Habuš vs. N1: Ne bojim se nikakvih pitanja, ali neke teme nisu interes grada

– Žao mi je što je N1 televizija na svoj način protumačila odgovor Grada vezan uz plaćanje javne površine za potrebe svoje emisije i uz moje gostovaje u njoj – rekao nam je gradonačelnik na našu zamolbu da dodatno pojasni gdje je došlo do ‘kratkog spoja’ vezano uz emitiranje emisije ‘Novi dan’ Tihomira Ladišića uživo iz Varaždina.

> N1 televizija: Habuš nas je ucijenio nezadovoljan prijedlogom tema za razgovor

Naglasio je Habuš da se ne boji nikakvih pitanja i da je na njih već nebrojeno puta odgovarao.

– Ali dio tih pitanja nije od javnog interesa. Riječ je o temama kao što su one zašto Reformisti traže moju ostavku ili pitanje o budućim koalicijama u gradu. Ja mogu odgovoriti na ta pitanja, i to sam mnogo puta već učinio, ali na osnovu naše Odluke o gradskim porezima, koja definira što je to interes grada i u kojim slučajevima se može besplatno koristiti javna površina, mi nismo mogli izdati rješenje o oslobađanju plaćanja – objasnio je ponovno Habuš, naglašavajući da se tu ne radi ni o kakvoj ucjeni.

I Stari grad je javna površina

– Iako mi je, naravno, jasno da površni čitatelj može tako shvatiti naš dopis, a pogotovo u kombinaciji s naslovom kojim je cijeli slučaj N1 televizija intonirala kao ‘ucjenjivački’ – smatra Habuš.

Naglasio je i to da gradska uprava nije dodatno željela komplicirati situaciju nakon što je N1 odlučio emisiju emitirati s prostora šetališta J.J. Strossmayera, odnosno oko Staroga grada.

– To je također javni prostor i nije pod ingerencijom Gradskog muzeja, koji im je, kako tvrdi N1, ustupio prostor na korištenje. Ali svejedno nismo željeli raditi nikakve probleme oko toga – rekao je.

Različito tumačenje javnog interesa

Upitali smo gradonačelnika ne tumači li Odluka o gradskim porezima javni interes daleko uže od onoga kako je tumači novinarska struka, dakle isključivo kao ono što je u funkciji promocije grada, dok javni interes ipak zahvaća daleko širi spektar tema.

– Moguće je, svatko od nas ima određeno tumačenje javnog interesa. Mi se držimo onoga što piše o Odluci o gradskim porezima. Da su platili, mogli su pitati što ih je volja, ja tada mogu birati hoću li se odazvati pozivu ili ne, to je moje pravo. Ali ako bi bili oslobođeni plaćanja sukladno gradskoj odluci, onda je moja obveza da dođem, jer bih tada gostovao u emisiji u svrhu promocije grada. Ali tada nema prostora za politička pitanja – zaključuje Habuš, dodajući da je župan Predrag Štromar u emisiji govorio o varaždinskom zelju, a predsjednika Reformista Radimir Čačić o – Piranskom zaljevu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije