Svečanim mimohodom i zabavno-sportskim programom obilježit će se Dan branitelja

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je program obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije i 24. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije.

Dan branitelja ove će se godine po prvi puta obilježiti 22. rujna svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga ulicama grada Varaždina, s početkom u 10 sati kod Starog Grada, a zatim će sudionici krenuti putem Trga Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, Gajevom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Franjevačkim trgom, Ulicom Ivana Gundulića te će stati kod Križa Zahvalnosti na Trgu Slobode gdje će dužnosnici Grada, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga se ulicom Ankice Opolski dolazi do Kapucinskog trga gdje će biti svečano postrojavanje i prigodni govori.

Sam program obilježavanja predstavili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, ratni zapovjednik obrane Grada Varaždina Ivan Rukljić i predsjednik USJP ‘Roda’ Varaždin Goran Mihalić.

Župan Štromar naglasio je činjenicu kako je odluka o proglašenju Dana branitelja donesena jednoglasno na sjednici Županijske skupštine.

– Naime, na redovitoj sjednici Županijske skupštine u lipnju ove godine, branitelji Varaždinske županije dobili su jednoglasnom odlukom svoj dan koji će se svake godine obilježavati 22. rujna. Ovom prilikom posebno zahvaljujem svim braniteljskim udrugama na inicijativi za obilježavanjem Dana branitelja, jer nikako ne smijemo dozvoliti da se zaboravi naša časna i hrabra povijest te naša djeca moraju znati za Domovinski rat, obrambeni rat u kojem se stvorila nova, moderna i suverena Republika Hrvatska – naglasio je župan te je pozvao sve građane da dođu i da poprate mimohod.

Gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš izrazio je zadovoljstvo što će varaždinski branitelji konačno dobiti svoj dan koji itekako zaslužuju.

– Našim varaždinskim danima rata i pobjede daje se premali značaj i premalo dostojanstva, stoga je važno da podsjetimo sve Varaždince, mlađe naraštaje, ali i čitavu Hrvatsku kako je varaždinska pobjeda označila prekretnicu u cjelokupnom ratu – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Ratni zapovjednik obrane Grada Varaždina Ivan Rukljić pozvao je sve medije da nikako ne zaborave važnost informiranja cjelokupnog građanstva o varaždinskim braniteljima i važnost koju je imala sama obrana Varaždina za čitav Domovinski rat. Također, želja je da se ovaj mimohod, koji će sada biti organiziran po prvi puta, sljedećih godina obilježava u još većem obimu.

Osim prigodnog mimohoda, povodom Dana branitelja održat će se i biciklijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Varaždin koju je tom prilikom predstavio predsjednik Krasnodar Kišur. Biciklijada će se održati 19. rujna s početkom u 10 sati te će se odvijati u pet etapa.

Počet će u Vinici, a nastavit će se kroz Zelendvor, Sračinec, vojarne u Optujskoj do Trnovca Bartolovečkog, a završetak je predviđen u Gornjem Knegincu, na TRC Gora na Haliću gdje će se za sve sudionike održati zabavno- sportski program. U slučaju lošeg vremena, biciklijada se odgađa za 26. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije