Za 3.000 varaždinskih osnovaca besplatni udžbenici i dodatnih 200 kuna za pribor

Iako rebalans proračuna Grada Varaždina u kojem su trebala biti osigurana dodatna sredstva za udžbenike osnovnoškolaca nije prošao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, sukladno najavama ipak će svi učenici s prebivalištem na području grada dobiti svoje knjige i radne bilježnice.

– Nedostajalo je 400 tisuća kuna, ali Zakon o proračunu dozvoljavava preraspodjelu unutar stavki proračuna do pet posto iznosa pojedine stavke, bez potrebe da se radi rebalans. Jedino što je potrebno je da gradonačelnik o tome obavijesti Gradsko vijeće – objasnila nam je Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu.

Grad je sveukupno izdvojio 1,35 milijuna kuna za nabavu udžbenika za tri tisuće učenika osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada zaključno s 31. svibnja ove godine.

Kako naglašavaju u gradskoj upravi, Varaždin je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svojim učenicima osnovnih škola daje potpuno besplatne udžbenike i radne bilježnice za redovne predmete.

Kako objašnjavaju u Gradu, to znači da će besplatne udžbenike dobiti primjerice i učenici koji žive u Gojancu, a školu pohađaju u Vidovcu ili oni koji žive u Hrašćici, a učenici su Osnovne Škole Sračinec.

Osim udžbenika, učenici će dobiti i poklon od 200 kuna kao pomoć pri kupovanju školskog pribora i materijala koji su neophodni, najavljuje se.

Isporuka udžbenika po školama kreće idući tjedan, od 24. kolovoza. Roditelji osnovnoškolaca nisu se morali prijavljivati za besplatne udžbenike, već su škole bile zadužene da popune kataloge s podacima o broju potrebnih odabranih udžbenika i radnih bilježnica za pojedini razred, a radi se o više od 3.350 kompleta udžbenika.

Na roditeljima je samo da kupe udžbenike za izborne predmete, mape i slično, poručuju iz Grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije