Ministarstvo: Grad još od 2014. zna da je koncesija nezakonita, evo dokaza

Nije ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović taj koji je koncesiju za zbrinjavanje baliranog varaždinskog otpada ‘proglasio’ nezakonitom. Ministar samo komunicira činjenice i utemeljena stručna mišljenja, koja su u manje ili više eksplicitnom obliku usmeno i pisano dostavljena i Gradu Varaždinu i javnosti.

Odgovor je to na naš prošlotjedni upit upućen resornom ministarstvu nakon oprečnih izjava ministra i varaždinskog gradonačelnika, u kojem smo zatražili odgovor na tvrdnje Goran Habuša da Ministarstvo u protekle dvije i pol godina Grad ‘povlači za nos’ jer, kako je bio rekao, dosad nije bila dovedena u pitanju legalnost koncesije, nego se to pitanje pojavilo tek sada kada je Grad predao svu dokumentaciju koja se od njega tražila.

> Habuš Zmajloviću: Vuče nas za nos dvije godine, napravili smo sve što su tražili

> Zmajlović: Koncesija je ilegalna, a Habuš je iz nekog razloga odbija poništiti

> Habuš: Ne razmišljam o ostavci, no dugoročno takva odluka nije isključena

Pravnici tumače svako na svoj način

Iz Ministarstva pozivaju na stručno pravno tumačenje cijele ove problematike, no i dalje je očigledno da gradski pravnici cijelu proceduru tumače na jedan način, a oni Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti na drugi način. A svoj obol cijelom ovome ‘zamršenom klupku’ dalo je i Ministarstvo financija.

– Gradsko vijeće zatražilo je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode tumačenje oko koncesije, u koje uvid ima i Grad Varaždin. Godinu i pol kasnije, i sam Grad je zatražio od Ministarstva financija da i ono protumači predmet. U oba se, upravo kako tražite, izrijekom referira na postupak dodjele koncesije, jer za koncesiju, kako i vi i mi znamo, ugovor nije sklopljen – stoji u odgovoru Ministarstva koje nam je dostavila glasnogovornica Dijana Sušac.

Za komunalnu djelatnost ne može koncesija

U odgovoru se citira dokument od 20. svibnja 2014. godine, kojim je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Gradskom vijeću Grada Varaždina poslalo tumačenje iz kojeg, tumači Ministarstvo, nedvojbeno proizlazi da je koncesija nezakonita.

Podsjeća tako Ministarstvo da u tome dopisu stoji kako ‘u navedenom slučaju nije se niti mogla dodijeliti koncesija, obzirom da se ne radi o komunalnoj djelatnosti, već je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja Ministarstva kojim je naloženo uklanjanje predmetnih bala s lokacije Brezje, te se isto treba izvršiti putem treće osobe’.

Svi rokovi istekli, ugovor se ne može potpisati

U istom dopisu spominju se i rokovi u kojem je taj koncesijski ugovor trebao biti potpisan, a koji su istekli. Naime, koncesionar je ugovor potpisao, ali Grad nije.

– Obzirom da su navedeni rokovi protekli te da su prema mišljenju pravne teorije isti prekluzivne naravi, mišljenja smo da se predmetni ugovor o koncesiji niti iz tog razloga ne može sklopiti – citat je iz dopisa Ministarstva od 20. svibnja 2014. godine.

Tada je Ministarstvo na sebe preuzelo postupak uklanjanja bala, no ni to, kao što je poznato, nije provedeno.

Fond zatražio Plan zbrinjavanja otpada, ali…

Ono što je jedan od glavnih argumenata gradske uprave u stavu da su Fond i Ministarstvo Grad ‘povlačili za nos’ je načelna ‘spremnost Fonda da sufinancira zbrinjavanje bala do iznosa od 60 posto opravdanih troškova zbrinjavanja otpada, ukoliko se dokaže primjena reda prvenstva gospodarenja otpadom prilikom čega će se ostvariti najbolji ishod za okoliš u smislu članka 7. stavka 2. točke 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom’, kao što stoji u dopisu Fonda od 14. srpnja 2014.

– U tu svrhu potrebno je da Grad Varaždin dostavi Fondu Plan zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada iz kojeg će biti razvidan način, postupci, lokacija, terminski plan te troškovnik radova zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje. Nakon pregleda i prihvaćanja Plana od strane stručnih službi Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, može se pristupiti izradi i zaključivanju ugovora o sufinanciranju – piše u spomenutom dokumentu, no u kojem se nigdje ne spominje status koncesije. U Gradu pak, pojednostavljeno rečeno, smatraju da je Fond samime time što je pokazao spremnost za sufinanciranjem, uz navedene uvjete, prihvatio i koncesiju kao važeću.

Grad za koncesiju nije osigurano ni financijska sredstva

Sada, nakon što je Ministarstvu i Fondu dostavljen traženi Plan zbrinjavanja komunalnog otpada, Ministarstvo podsjeća da je Grad itekako raspolagao prethodno navedenim tumačenjem u kojem se na jasan način izrijekom navodi da koncesija nije prihvatljiva.

– Grad Varaždin je godinu i pet mjeseci kasnije mišljenje zatražio i od Ministarstva financija, koje mu je dopisom od 5. listopada 2015. potvrdilo u nekoliko točaka da koncesija nije zakonita i/ili prihvatljiva te da u svrhu sklapanja ugovora ne mogu proizvoljno mijenjati ključne odrednice – odgovaraju iz Ministarstva.

Tako se, stoji u odgovoru Ministarstva koje se poziva na dopis Ministarstva financija, navodi da je Grad Varaždin postupao nezakonito jer pri raspisivanju natječaja za koncesiju nije osigurao financijska sredstva: ‘…naglašavamo kako je Grad Varaždin prije same dodjele koncesije, odnosno pripremnih radnji za dodjelu iste nužno trebao osigurati sredstva u proračunu grada’.

Grad koncesiju brani odlukama DKOM-a i Upravnog suda

Sljedeći argument za nezakonitost koncesije sličan je onome koji se navodi i u dopisu Ministarstva od 20. svibnja 2014. i glasi: ‘Kako do danas nije sklopljen ugovor, Ministarstvu financija nije posve razvidno kako se navedeni slučaj koji ima svoje jasne ekonomske implikacije u svezi javne usluge nije proveo unatoč proteku vremena od gotovo tri godine’.

S druge strane, Grad brani legalnost koncesije, između ostalog, time što navodi kako je ona, nakon izjavljenih žalbi, bila predmetom razmatranja i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a potom i Upravnog suda.

– Oba ta tijela potvrdila su ispravnost, transparentnost i zakonitost navedenog postupka – smatra varaždinska gradska uprava.

U utorak, 20. listopada, na rasporedu je izvanredna sjednica Gradskoga vijeća vezana isključivo uz sadašnju situaciju oko problematike varaždinskog baliranog otpada. Na sjednicu su pozvani i ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda Sven Müller, no nije izvjesno hoće li se oni pojaviti sutra u Varaždinu i gradskim vijećnicima iz prve ruke iznijeti argumente i odgovoriti na sva pitanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije