Čak 46 posto poljoprivrednika usvojilo i identitet poduzetnika

U Županijskoj palači održana je javna tribina ‘Jačanje malog i srednjeg poduzetništva financijskom potporom – financiranjem do razvoja’ – ‘Regije otvorene za poslovanje’ organizirana u sklopu Europskog tjedna regija i gradova.

Cilj tribine bio je predstaviti mogućnosti za poduzetnike i načine informiranja poduzetnika koji djeluju u različitim područjima, od poljoprivrede, malih i srednjih poduzeća, civilnog društva i mladih.

Javna tribina bila je fokusirana na predstavljanje mogućih načina financiranja malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.

Tako su na tribini predstavljeni projekti ‘Mogućnosti financiranja poduzetnika iz EU fondova’, odnosno natječaji koji su za poduzetnike otvoreni do 2020. godine.

Projekt je predstavila stručna suradnica za malo i srednje poduzetništvo iz Agencije za razvoj Varaždinske županije Snježana Ljubović.

– Vrlo je važno da se više informira javnost o mogućnostima koje se mogu realizirati spomenutim projektima, jer ljudi često misle da je sve komplicirano, ali zato smo mi tu da pomažemo korisnicima – naglasila je Snježana Ljubović.

Izv. prof.dr.sc. Ksenija Vuković i Tamara Šmaguc s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu predstavile su rezultate istraživanja ‘Poduzetnički identitet poljoprivrednika’ kojim se htjelo vidjeti koliki je interes poljoprivrednika Varaždinske županije za sudjelovanje u raznim edukacijama, projektima, a prvenstveno istražiti jesu li hrvatski poljoprivrednici spremni na promjene identiteta, to jest usvajanje identiteta koji će im omogućiti ekonomsku neovisnost.

U istraživanju je sudjelovalo 106 ispitanika iz 3 grada i 13 općina Varaždinske županije, te je utvrđeno da je 46% ispitanika usvojilo identitet poduzetnika, a ne samo poljoprivrednika.

Na javnoj tribini također je predstavljena i ‘Europska poduzetnička mreža’ kojoj je cilj pomaganje malim i srednjim poduzećima da maksimalno iskoriste mogućnosti koje pruža Europska unija.

‘Europsku poduzetničku mrežu’ predstavila je konzultantica za EU fondove i financije Tehnološkog parka Varaždin Emilija Skočibušić.

Kao primjer dobrih projekata poduzetništva mladih predstavljen je NUM-Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave, a koju je predstavio Mario Žuliček.

NUM postoji već 13 godina i ima značajan utjecaj na mlade kroz svoje neformalno obrazovanje.

Tom prilikom predstavljen je program ‘Mentoring for Young Entrepreneurs’ kojemu je cilj povezivanje škola i privatnih tvrtki kako bi se pružilo dodatno neformalno obrazovanje mladima, ali kako bi i mladi poduzetnici kroz mentorstva stekli potrebno znanje i vještine.

Potpora sektoru malih i srednjih poduzeća svakako je dugoročan prioritet nacionalnih i regionalnih vlasti, a kako su mala i srednja poduzeća nositelj velikog potencijala za stvaranje radnih mjesta i ekonomskog razvoja, zaključci ove javne tribine dodatno su predložili ideje za jačanje potencijala ovog sektora ključnog za poslovni razvoj i unapređenje poslovnog okruženja u Varaždinskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije