Štromar: Vlada bi mogla ugroziti projekt besplatnog prijevoza srednjoškolaca

– Izglasavanjem novog proračuna moglo bi doći do problema s financiranjem prijevoza srednjoškolaca – istaknuo je varaždinski župan Predrag Štromar na današnjem druženju s novinarima.

Projekt prijevoza srednjoškolaca Varaždinska županija provodi od 2005. godine.

– Zahvaljujući tom projektu mnogo je učenika nakon završene osnovne škole moglo nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje, naročito oni iz ruralnih krajeva gdje je cijena karte veća od 1000 kuna. Roditelji nisu bili u mogućnosti osigurati mjesečne karte, naročito ako su imali dvoje ili više školaraca pa se često događalo da je dijete nakon osnovne škole išlo raditi kako bi financiralo svoju braću – nastavio je župan.

– Jedina svijetla budućnost Hrvatske je obrazovanje, samo tako možemo kvalitnije živjeti i razvijati se. Govori to i ova Vlada, stoga mislim da nikako ne bi bilo dobro ukinuti projekt jer bi se time mnogi roditelji našli u problemu. Apeliram na ministra znanosti i obrazovanja, premijera te na ministra financija neka taj dio ostane u proračunu jer svakome moramo omogućiti jednaku dostupnost obrazovanju.

Povlastice subvencioniranog prijevoza od strane države, prema Štromarovim riječima, koristilo je dosad 5410 učenika, a to je gotovo 5000 obitelji.

– Država subvencionira 75 posto iznosa mjesečne karte, 100 kuna roditelji, a razliku županija. Model je dobar i treba ga provoditi i dalje. Do kraja ožujka traje privremeni proračun u kojem su osigurana sredstva do tog razdoblja. Nemamo nikakvo saznanje što će biti od 1. travnja, jedino što znamo je da županija ne može sama podnijeti teret financiranja prijevoza srednjoškolaca – zaključio je Štromar.

Prijevoz umirovljenika

Župan se osvrnuo i na pilot projekt besplatnog prijevoza umirovljenika.

– Prva faza pilot projekta je završena, a odaziv umirovljenika bio je nevjerojatno velik, što povrđuje podatak kako je bilo više od deset tisuća vožnji mjesečno. Ove je godine osigurano 150 tisuća kuna za subvencionirani prijevoz umirovljenika, uz neke promjene. Svakom umirovljeniku, izvan grada Varaždina, možemo besplatno osigurati 12 prijevoza u smjerovima u kojima žele, točnije, to je šest povratnih karata – rekao je Štromar te nastavio.

– Dakle, druga faza projekta počinje s 1. ožujkom i traje do 31. prosinca, kada ćemo vidjeti koji ćemo model korisiti iduće godine. Nakon što umirovljenici iskoriste 12 vožnji, ostvaruju pravo na popust od 40 posto na prijevoz.

Od 27. veljače, oni koji su kupili elektronske karte, mogu doći na bilo koji kolodvor gdje će im se kartica napuniti s 12 vožnji, na relaciji po želji. Nakon toga s tom istom iskaznicom ostvaruju spomenuti popust.

– Napominjem kako umirovljenici s područja grada Varaždina nisu uključeni u drugu fazu ovog projekta jer je Grad u svom proračunu osigurao sredstva za njih – kazao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije