Zaposlenje Ksenije Habuš u AP-u otvorilo pitanja o mogućem sukobu interesa

Ksenija Habuš, supruga varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, prije nekoliko mjeseci je, nakon dvadesetak godina rada u varaždinskom MIV-u, odlučila promijeniti posao i zaposliti se u tvrtki Autobusni prijevoz (AP) u vlasništvu Presečki Grupe iz Krapine. Ta je tvrtka ove godine u potpunosti preuzela poslovanje, logo te nekretnine i pokretnine koje su bile u vlasništvu tvrtke Autobusni promet u stečaju.

Vijest da je gradonačelnikova supruga promijenila posao te da je s posla u jednoj privatnoj tvrtki otišla na posao u drugu privatnu tvrtku zapravo ni nije neka vijest.

No, s obzirom da je Presečki Grupa objavila da je zainteresirana za izgradnju novog autobusnog kolodvora na mjestu postojećeg, postoji bojazan da bi, unatoč činjenici da se radi o privatnoj investiciji na privatnom zemljištu, tu moglo eventualno biti i sukoba interesa, jer projekt je to na koji bi Grad Varaždin i gradonačelnik Goran Habuš eventualno mogli utjecati.

Zaposlena na mjestu tajnice direktora

Činjenice su sljedeće: Nakon što je dvadesetak godina radila kao kemijski tehničar u MIV-ovim laboratorijima, Ksenija Habuš je odlučila promijeniti radnu okolinu te je od 1. srpnja ove godine zaposlena kao tajnica direktora u tvrtki Autobusni prijevoz.

Gradonačelnik Goran Habuš rekao nam je da je njegova supruga već duže vrijeme razmišljala o promjeni posla.

– Rad u laboratoriju joj više nije odgovarao i tražila je neki mirniji uredski posao, no takvih poslova na tržištu rada baš i nema previše za ljude sa srednjom stručnom spremom. Kad se pojavila informacija da Autobusni prijevoz zapošljava, javila im se i oni su je zaposlili i ja tu ne vidim apsolutno ništa sporno. Otišla je iz jedne privatne tvrtke koja djeluje na području grada u drugu privatnu tvrtku koja djeluje na području grada. Nije zaposlena ni u državnoj ni u lokalnoj upravi ili u nekoj javnoj tvrtki nego u privatnoj tvrtki. Razumijem da je informacija o tome da je gradonačelnikova supruga promijenila posao informacija koju javnost interesira i ni ja ni supruga to ni na koji način nismo pokušali sakriti, ali sve ostalo su samo insinuacije koje nemaju veze s vezom – rekao nam je gradonačelnik Habuš.

U pola godine zaposlili 18 osoba

Oglasili su se i iz Autobusnog prijevoza istaknuvši da je Ksenija Habuš, s obzirom da ima srednju stručnu spremu, zaposlena na mjestu tajnice ali i da ona nije jedina osoba koja je zaposlena u tvrtki u proteklih nekoliko mjeseci. Istaknuli su da su od 1. travnja do danas zaposlili 18 osoba te da u narednom razdoblju planiraju zaposliti još 20 osoba koje se već obučavaju za poslove vozača autobusa.

No, u cijeloj priči postoji potencijalni sukob interesa. Presečki Grupa je u studenom prošle godine za iznos od 29,7 milijuna kuna kupila pokretnine i nekretnine u Gospodarskoj ulici u vlasništvu tvrtke Autobusni promet u stečaju, a u travnju ove godine Presečki Grupa je u potpunosti preuzela poslovanje spomenute tvrtke.

Tvrtka Autobusni promet u stečaju bila je i koncesionar javnog gradskog prijevoza na području Grada Varaždina, a taj projekt Grad sufinancira što znači da je Presečki Grupa zainteresirana imati dobre odnose s Gradom.

U svibnju ove godine Presečki Grupa je kupila i Autobusni kolodvor Varaždin za iznos od 6,52 milijuna kuna, a vlasnik kompanije Antun Presečki najavio je da kreće u pribavljanje građevinskih dozvola za izgradnju novog kolodvora na istom mjestu.

Privatna investicija na privatnom zemljištu

Iako se radi o privatnoj investiciji na privatnom zemljištu, eventualno bi tu moglo biti sukoba interesa.

Autobusni kolodvor se naime nalazi u zaštićenoj zoni povijesne jezgre grada i na mjestu gdje je nekad bio prekrasan samostanski vrt Kapucinskog samostana tako da svaki građevinski projekt na tom mjestu moraju prije svega odobriti konzervatori, a zatim i druge službe, a na njih bi gradonačelnik svojim utjecajem eventualno mogao utjecati.

Gradonačelnik Habuš otvoreno nam je priznao da se zalaže za projekt izgradnje novog autobusnog kolodvora, ali da se za to zalagao i davno prije nego je njegova supruga zaposlena u AP-u.

– Osobno ću dati sve od sebe da ta investicija uspije u skladu sa zakonima, pravilima građevinske struke i mišljenjem konzervatora jer mislim da Grad Varaždin zaslužuje bolji autobusni kolodvor od ovakvog kakvog ima sada. I mislim da se svi normalni Varaždinci tu slažu samnom. Na žalost, kroz sve ovo se pokušava opstruirati ta investicija i mislim da to nije dobro – poručio je gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije