Radimir Čačić: ‘Pridružit ću se dijelu Mosta koji će inzistirati na reformama’

U emisiji Otvoreno raspravljalo se o temi aktualnoj posljednjih dana, a to je odabir premijera moguće tripartitne koalicije SDP-a, Mosta i HDZ-a ili pak koalicije tek dvije od navedenih stranaka. I dok velike stranke, HDZ i SDP, za sad ne pokazuju ambiciju da premijer bude stručna, stranački neobojana, osoba, Most inzistira baš na tome. Tomislav Karamarko, prvo ime HDZ-a, tripartitnu vladu naziva ‘neprirodnom’. U emisiji su o toj temi govorili Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, Nikola Grmoja, glasnogovornik MOST-a nezavisnih lista, i Damir Jelić iz HDZ-a. Voditelj emisije bio je Domagoj Novokmet.

Riječ je na početku prepuštena Nikoli Grmoji koji je ponovio zahtjev Mosta, javnosti poznat već neko vrijeme.

– Tražimo da premijer bude nestranačka osoba, nekompromitirana osoba, ukratko čovjek koji dosad nije bio u politici – nabrojao je potrebne kvalitete Grmoja.

Radimir Čačić reforme koje predlaže Most ne nalazi neprihvatljivima, naprotiv.

– Rekao bih da je program reformi koji nudi Most isti kao i onaj kojeg nudimo mi – istaknuo je Čačić.

Premijer – stručnjak ili političar?

Sam Most za njega je snažna poruka birača da više nije moguće hodati starim stazama koje su utabale SDP i HDZ. No, ističe kako je izbor stručnog premijera problematičan.

– Ne postoji stručnjak za premijera. Ono što mi trebamo jest premijer koji razumije cjelinu i koji je sposoban voditi tim – objasnio je svoj stav Čačić.

Dodao je još i kako vlada mora biti politička, nikako stručna. Napredak je ipak više nego vidljiv.

– Napokon smo izašli iz problema ćirilice i kolona. Most je jako pozitivna pojava i bit će mi žao ako se Most raspadne, a to će se sigurno dogoditi – kazao je Čačić i dodao kako više očekuje veliku koaliciju, nego tripartitnu vladu.

Sudbina Mosta ipak je po njemu zapečaćena.

– Most će se raspasti i nadam se da će ono što od njega ostane, neovisne ode li lijevo ili desno, i dalje inzistirati na reformama. Ako se to dogodi, ja ću se osobno pridružiti tom dijelu Mosta, pa mi smo i po imenu reformisti – iznio je Čačić svoju ideju.

Postizborna kupovina

Dotakli su se i pitanja nemoralnog kupovanja glasova, u kojem, kako kaže Grmoje, prednjači SDP, dok HDZ to ne radi jer nema nikakve koristi od partikularnih članova Mosta. Radimir Čačić složio se s tom hipotezom.

– Da je HDZ u poziciji u kojoj je sad SDP i on bi činio isto – složio se Čačić s Grmojom.

I dok Grmoje kaže kako Most već ima stručne kandidate za mjesto premijera, Damir Jelić je istaknuo kako će oni ponuditi cijeli paket, ne samo ime premijera.

– Po meni mandatar mora imati mogućnost izbora nekih ministarskih mjesta, no neka moraju biti popunjena po političkoj liniji. Na kraju, nije pitanje jesu li sve strane za reforme, jer one to jesu, takvi programi reforma postoje u programima SDP-a i HDZ-a već duže vrijeme. Pravo pitanje je postoji li dovoljno hrabar i sposoban mandatar da te reforme provede – zaključio je Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije