Tko je Robert Podolnjak: Surađivao i sa Čehokom i s Ilčićem i s U ime obitelji

Zastupnik kojeg je Most gurnuo u prvi plan kao kandidata za predsjednika novog saziva Hrvatskog sabora, Robert Podolnjak, nije izabran na današnjoj sjednici nacionalnog parlamenta. Tako ipak nije došlo do toga da Varaždin po prvi puta dobije ‘svog’ predsjednika Sabora.

Ime Roberta Podolnjaka već od prvih proglašenja izbornih rezultata spominjalo se u nacionalnim medijima odmah uz bok ‘liderima’ te političke platforme Bože Petrova, Ivana Lovrinovića, Drage Prgometa, Stipe Petrine (od kojih su se potonja dvojica već odmaknula od Mosta). Iako u politici već dugi niz godina, posljednih su ga dana reflektori nacionalnih medija gurnuli u prvi plan kada se njegovim imenom počelo kalkulirati u kontekstu izbora predsjednika novog saziva Hrvatskog sabora.

Robert Podolnjak profesionalno je vezan uz pravnu struku. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, a u domaćoj javnosti slovi kao ustavnopravni stručnjak.

U varaždinskoj je lokalnoj politici Podolnjak prisutan već dugi niz godina i njegov put je, može se reći, prilično raznolik.

Podolnjak je, na razne načine, izravno ili neizravno, surađivao s gotovo svim važnijim strankama u Varaždinu, no službeno je bio član samo Hrvatske seljačke stranke i, jedno kratko vrijeme, početkom 90-ih, Hrvatske narodne stranke.

Osim što ga javnost iz novijeg razdoblja poznaje kao gradskog vijećnika, ranije HSS-ovog, a kasnije nezavisnog, dugi niz godina obnašao je i određene funkcije u gradskoj upravi. Točnije, bio je tajnik Grada u vrijeme kada je gradonačelničku funkciju obnašao HSLS-ov Ivan Čehok, a kasnije je prihvatio i ulogu savjetnika u vrijeme Čehokova posljednjeg mandata.

Iz HSS-a je Podolnjak izašao 2010. godine i postao nezavisni zastupnik, a s nezavisne liste ušao je i u posljednji, aktualni saziv Gradskog vijeća.

Godine 2009. bio je kandidat za varaždinskog gradonačelnika, no osvojio je tek nešto više od 6 posto glasova birača.

Na sljedećim, izvanrednim izborima za gradonačelnika, održanima 2011. godine, stao je uz Ladislava Ilčića, današnjeg predsjednika Hrasta. Tada je Podolnjak bio kandidat za zamjenika gradonačelnika. Nakon neuspjeha na izborima ta se suradnja nije nastavila, a Hrast je danas dio HDZ-ove Domoljubne koalicije.

Na lokalnim izborima 2013. godine Podolnjak kao nositelj nezavisne liste ponovno ulazi u Gradsko vijeće. Njegova lista osvaja tada dva mandata.

Vezano uz njegovo djelovanje na ostalim poljima, bio je član stručnog tima predsjednika Ive Josipovića koji je trebao izraditi prijedlog izmjena Ustava.

Također, surađivao je s udrugom U ime obitelji oko pravnih aspekata referenduma o izbornom sustavu.

Uoči nedavnih parlamentarnih izbora priklonio se Mostu, deklarativno nezavisnoj i nadideološkoj političkoj platformi.

U lokalnim krugovima često se isticalo da je Podolnjak to prezime uzeo tek 1992. godine, dok je do tada u njegovim dokumentima stajalo Robert Jovanović. Riječ je, valja to naglasiti, o odluci posve privatne naravi, ali često se, prema potrebi, koristila za dezavuiranje njegova lika i djela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije