Ilčić: Ne sviđaju mi se izložbe Galerijskog centra vezane uz Tita

Ladislav Ilčić iz HRAST-a na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pohvalio je, u sklopu rasprave o izvješćima o radu javnih ustanova, rad Galerijskog centra Varaždin, ali istovremeno se negativno osvrnuo na sadržaj pojedinih umjetničkih programa.

– Mislim da “čačkanje” po prošlosti, a tu mislim primjerice na izložbu o Titu, otvara neke rane koje mnogi u ovome društvu još nose. Ja znam da su mnogi bili u Partiji i da im je bilo dobro. No, mnogima nije bilo dobro i patili su u tome sustavu, bile su im uskraćene brojne slobode. Iza svega toga je stajao Tito i umjetnički rad koji problematizira njegov lik meni nije prihvatljiv – ustvrdio je Ladislav Ilčić te zaključno predložio da se Galerijski centar Varaždin spoji s Gradskim muzejom Varaždin.

Ravnatelj Galerijskog centra Varaždin Ivan Mesek osvrnuo se na iznesene zamjerke.

– Osjetio sam potrebu reći neke osobne stvari jer se iznose određene tvrdnje možda zbog premalo informacija, a možda zbog uskih vidika. Naime, razdoblje od 1949. do 1953. moj djed proveo je u Lepoglavi, a kasnije je, tijekom boravka u Njemačkoj, bio praćen od Udbe. Dakle, ja sam prvi koji bih mogao reći da je Tito bio zločinac. Ali na temelju čega ćemo to učiniti? Učenjem na temelju prošlosti. Izložba o Titu bila je izložba dokumenata i fotografija, nikakvo veličanje. To nije “čeprkanje” po prošlosti – odgovorio je Mesek.

Iznio je Mesek i argumente zašto smatra da nije dobra ideja spojiti Galerijski centar s Muzejom.

– Galerijski centar nije muzeološka ustanova. Varaždin je jak u glazbi, u teatru, ima snažan muzej, ali podržimo i likovnjake. Možemo mi spojiti i Koncertni ured i Varaždinske barokne večeri i Glazbenu školu, napraviti “dinosaura s 10 nogu”, ali je li to rješenje? – upitao je ravnatelj Galerijskog centra.

Ovoj temi, već uvodno ideološki obojenoj, “ulje na vatru” dolili su laburist Božidar Kolarić i hadezeova Otilija Cvetko.

– Slažem se s gospodinom Ilčićem da je stvarno puno ljudi bilo u Partiji. A onda su osnovali HDZ – rekao je Kolarić.

– Sjećate li se uhljebljivanja svoje familije u upravna vijeća i osiguravanja radnih mjesta za njih? Ja se ne sjećam da je HDZ radio to što radite vi i vaša koalicija – odgovorila je oštro Cvetko.

– Svi članovi moje stranke u upravnim vijećima izabrani su putem Gradskog vijeća. A svi članovi moje obitelji imaju svoje poslove od ranije. Podsjetit ću pak da sinonim za nepotizam nosi naziv “Buljubašić” – odgovorio je zaključno Kolarić, nakon čega su se strasti polagano smirile.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije