Bunić: Stvarni manjak u proračunu zapravo je 50 milijuna kuna!

Varaždinsko Gradsko vijeće prihvatilo je na svojoj današnjoj sjednici izvješće o izvršenju proračuna za prošlu, 2014. godinu. No, iako su i oporbeni vijećnici bili zadovoljni tehničkom realizacijom proračuna, neki među njima tijekom rasprave upozorili su na neke sporne detalje u vezi te teme, poglavito oko negativnih trendova.

– Bitne su posljedice proračuna. On jeste tehnički izveden kako treba, ali problem je u tome što stvarni normalizirani manjak proračuna iznosi zapravo oko 50 milijuna kuna! Akumulirani manjak iz prijašnjih razdoblja od 24 milijuna sada je narastao na 32 milijuna, a kada se tome dodaju svi problemi oko poslovanja Gradskih stanova, dolazimo do spomenute brojke. To je realnost i to treba prihvatiti i početi riješavati – ustvrdio je HSLS-ov Željko Bunić, a nezadovoljstvo proračunskim trendovima iskazali su i HRAST-ov Ladislav Ilčić, Marijan Cingula ispred Kluba vijećnika HDZ-a te nezavisni Zlatan Avar.

Gradonačelnik Goran Habuš najavio je rebalans proračuna za sjednicu Gradskog vijeća koja je planirana u srpnju.

– Tada ćemo morati donijeti odluku o načinu pokrivanja duga. Dio duga je od prije, ali to nije alibi nakon tri i pol godine mandata. Krajem siječnja uveli smo mjere štednje. Tada su nas razapeli da smo pred bankrotom. Sada ćete vidjeti što će se dogoditi s gradovima širom Hrvatske koji nisu donijeli tu mjeru – izjavio je Habuš.

Istaknuo je i neke pozitivne pokazatelje iz prošle godine – rast prihoda od poreza i komunalne naknade i komunalnog doprinosa, koji se, rečeno je, nastavlja i u ovoj godini. No, ipak, porezna reforma, ustvrdio je sam gradonačelnik, taj je pozitivan trend praktički anulirala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije