Vijećnici HDZ-a će na sjednici glasovati za gradonačelnikove prijedloge

Na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama, šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan najavio je sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina, a osvrnuo se i na gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu o kojem bi gradski vijećnici trebali glasati sredinom mjeseca.

Zanimljivo, Habijan je najavio da će gradski vijećnici HDZ-a podržati većinu prijedloga i odluka koje će se sutra naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, iako je iznio i nekoliko kritika na te prijedloge i odluke.

Gradski će vijećnici sutra raspravljati o osnivanju Partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja Grada Varaždina do 2020. godine, a Habijan je najavio da će glasati za tu odluku jer je ona od interesa za Grad Varaždin, no podsjetio je da je taj odbor zapravo osnovan prije dvije godine.

– Partnerski odbor za izradu Strategije razvoja osnovan je 2013. godine i u njega su imenovani predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću i istaknuti građani. Taj je odbor osnovao i svoje podoodbore, primjerice za gospodarstvo i civilni sektor, a sada odluku o osnivanju tog odbora stavljamo van snage i ponovno osnivamo taj isti odbor s uglavnom istim članovima. Očekujemo od gradske vlasti da nam objasni ovaj potez, ali se ne nadamo da ćemo dobiti odgovor. Ipak, vijećnici HDZ-a će glasati za taj prijedlog jer je Strategija razvoja grada ključni dokument za Grad Varaždin – poručio je Habijan.

Najavio je da će podržati i odluku da se tvrtki Tehnološki park Varaždin dodijeli pravo građenja za Tehnološki park II.

– Riječ je o projektu od iznimne važnosti za Grad Varaždin i zato ćemo ga podržati. No, i kod te odluke gradska je uprava pokazala da gubi kompas. Dostavili su nam 23. studenog jednu odluku, da bi samo dva dana kasnije dobili novu odluku jer su zaboravili regulirati pitanje situacije da Tehnološki park ne izvrši svoju obvezu, odnosno ne izgradi Tehnološki park II, a u prvoj odluci nisu ni regulirali pitanje vlasništva nad nekretninom nakon isteka roka prava građenja – istaknuo je Habijan.

Najavio je Habijan i da će podržati i odluku o prodaji dionica lokalnog tjednika Varaždinske vijesti u vlasništvu Grada Varaždina.

– Mediji moraju biti lišeni bilo kakvih eventualnih izravnih ili neizravnih pritisaka od strane politike i zato smatramo da je dobro da Grad Varaždin izađe iz vlasničke strukture navedenog medija. No, i u pisanju ove odluke je gradska uprava ponovno zabrljala. Ovlašteno investicijsko društvo napravilo je procjenu tržišne vrijednosti Varaždinskih vijesti i utvrdilo da je dionica vrijedna oko 189 kuna, a u odluci o prodaji dionica stoji cijena od 300 kuna. Teško je vjerovati da će se javiti investitor koji će nakon što je napravljena procjena i utvrđena vrijednost dionice ponuditi višu cijenu – poručio je Habijan.

Jedina točka u kojoj će HDZ biti ‘protiv’ je Izvješće o poslovanju trgovačkog društva VARTOP.

– To ne možemo podržati jer je iz dokumenata razvidno da Skupština društva nije donijela odluku o davanju razrješnice upravi društva. Bilo bi neozbiljno da to prihvatimo, a nadam se da će gradska uprava do sutra smisliti zašto je do toga došlo – poručio je Habijan.

A iako se na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća neće naći prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu, Habijan se kratko osvrnuo i na tu temu. Istaknuo je doduše da prijedlog još uvijek nisu službeno primili, iako je nacrt prijedloga objavljen na web portalu Grada Varaždina, pa da zbog toga smatra da bi bilo neozbiljno o njemu raspravljati, no naglasio je da je malo vjerovatno da će vijećnici HDZ-a glasati za taj prijedlog.

– Naš stav po tom pitanju iznijeli smo na prošlotjednoj konferenciji za novinare. Rekli smo da nećemo podržati proračun koji nije realan i sanacijski, obzirom na financijsku situaciju u kojoj se nalazi Grad. A prema ovom što sad možemo vidjeti, gradonačelnik predlaže proračun koji je napuhnut za još 30-ak milijuna u odnosu na ovu godinu – naglasio je Habijan dodavši da HDZ i oporba neće biti odgovorni ako se proračun ne izglasa te zbog toga dođe do prijevremenih izbora.

– O izborima ne odlučuje oporba nego vladajuća većina. Mogu samo pozvati sve gradske vijećnike da gledaju interese Grada Varaždina i glasaju po svojoj savjesti. Ja jesam član HDZ-a, ali na prvom mi je mjestu uvijek Grad Varaždin. Mi nismo nikakvi rušitelji. HDZ je u Gradskom vijeću konstruktivna oporba koja ne vrijeđa već nudi rješenja i sugerira što treba promijeniti – poručio je Habijan.

Podsjetimo, na prošlotjednoj je stranačkoj konferenciji za novinare Habijan najavio da će, ukoliko dođe do prijevremenih izbora, a stranačka tijela mu za to daju podršku, biti kandidat HDZ-a na izborima za gradonačelnika Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije