Županija najsiromašnijima osigurala pomoć za ogrjev i električnu energiju

U Županijskoj palači, 7. listopada, održana je sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije na kojoj je bilo prisutno 11 od ukupno 15 članova Savjeta.

Raspravljalo se o Informacijama o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, a koju je Hrvatski sabor donio na sjednici održanoj 10. rujna ove godine.

Druga točka dnevnog reda bila je trenutno najaktualnija informacija o pružanju nove socijalne usluge – ‘naknade za ugroženog kupca energenata’, a zadnja točka bila je informacija o provedbi Županijske odluke o visini novčanog iznosa te rasporedu sredstava jedinicama lokalne samouprave za podmirenje troškova ogrjeva korisnicima zajamčene minimalne naknade koji se griju na drva u 2015. godini.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić predstavio je trenutno stanje provedbe Županijske odluke o visini novčanog iznosa za podmirenje troškova ogrjeva korisnicima zajamčene minimalne naknade.

Naime, korisnici spomenute naknade imaju pravo na novčanu pomoć za ogrjev na drva. Ove godine taj iznos je 1.382.350 kuna te se on dijeli s brojem korisnika, kojih je ukupno 1458 na području Varaždinske županije.

Time je ispalo da svaki korisnik ima pravo na 948 kuna pomoći za ogrjev.

Varaždinska županija ta je sredstva već podijelila jedinicama lokalne samouprave te korisnici mogu u svojim općinama zatražiti novčanu naknadu. Situacija je drugačija samo u četiri općine Varaždinske županije, gdje će korisnici koji ostvaruju spomenuto pravo umjesto novčane naknade dobiti gotova drva za ogrjev u visini spomenute naknade. Kako bi se novac pravilno raspodijelio koristi se popis korisnika sredstava socijalne skrbi.

– Ovo je odluka kojom Vlada, već nekoliko godina, a preko nje i Županija nastoje zaštiti i pomoći onima kojima je to najpotrebnije, ljude kojima je to, nažalost, vrlo često jedina mogućnost grijanja preko zime – naglasio je zamjenik župana Alen Kišić.

Pojedine izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi predstavio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin Siniša Česi koji je spomenuo kako se nove izmjene tiču prvenstveno novčane naknade, pa su se tako novčane naknade za radno nesposobne samce povisile na 920 kuna, a naknade za djecu jednoroditeljskih obitelji povećale su se na 440 kuna.

Naime, djece jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj je ukupno 3103. Također, od ove godine, korisnicima minimalne zajamčene novčane naknade daju se takozvani ‘vaučeri’, bonovi u iznosu od 200 kuna svaki mjesec za plaćanje električne energije.

Korisnici koji ostvaruju pravo na spomenute vaučere, na početku se trebaju javiti u svoj nadležni Centar za socijalnu skrb u kojem dobivaju spomenuti vaučer. Time zatim odlaze u FINA-u te pokazuju svoje podatke o potrošnji električne energije, a zatim spomenutim vaučerom od 200 kuna plaćaju svoju električnu energiju.

Ukoliko korisnik ima određeni dug, također ga može umanjiti spomenutim vaučerom. Pravo na ove vaučere, osim korisnika minimalne novčane naknade ostvaruju i korisnici osobne invalidnine, a one po jednom kućanstvu iznose maksimalno jedan vaučer.

Važno je napomenuti da je u Hrvatskoj postotak koji se izdvaja za socijalna davanja tek na 21% BDP-a, dok se na razini EU izdvaja 29% BDP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije