Korekcija plaća: Habušu 250 kuna manje, a Radelić bez 2.000 kuna

Gradski vijećnici Grada Varaždina prihvatili su na sjednici u petak Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Prihvaćanjem te odluke, gradonačelnik Goran Habuš ostao je bez oko 250 kuna cipelarine, a njegov zamjenik Vjeran Radelić bez čak oko 2 tisuće kuna dodatka na plaću za viši znanstveni stupanj.

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika donesena je temeljem naputka koje je gradu dostavilo Ministarstvo uprave koje je naložilo svim jedinicama lokalne samouprave da usuglase svoje pravilnike o plaćama s tim naputkom najkasnije do 30. rujna.

Ministarstvo je u svom naputku istaknulo da se općinskim i gradskim dužnosnicima ne smiju isplaćivati nikakve dodaci, pa tako ni na osnovu znanstvenog stupnja, ali ni božićnice, regresi i troškovi darova za djecu.

– U naputku stoji i da dužnosnici nemaju radno vrijeme pa tako ne moraju voditi ni evidenciju radnog vremena, a nemamo pravo ni na godišnji odmor. To ne znači da godišnji ne smijemo koristiti, samo ga ne moramo tako evidentirati – poručio je gradonačelnik Habuš.

Gradske vijećnike zanimalo je i znači li naputak Ministarstva i da je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić do sada kršio propise primanjem dodatka na plaću u iznosu od 2 tisuće kuna za znanstveni stupanj no vijećnik Robert Podolnjak naglasio je da to nije slučaj.

– To je isključiva odgovornost Ministarstva uprave, odnosno Hrvatskog sabora koji do sada nisu dovoljno dobro definirali prava vezana uz plaće i dodatke na plaću za lokalne dužnosnike. Jedan gradonačelnik u jednom hrvatskom gradu zbog dodatka na plaću dobio je i kaznenu prijavu DORH-a, ali je prvostupanjskom odlukom suda oslobođen svih optužbi – poručio je Podolnjak.

Gradonačelnik Habuš je uz ovu odluku predložio i amandman kojim je točno određena osnovica za izračun plaće gradonačelnika uz naznaku da će ta osnovica biti veća od 1. siječnja biti veća no nakon što su se protiv tog amandmana pobunili oporbeni vijećnici, gradonačelnik ga je povukao.

Vijećnici su na kraju jednoglasno prihvatili Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika čime je gradonačelnik ostao bez oko 250 kuna cipelarine, a njegov zamjenik bez oko 2 tisuće kuna dodatka na plaću za znanstveni stupanj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije