Proračun Općine Cestica povučen kako ne bi naštetili standardu građana

Na Općinskog vijeća Općine Cestica, 23. prosinca, HNS-ov načelnik Općine Mirko Korotaj, kao jedini ovlašteni predlagatelj, povukao je prijedlog proračuna za 2016. godinu jer bi se prihvaćanje amandmana od strane vijećnika HDZ-a i nezavisne liste Stjepana Bistrovića smanjile stavke u proračunu koje bi direktno utjecale na smanjenje standarda građana. Načelnik Mirko Korotaj ističe kako mu nije jasno zašto netko želi zaustaviti konstantni razvoj Općine.

– Cestica je poznata po EU projektima kojih smo dosada proveli petnaest i nekome očito smeta stalni razvoj Općine. Naša partnerska strana odlučila je zaustaviti razvoj Cestice i žao mi je što imaju takav stav koji nikome ne koristi. Žao mi je da se ovim amandmanom željelo na neki način smanjiti izravna pomoć građanima i udrugama što bi značajno unazadilo društveni razvoj Općine. A dobro znamo da su sva naša društva na čast i ponos cijele općine i šire – istaknuo je Korotaj te dodao kako je idućih dana spreman za razgovor oko usklađivanja stavova.

Pojašnjava kako je spreman razgovarati o stavkama gdje se može uštedjeti, ali ne na uštrb građana koji su mu dali povjerenje na izborima upravo zbog projekata koji se provode.

Smanjenje standarda građana

Pojašnjava kako su sporne stavke ‘Naknada građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade’ u kojoj bi se predloženim smanjenjem za 224 tisuće kuna smanjilo sufinanciranje smještaja djece u vrtić sa sadašnjih 550 kuna na 275 kuna, kao i stipendije za 29 tisuća kuna. Nadalje, predloženo je smanjenje sredstava za 130 tisuća kuna za javnu rasvjetu (stavka ‘Rashodi za materijal i energiju’) kao i smanjenje za 573 tisuće kuna u što ulazi vatrogasna oprema te kapitalne investicije na sportskim objektima, što načelnik također smatra neprihvatljivim.

Inače, predloženim proračunom vodilo se računa i o štednji pa su tako u ovoj godini obveze Općine smanjene za 2,3 milijuna kuna.

S druge strane se ističe da je dug Općine preko 7 milijuna kuna što nije točno, kaže Korotaj, jer su u okviru toga i sredstva ukupnog iznosa 3,1 milijun kuna za koja su potpisani ugovori s fondovima tako da sredstva dolaze u 2016. godine, a stvarni dug Općine je 4 milijuna kuna.

Vrijedi i spomenuti kako je predsjedniku Općinskog vijeća prijedlog proračuna načelnik predao još 20. listopada, a do samog početka sjednice nije bio predan niti jedan amandman što znači da predsjednik Vijeća nije bio spreman za kompromis i dogovor te da nije vodio brigu o funkcioniranju općinske uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije