Avar o TZ-u: Slažem se s Habušem, problem je u uhljebljivanju

– U potpunosti se slažem s gradonačelnikom i njegovim mišljenjem da se na natječaj za izbor direktora Turističkog ureda javilo svega četvero kandidata zbog toga jer postoji percepcija u javnosti da je sve unaprijed namješteno. Ali za takvu percepciju kriv je upravo on i njegova administracija, s obzirom na neprekinutu povijest kadroviranja i uhljebljivanja.

Komentar je to nezavisnog varaždinskog gradskog vijećnika Zlatana Avara nakon jučerašnjeg epiloga sjednice Vijeća Turističke zajednice grada Varaždina na kojoj se birao nasljednik Branke Tropp.

Svoje je programe rada jučer osobno predstavilo četvero kandidata, no odluka nije donijeta, a postoji i mogućnost ponavljanja cijelog natječaja.

> Odluka o direktoru TZ-a sljedećeg tjedna, moguć i novi natječaj

– Samo dva posljednja slučaja, vezana uz izbor ravnatelja Dječjeg vrtića Varaždin i intendanta varaždinskog HNK, jasno pokazuju da se preferiraju kandidati sa stranačkim iskaznicama, a ne oni sa stručnim znanjem i iskustvom. Stoga su mnogi potencijalni kvalitetni kandidati koji bi mogli voditi Turističku zajednicu sigurno odustali od kandidature upravo zbog takvog načina izbora i imenovanja, jer nisu željeli gubiti vrijeme – smatra Zlatan Avar.

Gradski vijećnik također se zalaže za to da kandidati koji se javljaju za bilo koju javnu funkciju svoje programe predstavljaju javno, a ne da cijela procedura bude zatvorena za javnost. Tako bi, kaže Avar, izbor kandidata za javne funkcije bio daleko transparetniji. A takva praksa zaista nije neuobičajena na nekim drugim razinama.

Osvrnuo se Avar i na kvalifikacije koje je gradonačelnik Goran Habuš iznio na račun njegova nastupa na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, kada je “srušio” imenovanje Ružice Conar za ravnateljicu Dječjeg vrtića Varaždin, ustvrdivši tada da je njezin program rada plagijat. Gradonačelnik je jučer izjavio da Avarov nastup ne podržava, jer je “raspalio svim mogućim sredstvima po ženici”.

– Ne mislim da sam “raspalio”. Bio sam oštar, ali fokusiran na činjenice. Kao što ću uvijek i biti, bez obzira o kome se radilo. Sada se gradonačelnik naknadno igra džentlmena. No, radi se o osjetljivoj javnoj funkciji, za vrtiće se godišnje izdvaja 10,6 milijuna kuna, i kada se javljate na takav natječaj morate biti spremni na to da će netko vaš program i pročitati. Za razliku od nekih prijašnjih saziva Gradskog vijeća, u sadašnjem ima četiri do pet vijećnika koji ozbiljno pristupaju svojoj zadaći, na što se gradska administracija tek treba naviknuti – izjavio je Zlatan Avar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije