Habuš: Oporba opstruira normalan rad Grada; Avar i Cingula: Uprava je nesposobna

Iako je odlučeno da se danas, 6. listopada, nastavi 17. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća, do toga ipak nije došlo. Razlog je bio nedovoljan broj vijećnika za potreban kvorum, pri čemu nitko iz oporbe nije došao na sjednicu Vijeća, dok je sveukupno bilo prisutno tek 9 od 25 vijećnika.

Zbog nedolaženja na nastavak sjednice gradonačelnik Goran Habuš optužio je oporbu za opstrukciju rada Grada.

– Ovo je igrokaz ili bojkot, i to ne rada Gradskog vijeća i ne mene osobno, nego funkcioniranja Grada Varaždina – kazao je nakon neodržane sjednice gradonačelnik.

Pritom je predbacio oporbi, posebno istaknuvši HDZ, kako će zbog njihovih činova ispaštati studenti, mladi sportaši NK Varaždina te poslovni sustav Vindija.

– Danas smo morali zaključiti sjednicu da bi sve one točke koje smo donijeli u prvom dijelu sjednice postale važeće – dodao je Habuš.

Problem je loša uprava

No, članovi oporbe ne slažu se s dijagnozom koju postavlja gradonačelnik, štoviše, upravo njegov način rada nalaze skandaloznim.

– Mi mislimo da Grad Varaždin uopće ne funkcionira, a razlog tome leži u tome što ima jako lošu upravu – oštro je komentirao nezavisni vijećnik iz kluba HDZ-a, Marijan Cingula.

Prema njemu, nužne su promjene u funkcioniranju Grada, a jedini način da oporba to učini upravo je nepodržavanje proračuna.

– Kad iznosimo konkretne prijedloge, nevezane za stranačku pripadnost, ignorirani smo jer smo manjina – objašnjava razlog današnjeg bojkota.

Također, ističe kako zbog obveza nije mogao prisustvovati sjednici, no čak i da je mogao, ne bi, ne zbog naloga HDZ-a, već zbog svoje savjesti.

Neozbiljan je gradonačelnik i njegovi zamjenici

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar današnji bojkot također argumentira po istoj liniji.

– Kao prvo, odbacujem izjavu gradonačelnika Habuša. Upravo su on i njegovi dogradonačelnici oni koji su neozbiljni i koji ne poštuju instituciju Vijeća – kazao je Avar i podsjetio na prvi susret, koji je po njemu trebao biti i posljednji, 17. sjednice Gradskog vijeća, koju je Habuš morao napustiti, dok njegov zamjenik, Vjeran Radelić uopće nije bio prisutan.

Uloga Vijeća, napominje Avar, nije da izglasa proračun i napusti sjednicu, kako to radi pozicija, već da se o prijedlozima raspravlja.

Drugi problem koji ističe Avar jest neozbiljna organizacija sjednica Gradskog vijeća.

– Vijećnici imaju svoje poslove i obveze i izvan Vijeća. No, umjesto da se komunicira i pokuša odrediti najbolje vrijeme za održavanje sjednice, nasumično se daje termin koji potom ne odgovara većini – objasnio je i dodao kako je potrebno sazvati novu sjednicu, a ne produživati ovu agoniju.

Što se tiče pitanja studentskih stipendija, koje je Habuš istaknuo kao kolateralnu štetu neodgovornosti opozicije, i Avar i Cingula navode kako je pitanje stipendija trebalo biti riješeno mnogo prije, a ne što se čekalo do zadnjeg trena kako bi se taj problem riješio.

– Danas sam imao obveze, no opet bih bojkotirao sjednicu – dodao je Avar i istaknuo kako je on dosad bio na svim sjednicama Gradskog vijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije