Ludbreg: Josip Leko na sastanku vezanom uz Dane Svete Nedjelje

U Ludbregu se jučer, 30. lipnja održao radni sastanak gradonačelnika Dubravka Bilića s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom i predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te ostalim predstavnicima, a tema su bili Dani ludbreške Svete Nedjelje 2015.

Time su započele pripreme za ovogodišnju manifestaciju, koja će se održati krajem kolovoza, a jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj.

Uz duhovni dio tih se dana odvija i niz kulturnih, gospodarskih i sportskih programa.

Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. godine da će u Ludbregu – mjestu ‘najvećeg blaga hrvatskog kraljevstva’ izgraditi Zavjetnu kapelu u čast štovanja Predragocjene Krvi Kristove. Kapela je izgrađena tek 1994. godine i od tada je zastupnici Hrvatskog sabora svake godine posjećuju u vrijeme trajanja ludbreške Svete Nedjelje.

Poslije sastanka gosti su obišli Pastoralni centar u Ludbregu, koji je otvoren prošle godine u rujnu, a sastoji se od 2.200 četvornih metara prostora. Uređeno je dvadesetak soba za boravak, nekoliko dvorana različite veličine te drugih sadržaja koji služe za potrebe župe i svetišta.

Manifestacija Dani ludbreške Svete Nedjelje temelji se na dugoj tradiciji hodočašća u proštenište Predragocjene Krvi Isusove koje je kao takvo jedinstveno svetište u Hrvatskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije