Župan Štromar: Ne posustajemo od kvalitetnog obrazovanja naše djece

Varaždinska županija mnogo radi na obrazovanju, što dokazuju i brojni projekti koji se provode u novoj školskoj godini, a neki od njih su besplatni udžbenici, prijevoz, asistenti u nastavi i prehrana za socijalno ugrožene.

– Za projekt asistenata u nastavi županija je osigurala 2,5 milijuna kuna, a za besplatnu užinu izdvojeno je 560 tisuća kuna. Svi projekti pomažu našim učenicima kako bi imala bolje i kvalitetnije obrazovanje, a uključene su škole, institucije, udruge – pojasnio je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.

Projekt besplatne prehrane u školama ostvaren je u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije, a osigurat će se besplatan obrok učenicima u 28 osnovnih škola s područja Županije. Radi se o učenicima iz socijalno ugroženih obitelji.

Tom je prilikom Ministarstvo socijalne politike i mladih potpisalo ugovor sa zajednicom udruga Društva Crvenog križa Varaždinske županije, kojima će se osigurati besplatna užina u svrhu borbe protiv siromaštva i smanjenja socijalne isključenosti.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nada Liber zahvalila je na pomoći u projektu AZRA-i i Varaždinskoj županiji bez kojih bi projekt bilo nemoguće realizirati.

– Škole su bile te koje su iskazale potrebu za pomoći, a tada su Centri za socijalnu skrb prikupili potrebne podatke i provjeru na terenu, a AZRA nam je pomogla u svemu, tako da na području naše Županije sada 560 učenika ima potpuno besplatni obrok – istaknula je ravnateljica Nada Liber.

Direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić tom je prilikom istaknuo kako dobivanje sredstava za ove izuzetno vrijedne projekte potvrđuje stručnost čitavog tima AZRA-e, koja u pripremi ima još mnogo kvalitetnih projekata.

– Stručnost Azre, koja je u pripremi projekata sudjelovala i prošle godine, a zbog toga je i osnovana. Dokaz je to kako Varaždinska županija ulaže u obrazovanje i radujem se idućim projektima, kao što je energetska obnova škola.

Župan je, između ostalog, najavio kako će od četvrtka krenuti javni natječaj putem kojeg će biti izabrana 42 pomoćnika u nastavi, koja će s radom započeti od listopada. Izabrano je već 18 asistenata, koja su počela raditi s prvim danom početka nastave, za djecu koja imaju teže zdravstvene probleme i njihova im je pomoć nepohodna u praćenju nastave te razvijanju njihovih vještina, objasnio je.

Uz navedene projekte, županija provodi i projekte vezane uz prijevoz i besplatne udžbenike.

– Ovaj je tjedan prijevoz za sve učenike besplatan, a idući će tjedan oko 5300 srednjoškolaca imati subvencinirani prijevoz, odnosno sto kuna će plaćati autobusnu kartu, a 30 kuna vlak.

> I u novoj školskoj godini nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

– Razmjena udžbenika u osnovnim školama je pilot projekt ove godine, očekujemo ovih dana prve rezultate. Iduće godine neće biti potrebno ulagati milijun i pola kuna, premda je i ove godine dobro prihvaćen u školama – nastavio je Štromar.

> Međugeneracijskom solidarnošću tri puta jeftinije do udžbenika

– Do sada smo izuzetno puno pažnje posvećivali obrazovanju, imamo projekte, novi su u pripremi i ne posustajemo što se tiče obrazovanja. Želimo da naša djeca imaju kvalitetnu nastavu i uvijek treba ići naprijed. Educiramo i učitelje, zalažemo se za cjeloživotno obrazovanje – istaknuo je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije