Habuš: Očekujem da do kraja ove godine prve bale odu iz Brezja

Do kraja ove godine prve bale trebale bi otići iz Varaždina, najavio je gradonačelnik Goran Habuš danas na sastanku s novinarima uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

– Koncesionarov plan sanacije baliranog otpada je gotov te smo ga dostavili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond bi trebao osigurati 60 posto iznosa troškova zbrinjavanja bala, odnosno oko 56 milijuna kuna, uključući PDV, dok bi Grad sudjelovao s oko 30 milijuna kuna – izvijestio je gradonačelnik. Tim modelom, naglasio je Habuš, građani Varaždina za zbrinjavanja bala neće morati izdvojiti ni jednu dodatnu lipu.

Kredit kod HBOR-a uz kamatnu stopu od 4%

No da bi realizacija zbrinjavanja bala praktično krenula potrebno je najprije da Vlada donese suglasnost o sufinanciranju Fonda, kao i da Grad Varaždin dogovori s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj kredit u spomenutom iznosu.

– Uvjeti koje nudi HBOR su najpovoljniji, kamatna stopa je četiri posto, uz poček do pet godina. Mi planiramo poček od dvije godine i otplatu na daljnjih osam godina – najavio je Habuš.

Pročelnica za financije Mirela Ivanković dodala je da Vlada, kao i u svim drugim slučajevima kreditiranja, mora dati suglasnosz za zaduživanje, s time da u ovome slučaju, s obzirom da HBOR ne posluje prema tržišnim uvjetima, nije potrebno provesti postupak javne nabave.

Koncesija nije stavljena van snage

– Očekujem da najkasnije u roku od dva tjedna Vlada donese odluku, a do kraja listopada potpišemo ugovor s Fondom. U studenom bi onda krenulo rješavanje bala – kaže gradonačelnik. Naravno, u slučaju da Vlada donese odluku na vrijeme, onda se sve bitno komplicira, s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore.

Postavilo se i pitanje valjanosti predmetne koncesije, s obzirom na žalbe i upravne sporove koji su pratili slučaj oko zbrinjavanja bala u proteklom razdoblju. U gradskoj upravi naglašavaju da gradski ugovor o koncesiji sa zajednicom ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R, vlasnika Petra Pripuza, nije stavljena van snage te je, kaže gradonačelnik, jedini valjani natječaj upravo taj gradski iz ožujka 2013. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije