Slučaj ‘bale’: Moguća i kaznena prijava protiv ministra Zmajlovića

U sklopu Aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća riječi je bilo, kao i puno puta u proteklih nekoliko godina, i o sanaciji bala s otpadom u Brezju.

Vijećnik Božidar Kolarić pitao je gradonačelnika Habuša je li spreman podići kaznenu prijavu protiv ministra Mihaela Zmajlovića čije je ministarstvo odbilo sufinancirati sanaciju varaždinskih bala, a prihvatilo je, i to u 100-postotnom iznosu, sanaciju trostuko većeg odlagališta otpada u Vinkovcima te sanaciju odlagališta kraj Jastrebarskog u kojem je Mihael Zmajlović dugo godina bio gradonačelnik.

– Kako je moguće da ministarstvo zaštite okoliša i prirode prihvaća da se gotovo 400 tisuća tona plastike zagrne sa zemljom, a Varaždinu ne želi dati ni lipe za projekt kojim bi se dio otpada obradio i samo jedan manji dio zakopao u zemlju – pitao je Kolarić.

Gradonačelnik Goran Habuš mu je odgovorio da kaznena prijava protiv ministra Zmajlovića za sada nije u planu, ali da je spreman i na taj korak.

– Previše je tu nelogičnosti i činjenica je da je zakonski moguće odlagati otpad u zemlju do kraja iduće godine i to temeljem zakona koji je donesen dok je Zmajlović bio na čelu ministarstva. Na nama se od početka ove priče vježba nekakva strogoća i želi nas se staviti u okvire novog zakona koji će stupiti na snagu tek za više od godinu dana, ali i to smo bili spremni prihvatiti i zato smo u suradnji s koncesionarom i pronašli rješenje po kojem će se jedan dio bala obraditi. Teško mi je sad odgovoriti hoće li biti kaznenih prijava protiv ministra, ali ako bilo tko, pa tako i ministar, svojim činjenjem ili nečinjenjem dovede Grad Varaždin u poziciju da mu se zaprijeti nekakvim tužbama i odštetama, onda ćemo znati zaštititi Grad – poručio je Habuš.

Naglasio je gradonačelnik da još uvijek vjeruje da se sanacija bala može provesti postojećom koncesijom te da je još uvijek u tijeku pisana korespondencija s ministarstvom i fondom po tom pitanju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije