Kako se maleni Novi Marof ‘izborio’ za glavnu ulogu u sukobu Čačića i Petrova

Čini se kako se Radimir Čačić, ‘nota bene’, da se poslužimo njegovom poštapalicom, teško može dogovoriti sam sa sobom.

Taman kad pomislite da ste pohvatali ono što zaista misli i za koja politička rješenja se zalaže, iznenadit će vas prije nego uspijete izgovoriti ‘Milan Bandić, Ivo Josipović, Esdepe, Hadeze i prvi potpredsjednik Vlade‘. Ako tome pridodate još koji pojam, primjerice Metković i Novi Marof, čini se kako ćete za pripremu na iznenađenje imati sasvim dovoljno vremena…

U taj niz, ponajprije, slobodno možemo ubaciti i riječi poput ‘svjetonazor’, ‘vrijednosti’, ‘ideologija’ ili bilo koji pojam sa sličnim značenjem. Naime, već dulje vrijeme Radimir Čačić, kao svojevrsnu mantru, ponavlja da se ne ograničava vrijednosnim podjelama, da može surađivati ne samo s onima slijeva, već i s onima zdesna – jer ‘ideološki sukobi uništavaju ovu zemlju’ – da ga ne zanimaju ni ustaše ni partizani, već prvenstveno ekonomija i poduzetništvo. Odavno je još Čačić državu sveo na veliko poduzeće, a donošenje političkih odluka izjednačio s donošenjem poslovnih odluka.

Transideološka mantra netragom nestala

No iz nekog razloga takvo, vrijednosnim sustavima neopterećeno razmišljanje, sasvim primjenjivo na suradnju između stranaka različitih svjetonazorskih sklopova, odjednom postaje neprimjenjivo u slučaju svjetonazorske heterogenosti jedne političke stranke ili platforme, poput primjerice Mosta. Tako proizlazi iz onoga što je Čačić proteklih dana komunicirao u javnosti.

I ne samo to. Čak i ona prva transideološka mantra netragom je nestala u slučaju kada se Čačić morao odrediti prema idejama koje zastupa Most. ‘Vrijednosno – ne!’, bio je nedvosmisleno jasan prvi reformist prije nepuna dva dana u emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije.

Petrova zažuljala usporedba s Novim Marofom

Bio je time iznenađen, tako je barem rekao, Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića i najjednakiji među jednakima unutar Mosta. Pa nakon što je ustvrdio da mu nije jasno kako Čačić javno izjavljuje da može i sa SDP-om i s HDZ-om, ali ne može s Mostom, iz ‘stražnjeg džepa’ izvukao je određene Čačićeve izjave izrečene u jeku predizborne kampanje. U kojima je uspoređivao Metković i – Novi Marof.

Prema njegovu nastupu u Otvorenom, mogao se steći takav dojam, Petrova je prilično zažuljalo kako je predsjednik Reformista prije koji tjedan ustvrdio da ‘svaki gradonačelnik na hrvatskome kontinentu, bez obzira na to iz koje je stranke, ima najmanje dva puta manji trošak po zaposlenome’ od Metkovića. Pritom posebno apostrofiravši Novi Marof, kao grad otprilike jednake veličine. ‘A Petrov se hvali racionalnim vođenjem grada!’, čudio se tada Čačić.

Plaća gradonačelnika i volonteri koji to nisu

Odgovorio je na to u emisiji Petrov kako Novi Marof ima nešto manje stanovnika, a ima više zaposlenih u gradskoj upravi, zaposlenici primaju dvadeset do trideset posto veće plaće, a zadnje četiri godine Grad je u minusu devet milijuna kuna.

Poentirao je, činilo se u tome trenutku, informacijom kako je bruto plaća novomarofskog gradonačelnika 21.000 kuna bruto, što je neto 11.500 kuna, dok je njegova 9.500 kuna, a zamjenici ‘volonteri’ koštaju Novi Marof 4.000 kuna, dok metkovski volonter radi zaista kao – volonter.

Gem, set, meč za Radimira Čačića

Nije, naravno, Čačić pao s kruške. ‘Reternirao’ je manirom teniskog velemajstora.

– Gradonačelnik Novog Marofa nedvojbeno ima neodgovorno visoku plaću. Ali u sumi plaća uprava Metkovića košta jedan i pol puta više! – bio je to gem, set, meč za reformista s velikim ‘r’. Reformist s malim ‘r’ kasnije više nije spominjao tu temu.

Sporječkali su se tako Petrov i Čačić oko Novog Marofa, ni krivog ni dužnog u cijeloj priči. No o tome će ipak posljednju riječ imati gradonačelnik Siniša Jenkač na za sutra najavljenoj konferenciji za novinare.

‘Power game’ s jednim zastupničkim mandatom

Ostaje pitanje kako tumačiti odstupanje Radimira Čačića od transideološke mantre i u kojoj mjeri je odstupanje od nje vezano uz njegovo političko pozicioniranje unutar pregovora između Mosta, SDP-a i HDZ-a – triju ‘pobjednika’ izbora.

Jer Čačić je nekoliko puta posljednjih dana naglasio da bi Vlada mogla ‘visjeti’ na svega nekoliko mandata. U toj situaciji Radimir Čačić sa svojim jednim zastupničkim mandatom može odigrati taj svoj ‘power game’ koji voli spominjati. Ali sve to pada u vodu u slučaju jednoga scenarija.

Suradnja Mosta s bilo kojom opcijom čini Čačića nebitnim

Odgovor na navedeno pitanje stoga je, i to bi moglo biti prilično točno, dao naslutiti sam Božo Petrov:

– Možda je gospodina Čačića strah da će, ukoliko mi ipak na kraju ostvarimo suradnju s jednom ili drugom strankom i neka od njih složi se s našim uvjetima, on postati politički nebitan.

‘Nota bene’.

Goran Štimec – Dežurni namćor – 26.11.2015.

Sve kolumne autora pronađite ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije