Varaždin želi autoindustriju: Svi šalju dopise Rimcu i Oreškoviću – i HDZ i Grad

Varaždinski HDZ danas je javno iznio svoj poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću i tvrtki Rimac automobili neka razmotre mogućnost dovođenja automobilske industrije upravo u Varaždin.

Naime, Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Rimac automobili, proteklih je dana plasirao informaciju kako ima priliku u Hrvatsku dovesti jednu ozbiljnu tvornicu automobila, a u međuvremenu se sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem.

– Imamo gospodarsku zonu od više od milijun četvornih metara, imamo visokoobrazovani stručni kadar, Zagreb je blizu, autocesta je nadomak zone. Također, područje Varaždinske biskupije, koja objedinjuje oko pola milijuna žitelja, najmnogoljudnija je i vapi za ovakvom vrstom industrije – rekao je na konferenciji za novinare Robert Gotić, predsjednik Odbora za gospodarstvo gradskog HDZ-a.

No HDZ nije jedini koji poziva Rimca i Oreškovića. Isto je već učinio Grad Varaždin.

– Da, prije oko dva tjedna, u vrijeme kada je Rimac objavio da ima priliku dovesti autoindustriju u Hrvatsku, Grad je uputio dopise s pozivom i njemu i premijeru – kaže gradonačelnik Goran Habuš.

U HDZ-u kažu da nisu upoznati s time da bi Grad odaslao isti poziv, ali, kako napominje gradski povjerenik stranke Damir Habijan, naposljetku nije ni važno tko stoji iza ovakvih inicijativa, već je bitno da se zona stavi u funkciju.

Sve to uslijedilo je nakon prošlotjedne odluke Gradskog vijeća o osnivanju Gospodarske zone u Brezju, odnosno objedinjavanju nekoliko cjelina. Varaždinski HDZ već tada je upozoravao da bi, zbog određenih spornih momenata, bilo nužno najprije sve definirati s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a tek potom donositi takve odluke.

Habijan je ponovno ukazao na stavke ugovora kojima je država Gradu darovala zemljište još 2004., 2008. i 2009. godine, a u kojima stoji da se ono u roku od tri godine mora privesti svrsi. To se nije dogodilo, čak je korišteno nenamjenski – za baliranje otpada i za poljoprivrednu djelatnost – te iz toga slijedi opasnost da DUUDI zatraži povrat zemljišta.

– Mislim da smo sada u daleko lošijoj situaciji nego prije sjednice Vijeća. U osnivanje Gospodarske zone u Brezju išlo se previše ishitreno. No što se čekalo pet godina? Gradska vlast radi samo kad mora, i tada s ciljem da se sanira šteta. Gase se male vatrice, no sada se bojim da bi mogao izbiti veliki požar – rekao je Habijan, dodavši da je teško špekulirati kako će cijela situacija završiti.

U HDZ-u ne vide nelogičnim to što istovremeno upozoravaju na mogućnost da Grad ostane bez darovanog zemljišta i da istovremeno u zonu formiranu na tom zemljištu pozivaju investitore poput navedene automobilske industrije.

S druge strane, ostaje otvoreno pitanje na koje ‘preporuke od DUUDI-ja’ se pozivao gradonačelnik Goran Habuš na sjednici Gradskog vijeća kada je predlagao objedinjavanje gospodarske zone.

Naime, Regionalni tjednik je primio odgovor od DUUDI-ja u kojem stoji da nikakvu preporuku taj ured nije dao Gradu Varaždinu, a da su njihovi predstavnici boravili u Varaždinu jer su obavljali nadzor nad poduzetničkim zonama, odnosno jesu li privedene svrsi i koriste li se namjenski.

– Nisam lagao. Jasno sam rekao na Vijeću, a postoji i snimka sjednice pa provjerite, da smo dobili usmenu preporuku DUUDI-ja da objedinimo četiri zone u jednu – kratko je komentirao gradonačelnik Goran Habuš, nakon čega je Grad Varaždin za isti dan sazvao konferenciju za novinare na tu temu.

> Habuš: Ne želim vjerovati da bi HDZ koristio DUUDI kao političku ‘palicu’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije