IZBORI Nova anketa: SDP-u devet mandata, HDZ-u četiri, Živom zidu jedan

Koalicija Hrvatska raste pobjednik je izbora u 3. izbornoj jedinici (Zagorje, Međimurje, Varaždin). Sugeriraju to rezultati velikog terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 1. studenoga, piše Večernji list.

U 3. izbornoj jedinici istraživanje je provedeno među 408 ispitanika s mogućnošću pogreške od 4,8 posto. Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu, a ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja.

> Anketa za III. izbornu jedinicu: SDP-u osam mandata, HDZ-u pet, jedan za Čačića

> IZBORI Sve na jednome mjestu: 16 izbornih listi, svi kandidati iz Varaždinske županije

Živi zid na 6,34 posto

Treća izborna jedinica je izuzetno zanimljiva što se tiče vladajuće koalicije. To je izborna jedinica koja obuhvaća tri županije, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku.

Kako piše Dnevnik.hr, prema prvim procjenama, koalicija Hrvatska raste osvaja 50,47 posto glasova, Domoljubna koalicija 23,63 posto glasova, Živi zid 6,34 posto. Govoreći u mandatima, te brojke znače 9 mandata za koaliciju Hrvatska raste, 4 za Domoljubnu koaliciju i jedan mandat za Živi zid.

Međutim, postoci stranaka Uspješna Hrvatska, Bandić Milan 365 i MOST-a, jednako su zanimljivi. Uspješna Hrvatska tako ima 5,29 posto glasova, Bandić Milan 365 5,02 i MOST 4,35 posto glasova birača 3. izborne jedinice. Uspješna Hrvatska i Bandić Milan 365, time prelaze izborni prag u 3. izbornoj jedinici, dok je MOST vrlo blizu, stoji u izvještaju portala Dnevnik.hr Nove TV.

‘Crvena utvrda’ u 3. izbornoj jedinici

Večernji list je objavio ponešto drugačiju raspodjelu mandata, koji uključuje i ‘granične’ mandate.

Tako, prema tome izračunu, koalicija predvođena SDP-om osvaja osam fiksnih mandata (oni za koje je vrlo izgledno da će se ostvariti) te jedan granični (postoji vjerojatnost da se realizira), što pokazuje da je ta jedinica i definitivno nova ‘crvena utvrda’.

Ako se ne uzimaju u obzir preferencijalni glasovi, tu bi s liste mandate osvojili Siniša Hajdaš Dončić (SDP), Milorad Batinić (HNS), Dragica Zgrebec (SDP), Matija Posavec (HNS), Marija Puh (HNS), Tomislav Končevski (Laburisti), Mario Habek (SDP) te Snježana Španjol (SDP), a granični mandat išao bi Božici Makar (HNS).

Domoljubna koalicija u 3. jedinici osvaja tri fiksna mandata te jedan granični. Tako mandate s liste mogu dobiti Žarko Tušek (HDZ), Darko Horvat (HDZ), Anđelko Stričak (HDZ) te granično Ladislav Ilčić iz Hrasta.

Nitko drugi nema fiksni mandat

Prema anketi ni jedna druga koalicija ili stranka u ovoj jedinici ne osvaja fiksni mandat.

Jedino stranka Bandić Milan 365 (prvi na listi je Marijan Cingula), Živi zid (prva je Vladimira Palfi), Most (prvi je Robert Podolnjak) i koalicija Uspješna Hrvatska (prvi je Radimir Čačić) dobivaju po jedan granični mandat pa imaju još neke šanse za ulazak u Sabor.

Treba napomenuti da je agencija Ipsos prilikom raspodjele graničnih mandata uzimala u obzir kome bi se u slučaju odstupanja rezultata preraspodijelila zadnja četiri mandata po D’Hondtovoj metodi, objašnjava se u članku Večernjeg lista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije