Izbjeglica iz Sirije: ‘Zašto ste nas doveli ovdje ako ne možemo proći?’

Vlada je jutros izvijestila da Austrija i Slovenija ponovno propuštaju izbjeglice.Austrija je jučer izvijestila da više ne mogu prihvaćati izbjeglice jer imaju problema sa smještajem i opskrbom, a nakon toga je i Slovenija na granicu s Hrvatskom, kod prijelaza u Središću ob Dravi, postavila visoku žičanu ogradu te nije propustila izbjeglice koje su vlakom dovezeni iz Slavonije.

Od 1200 migranata koji su sinoć zaustavljeni kod graničenog prijelaza Trnovec njih dvjestotinjak je uspjelo ući u Sloveniju. Slovenske vlasti jutros su odlučile primiti oko 150 najugroženijih izbjeglica, a još 50-tak ih je primljeno kako bi se spojile obitelji tj. s onima koji su već prešli granicu.

>>>Incident na GP Trnovec: Pred kamerama se potukle izbjeglice
>>> APEL: Na kiši i hladnoći čekaju ulazak u Sloveniju, pomozite im!
>>> Austrija opet prima izbjeglice, danas bi trebali proći granicu
>>> Slovenija zatvorila granicu, teška noć za izbjeglice u Trnovcu

Izbjeglice, među kojima ima i veliki broj djece, na kiši hladnoći čekaju ulazak u Sloveniju. Pogledajte video materijal u kojem se obraća i župan Matija Posavec:

Kiša je i situacija je jako loša. Čuo sam da je jedno dijete umrlo, da je bilo staro samo pet mjeseci. Imamo stvarno velikih problema. Zašto ste nas doveli ovdje ako ne možemo proći? Umrijet ćemo čekajući’, pita se Rafat, izbjeglica iz Sirije.

Na graničnom području sa Slovenijom kiša ne prestaje padati, a migranti su zaklon potražili ispod nadstrešnice starog hrvatskog graničnog prijelaza koji je od zajedničkog hrvatsko-slovenskog udaljen stotinjak metara.

– Help us, help us! (Pomozite nam, pomozite nam!) – počeli su vikati promrzli muškarci koji satima stoje na kiši i hladnom vjetru kod prijelaza Trnovec – Središče ob Dravi.

Iz Županijske bolnice Čakovec izvjestili su kako je zbirnuta jedna trudnica u poodmakloj trudnoći te tromjesječno dojenče. Granični prijelaz Trnovec i dalje je zatvoren za sav promet.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije