Rojnik: ‘Očito smo kod isticanja budžeta bili preiskreni’

Međunarodni panel koji je odlučivao o kandidaturama hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine objavio je svoje izvješće o kandidaturama u kojem je objašnjeno i zašto Varaždin nije prošao u drugi krug. Izvješće su komentirali voditelj Ureda za pripremu varaždinske kandidature Raymond Rojnik i gradonačelnik Goran Habuš.

U svom izvješću međunardni je panel istaknuo da Varaždin u kandidaturi nije dovoljno dobro objasnio svoju kulturnu strategiju i njene ciljeve te da kandidaturi nedostaje izraženija umjetnička i europska dimenzija.

Članovi Panela ističu da su prepoznali pozitivan iskorak u vidu umrežavanja gradova hrvatskog sjevera no da Strategiju vezanu uz Europsku prijestolnicu kulture nije dovoljno dobro objašnjena, a kao najveću zamjerku istaknuli su da predloženi program ne može privući širu europsku publiku te da samim time nije dovoljno razvijena europska dimenzija programa.

– Konkretni program je trebao biti osmišljen i istaknut u drugoj fazi kandidature. Nismo mogli napisati samo tako da želimo da, na primjer, U2 nastupi u Varaždinu. Takve programe trebalo je predlagati Kulturno vijeće i takvi se programi realiziraju putem javnog natječaja. Panel je inače za kandidature svih prijavljenih gradova istaknuo da imaju više ili manje loše istaknutu europsku dimenziju tako da mi nismo jedini kojima je to istaknuta kao zamjerka. Mislim da je na kraju kod odluke ipak prevladao novac. Očito smo kod isticanja budžeta bili preiskreni i prerealni. Prikazali smo ono što je u našoj mogućnosti bazirajući se na realne izvore prihoda i nismo htjeli taj budžet napuhavati kao neki gradovi kandidati koji će, siguran sam, imati problema s tim u drugoj fazi kandidature – poručio je voditelj Ureda za pripremu kandidature Raymond Rojnik.

Dodao je Rojnik i da su ga začudile neke interpretacije i objašnjenja koje je Panel istaknuo u svom izvješću jer su neke stvari koje su Varaždinu i partnerskim gradovima istaknute kao zamjerka, kod nekih drugih gradova pohvaljene.

– Više od 90 posto programa kojeg smo predložili u sklopu kandidature osmislile su udruge i građani. Panel to u svom izvješću niti ne spominje dok je recimo pohvaljen Dubrovnik koji takvih sadržaja ima tek 30-ak posto – ističe Rojnik.

– Istaknuli su i da nismo dovoljno dobro objasnili slogan «Spoj nespojivog» no to je vrlo subjektivno. Nešto što nama predstavlja spoj nespojivog nekom Fincu ili nekoj Portugalki je nešto posve normalno. Mislimo da tradicionalno shvaćanje kulture i baštinski pristup kao kontrapunkt modernim izričajima dovoljno dobro objašnjava naš slogan i to je bilo i navedeno u kandidaturi – dodao je Rojnik.

Gradonačelnik Habuš na kraju je pak istaknuo da će Grad Varaždin i partnerski gradovi nastaviti provoditi projekte i programe navedene u kandidaturi kao da se ništa nije dogodilo.

– Uskoro ćemo potpisati sporazume o suradnji s partnerskim gradovima i nastaviti provoditi projekte iz kandidature pod nekim drugim imenom. Razloga za nezadovoljstvo nema. Svi projekti koje smo naveli temelje se na tome što Varaždin i njegovi partneri žele u svojoj budućnosti i u kojem se smjeru razvijati. Titula nam je trebala biti samo dodatan motiv da to provedemo, ali unatoč tome da nećemo biti EPK 2020. godine, krećemo u realizaciju tog programa – poručio je gradonačelnik Habuš.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije