Živi zid: Grad bi na idućoj sjednici trebao preispitati poslovanje Termoplina

Živi zid Varaždinske županije poslao je priopćenje za javnost, nakon što su dobili odgovore na postavljene upite varaždinskoj tvrtki Termoplin d.d. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Budući da se od gradskog vijeća Grada Varaždina na slijedećoj sjednici, koja će se održati 30. rujna, očekuje rasprava i donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu profitabilnog dioničkog društva Termoplin Varaždin za 2014. godinu smatramo da je nužno da neke bitne informacije o poslovanju društva budu dostupne javnosti.

Kako se radi o dioničkom društvu koje obavlja djelatnost od posebnog društvenog interesa želimo naglasiti da ukupni broj izdanih dionica Termoplina iznosi 50.013, a Grad Varaždin od ukupnog broja dionica posjeduje 25.504 dionice dok dugogodišnji direktor društva, Ivan Topolnjak, kao pojedinac posjeduje 21.098 dionica što nepobitno ukazuje da navedeni dioničari ukupno raspolažu sa 46.602 dionice i što čini 93,179 % od ukupnog temeljnog kapitala.

Iz navedenih podataka jasno je vidljivo da je Grad Varaždin još uvijek većinski vlasnik dioničkog društva Termoplin i da ima upravljačka prava te smatramo da je temeljni javni interes zaštita prava većinskog dioničara, koji podrazumijeva transparentno vođenje poslovanja društva i odgovornost uprave za usklađenost poslovanja sa važećom zakonskom regulativom.

Naime, iz informacija kojima smo raspolagali zaključili smo da je Porezna uprava u obavljanju svog redovnog rada krajem 2013. godine obavila nadzor zakonitosti obračunavanja, evidentiranja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih javnih davanja kod poreznog obveznika Termoplin d.d. Varaždin i da je provedenim poreznim nadzorom utvrdila nezakonito postupanje Termoplina kao poreznog obveznika, budući da je oštećen državni proračun.

Kao posljedica provedenog nadzora utvrđena je više milijunska porezna obveza za koju je porezno tijelo smatralo da je Termoplin d.d. kao porezni obveznik bio dužan obračunati i uplatiti u državni proračun u propisanim zakonskim rokovima.

U skladu sa provedenim poreznim postupkom od strane poreznog tijela u siječnju 2014. Godine, Termoplinu je kao poreznom obvezniku uručeno Porezno rješenje sa utvrđenom višemilijunskom poreznom obvezom, koje sadrži i iznose obračunatih zakonskih zateznih kamata te mu je naložena uplata utvrđenih neplaćenih poreznih obveza na pripadajuće uplatne račune državnog proračuna.

Prema dostupnim informacijama uprava Termoplina postupila je po Poreznom rješenju i u siječnju 2014. godine izvršila uplatu višemiljunskog poreznog iznosa u državni proračun.

Zbog provjere točnosti navedenih informacija direktoru Termoplina upućen je upit sa konkretnim pitanjima:
1. Da li ste upoznali predstavnike većinskog vlasnika (Grada Varaždina) sa pravnim posljedicama provedenog poreznog nadzora? Odgovor direktora društva je DA.

2. Da li ste upoznali predstavnike većinskog vlasnika (Grada Varaždina) sa financijskim iznosima novo utvrđenih poreznih obveza? Odgovor direktora društva je DA.

3. Da li je točno da je višemiljunski iznos poreza uplaćen u državni proračun u siječnju 2014. godine?
Odgovor direktora društva je DA.

4. Ako je točno da je izvršena uplata u siječnju 2014. godine, da li ste o tome obavijestili većinskog vlasnika? Odgovor direktora društva je DA.

5. Da li je točno da je Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti započelo provođenja izvida? Odgovor direktora društva je NE uz obrazloženje: ‘Termoplin d.d. Varaždin nije utajio porez. U ovom predmetu radi se o dva različita tumačenja referenata Porezne uprave’.

Nakon primljenog odgovora Termoplina u skladu sa odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, Gradu Varaždinu postavljena su ista pitanja uz jedno proširenje koje se odnosilo na postupak gradonačelnika kao predstavnika većinskog vlasnika u smislu preispitivanja i utvrđivanja odgovornosti direktora Termoplina.

Grad Varaždin na postavljena pitanja nije dao odgovore već se u svojem pisanom odgovoru pozvao na članak 5. stavak 3. Zakona o pravu na pristup informacijama koji glasi: ‘Informacija’ je svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra ili u bilo kojem drugom obliku, neovisno o načinu na koji je prikazana (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetni, optički, elektronički ili neki drugi zapis).

Uvažavajući tumačenje i odgovor Grada, nameće se pitanje koja je svrha prava javnosti na pristup informacijama ukoliko se one ograničavaju.

Mišljenja smo da upravljanje Gradom i gradskim proračunom, a osobito upravljanje dioničkim društvom Termoplin d.d., društvom koje obavlja djelatnost od posebnog društvenog interesa kao i upravljanje drugim trgovačkim društvima u kojima je Grad većinski ili pretežiti vlasnik pretpostavlja upravljanje na poreznim obveznicima vidljiv i pristupačan način koji se temelji na načelima partnerstva i suodgovornosti.

Povećana transparentnost naravno donosi i povećanu odgovornost vlasti, ali i povećanu vladavinu prava, te je stoga naše mišljenje da javnost mora i treba dobiti potpune informacije o poslovanju Termoplina te da se svakako treba utvrditi činjenično stanje koje uključuje obrazloženje direktora – dioničara o pravnim i financijskim posljedicama provedenog nadzora, budući da se radi o višemiljunskoj obvezi neplaćenog poreza da se treba stručno, a ne politički procijeniti utjecaj nastale financijske štete na iskazanu dobit društva, da se treba utvrditi eventualna odgovornost dugogodišnjeg direktora i drugog najvećeg pojedinačnog dioničara te da se treba utvrditi eventualna odgovornost nadzornog odbora društva u kojem su punopravni članovi i dvojica gradskih vijećnika.

Zbog nepobitne činjenice da je za trgovačko društvo Termoplin d.d. nastala višemiljunska šteta, koja ima svoju konkretnu financijsku vrijednost koju treba javno obznaniti, a ona je nastala bez utjecaja i krivnje većinskog vlasnika Grada Varaždina mišljenja smo da je u interesu javnosti da se na slijedećoj sjednici gradskog vijeća barem politički raspravi o financijsko – pravnim posljedicama po društvo i da se preispita odgovornost dugogodišnjeg direktora i drugog najvećeg dioničara te da se tek nakon provedene argumentirane rasprave donosu i konkretni zaključci, prenosi Živi zid Varaždinske županije u priopćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije