Crtorad izgubio tužbu protiv Grada Varaždina, mora namiriti 15.600 kuna troškova

Trgovački sud u Varaždinu danas je nepravomoćnom odlukom odbacio tužbu Crtorada protiv Grada Varaždina.

Tužbom je koncesionar naplate parkiranja tražio naknadu štete od 69 milijuna kuna zbog, kako je bilo obrazloženo u tužbi, jedostranog mijenjanja koncesijskog ugovora.

> Crtorad protiv Grada Varaždina: Tužba teška 69 milijuna kuna

Sudac Trgovačkog suda Radovan Raduka tužbu je odbacio kao neosnovanu te naložio da Crtorad Gradu mora namiriti sudske troškove u visini od 15.625 kuna.

Tako Grad Varaždin ipak neće, barem za sada, morati platiti Crtoradu astronomskih 69 milijuna kuna, koliko je Crtorad procijenio da bi mogli pretrpjeti štetu u poslovanju do kraja koncesijskog ugovora za naplatu parkiranja na području grada Varaždina zbog odluke Gradskog vijeća iz 2012. godine.

Tom odlukom Grad je uveo promjene koje se tiču načina, cijene i vremena parkiranja. Iako je Crtorad u tužbi koju je podnio na Trgovačkom sudu protiv Grada ustvrdio da su tom odlukom jednostrano promijenjene odredbe koncesijskog ugovora, Sud je njihovu tužbu odbacio kao neosnovanu.

Punomoćnik Crtorada, odvjetnik Josip Kozjak, bio je vidno iznenađen takvom odlukom Suda te je najavio da će se na presudu sigurno žaliti.

– Moramo prvo proučiti obrazloženje presude u kojem je navedeno zašto je naš tužbeni zahtjev odbijen, ali mogu reći da ćemo se na nju sigurno žaliti – najavio je Kozjak.

Podsjećamo, Crtorad je podnio tužbu protiv Grada Varaždina početkom 2013. godine, navodeći da je odlukom Gradskog vijeća iz prosinca 2012. godine jednostrano izmijenjen koncesijski ugovor te im je nanesena šteta.

Tom je odlukom, između ostalog, ukinuta naplata dnevne parkirališne karte u iznosu od 100 kuna, produžena je tolerancija za naplatu parkiranja s 5 na 15 minuta, ukinuta je naplata parkiranja na 230 parkirališnih mjesta te su uvedena dva sata besplatnog parkiranja na Trgu bana Jelačića u jutarnjim satima.

U Crtoradu tvrde da je Grad Varaždin na taj način prekršio odredbe koncesijskog ugovora koji je potpisan 2007. godine te aneksa tom ugovoru iz 2011. godine u kojima stoji da Grad bez pristanka Crtorada neće mijenjati cijenu i vrijeme parkiranja, te broj parkirališnih mjesta pod naplatom.

Gradonačelnik Goran Habuš tvrdi, međutim, a sud je to očito prihvatio, da je Gradsko vijeće donijelo odluku u skladu sa svojim ovlastima te da tom odlukom nije prekršena ni jedna odredba koncesijskog ugovora.

– Očekivao sam ovakvu presudu jer od samih početaka tvrdimo da Gradsko vijeće nije prekoračilo svoje ovlasti i da nije izašlo izvan ugovora o koncesiji. Kad smo donosili tu odluku, jako smo pazili kako će ta odluka izgledati i da ne prekoračimo svoje ovlasti, a sud je to sad i potvrdio. Svatko ima pravo tužiti Grad, pa tako i Crtorad, ali to ne znači da je u pravu – naglasio je gradonačelnik dodavši da je i logično da se cijena, vrijeme i način naplate parkiranja mijenjaju s obzirom na okolnosti.

– Koncesijski ugovor traje 30 godina i normalno je da u tom razdoblju mora biti nekih promjena. Imate i primjer Zagreba u kojem se uvjeti i cijena parkiranja mijenjaju gotovo na godišnjoj razini. Koncesija je živi mehanizam i za vrijeme trajanja koncesije će se sigurno mijenjati još bar nekoliko puta – zaključio je gradonačelnik.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije