I varaždinski HDZ traži hitnu sjednicu Gradskog vijeća, razlog – Tehnološki park

Klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice dostavio je danas predsjedniku Gradskog vijeća Grada Varaždina i gradonačelniku Grada Varaždina prijedlog zaključka o raspisivanju i provedbi međunarodnog javnog natječaja za izbor člana uprave, odnosno direktora Tehnološkog parka. Istovremeno, HDZ predlaže sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj bi se, između ostalog, usvojio njihov prijedlog zaključka o toj temi.

Ovaj potez HDZ-a uslijedio je nakon konferencije za novinare održanoj prije nekoliko dana, na kojoj su obrazložili svoj stav da nije dobra praksa da se na ključne funkcije javnih poduzeća imenuju osobe mimo natječaja, i to, u pravilu, po stranačkom ključu, odnosno – kadroviranjem.

> ‘Stop kadroviranju, a direktora Tehnološkog parka izabrati javnim natječajem!’

Također, ovim pozivom za sazivanjem hitne sjednice HDZ se pridružio nezavisnom vijećniku Robertu Podolnjaku, koji je to tražio vezano uz nužnost rješavanja problema bala smeća.

> Podolnjak: Problem baliranog otpada moramo riješiti prije raspuštanja Sabora

Projekt ugrožen i doveden u pitanje

U svome obrazloženju, koje potpisuje povjerenik Damir Habijan, varaždinski HDZ navodi da je predloženim modelom izravnog imenovanja novog direktora Tehnološkog parka projekt Centra komepetncije za obnovljive izvore energije ozbiljno doveden u pitanje.

– Ostavkom dosadašnjeg direktora, u vrijeme kada je projekt Tehnološki park Varaždin – Centar kompetencija za obnovljive izvore energije uvršten na takozvanu Junckerovu listu, što znači da je za navedeni projekt predviđeno financiranje putem Europske komisije i Europske centralne banke, postavljanjem nove uprave društva bez provođenja javnog natječaja i bez propisivanja jasnih kriterija i kompetencija koje mora ispunjavati nova uprava i direktor, navedeni projekt ozbiljno je ugrožen i doveden u pitanje – upozorava HDZ.

Investicija od 52 milijuna eura

Nadalje Habijan upozorava da se uz navedeni projekt, koji je, s obzirom na predviđenu vrijednost investicije u iznosu od oko 52 milijuna eura, od velike važnosti za Grad Varaždin, u posljednje vrijeme veže niz negativnih događaja.

– Posljednji u nizu, a koji ujedno i dovodi cijeli projekt u pitanje, jest imenovanje novog direktora društva bez provedbe javnog natječaja. Gradski vijećnici ističu kako određeni projekti, tako i projekt Tehnološki park Varaždin II, nije politički projekt, i ne može biti ovisan o političkim razmiricama i kadroviranju po načelu podobnosti. Navedeni projekt jedini je takve vrste koji se provodi na razini Grada Varaždina i ukoliko zbog miješanja politike dođe do njegove zastoja ili obustave, Grad Varaždin će trpjeti nesagledive posljedice, kako financijske, gospodarske ali prije svega reputacijske – uvjereni su u varaždinskome HDZ-u.

Predlažu izmjenu društvenog ugovora

S obzirom na navedeno, gradski vijećnici HDZ-a predlažu da se društveni ugovor Tehološkog parka izmijeni i dopuni na način da se direktor društva bira na temelju javnog natječaja.

– Cilj javnog natječaja, a u konkretnom slučaju smatramo da treba provesti međunarodni natječaj, jest da društvo, posredno i naš grad, dobije najkompetentniju osobu na mjestu uprave društva. Osobu koja neće biti ovisna o političkoj opciji, već osobu koja će neovisno i stručno, zajedno sa svojim timom upravljati i voditi projektom – stoji u HDZ-ovu pozivu za sazivanjem hitne sjednice Gradskog vijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije