Vijećnici odbili rebalans proračuna, Habuš opet zazivao prodaju Termoplina

Varaždinsko Gradsko vijeće na svojoj današnjoj sjednici nije prihvatilo prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, kao i projekcije za 2016. i 2017. godinu, koje je pred vijećnike stavio gradonačelnik Goran Habuš.

Kako je bilo rečeno, radilo se o ‘tehničkom’ rebalansu, koji se najvećim dijelom odnosi na ‘neka preslagivanja unutar upravnih odjela’, a trebao je biti povećan za nekih 300-tinjak tisuća kuna. No, osim toga ‘tehničkog’ dijela, rebalansom je trebalo biti osigurano i 400 tisuća kuna za kupnju udžbenika za učenike osnovnih škola.

Prijedlog rebalansa je bio da se prihodi povećaju za 306.746 kuna, na 307 milijuna, dok su rashodi trebali biti smanjeni za 128.294 kuna, na 331 milijuna kuna.

Ipak, sedmero vijećnika – dvoje iz Hrasta i petero iz HDZ-a – glasovalo je protiv, nezavisni Zlatan Avar i HSS-ov Mladen Hižak bili su suzdržani, a 12 glasova ‘za’ nije bilo dovoljno za prihvaćanje rebalansa, nekoliko vijećnika bilo je odsutno, tako da je za izglasavanje bio potreban jedan glas više. No, gradonačelnik Goran Habuš već je ranije za jesen najavio novi, ‘pravi’ rebalans.

Još tijekom aktualnog sata Klub vijećnika HDZ-a tražio je ostavke gradonačelnika i dogradonačelnika, a to je bio jedan od razloga zašto nisu željeli prihvatiti ni rebalans proračuna.

> Cvetko tražila ostavku, Habuš odgovorio: Ne prozivajte me za Čehokove gluposti

Deset posto proračuna visi u zraku

‘Nezavisni HDZ-ovac’ Marijan Cingula tijekom rasprave o rebalansu proračuna iznio je dodatne razloge protiv prihvaćanja rebalansa.

– I dalje 30 milijuna kuna ostaje visjeti u zraku, a odluka o tome, rečeno je, donijet će se tek do kraja 2015. godine. To znači da mi nismo zatvorili 2014. godinu, a htjeli bismo riješiti pitanje 2015. godine i projekcije za iduće dvije. U svemu tome nema realne ocjene stanja i u situaciji kada 10 posto proračuna ostaje visjeti u zraku, mi ne možemo takve odluke podržati – rekao je Cingula.

Ladislav Ilčić ispred Hrasta glavninu kritika stavio je na izostanak pronatalitetne politike.

– Obiteljska politika je razvojna, a ne socijalna politika. To ni sadašnja Vlada ne razumije, a ne razumije ni lokalna vlast. Sada se odustalo i od financiranja udžbenika za srednju školu, što me žalosti. Ne mogu se pomiriti s tim da se osnovnoškolcima udžbenici kupuju, a srednjoškolcima ne. Mislim da sredstva treba raspodijeliti ravnomjerno. Imali smo mogućnosti putem gradskih službi, a ne možemo reći da imamo premalo zaposlenih, prikupiti podatke o svima kojima treba pomoć, obiteljima koji primjerice primaju dječji doplatak, no to nije učinjeno – rekao je Ilčić.

Mi izumiremo, imamo premalo novorođene djece

Dodao je da Varaždin ima premalo novorođene djece.

– Mi izumiremo. A ovim prijedlogom proračuna ne činimo ono što bi trebali za razvojnu populacijsku politku – ustvrdio je.

Nezavisni Zlatan Avar bio je suzdržan pri donošenju odluke o rebalansu.

– Već ranije tražio sam da se napravi ozbiljan rebalanas, što dosad nije učinjeno, a nije ni sada. Zajedno s obvezama Gradskih stanova imamo obveze više od 50 milijuna kuna i ta situacija zahtijeva ozbiljniji pristup. Moja suzdržanost kod ovoga glasovanja zapravo predstavlja protest u tome odugovlačenju – obrazložio je Avar.

Prodaja Termoplina donosi daleko veću korist

Gradonačelnik Goran Habuš odbacio je tvrdnje da Grad nema adekvatnu pronatalitetnu politiku.

– Naknade za novororođenu djecu povećali smo s 1.500 na 2.000 kuna. Sljedeće godine prioritet nam je obnova vrtića. Lani smo povećali subvencioniranje privatnih vrtića, radi se o iznosu od 800.000 kuna, i to s ciljem da roditelji ne osjete povećanje cijena. I opet dolaze najave da privatni vrtići idu prema izjednačavanju ekonomske cijena s gradskim vrtićima. I opet ćemo to nastojati amortizirati – iznio je gradonačelnik dio argumenata.

I tada je ponovno otvorio temu oko koje se posljednjih mjeseci sukobljavaju mišljenja u javnom prostoru.

– Kada ima 32 milijuna kuna manjka, svaka normalna i uređena sredina prihvatila bi, kao jednu od mjera, prodaju udjela u Termoplinu. Jer sukladno zakonom iz njega pokrivate manjak, a višak sredstava možete iskoristiti za ulaganje u primjerice vrtiće i druge razvojne projekte. To bi imalo daleko veći benefit od zadržavanja dionica Termoplina – iznio je Habuš, no prije konačne odluke o Termoplinu, u rujnu slijedi još jedna tribina i nakon toga tematska sjednica Gradskog vijeća samo o toj temi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije