Ministarstvo odgovorilo Gradu: Koncesiju ste dužni proglasiti ništavnom

U Grad Varaždin stigao je odgovor Ministarstva zaštite okoliša i prirode na službeni upit koji je Gradsko vijeće uputilo tom ministarstvu zaključkom donesenim na izvanrednoj sjednici u utorak.

Podsjetimo, Gradski su vijećnici Ministarstvo pitali smatraju li da je koncesija za zbrinjavanje bala s otpadom iz 2013. godine nezakonita i na čemu temelje te tvrdnje te hoće li, temeljem svojih zakonskih obaveza, tu koncesiju proglasiti nezakonitom.

U svom odgovoru Ministarstvo navodi da tvrtke kojima je dodijeljena koncesija ne raspolažu odgovarajućim dozvolama za gospodarenje otpadom.

Nepravilnosti u odabiru koncesionara

Ističu tako da Eko-Flor Plus temeljem dozvole koju imaju mogu obavljati djelatnost skupljanja i prijevoza otpada u količini od najviše 70 tisuća tona godišnje dok je koncesijom dodijeljeno zbrinjavanje oko 95 tisuća tona otpada.

Tvrtki Komunalac Davor je pak početkom 2013. godine dodijeljena jednogodišnja dozvola za odlaganje najviše 40 tisuća tona otpada, a iako je ta tvrtka u travnju prošle godine zatražila novu dozvolu, ona još uvijek nije izdana tako da u ovom trenutku ta tvrtka nema odgovarajuću dozvolu za obavljanje koncesije koju je dodijelio Grad Varaždin.

Slijedom toga, ističu u Ministarstvu, razvidno je da zajednica ponuditelja kojoj je dodijeljena koncesija ne raspolaže odgovarajućim dozvolama i kapacitetima te izvršenje predmeta koncesije nije pravno ili stvarno moguće i zato je javnopravno tijelo koje je dodijelilo koncesiju dužno, temeljem Zakona o općem upravnom postupku, koncesiju proglasiti ništavnom po službenoj dužnosti.

Ističe se također da su protekli svi rokovi za sklapanje ugovora o koncesiji propisani Zakonom o koncesijama te spomenuti ugovor više nije niti moguće sklopiti.

U Ministarstvu ističu također i da su mišljenja da se za zbrinjavanje bala nije niti mogla dodijeliti koncesija jer se ne radi o komunalnoj djelatnosti već o izvršenju inspekcijskog rješenja kojim je naloženo uklanjanje bala.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije