Ministru kulture predstavljeni kulturni projekti Lepoglave

Lepoglava je grad u kojem se promišlja o razvoju, zaključio je ministar kulture Berislav Šipuš boraveći u radnom posjetu Lepoglavi, prenosi Lepoglava.net.

Cjelodnevni boravak u Lepoglavi ministar je započeo radnim sastankom s čelnim ljudima Grada Lepoglave – gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Kovačem i predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Mačekom te voditeljima gradskih razvojnih, kulturnih i turističkih institucija, organizacija i tvrtki.

Na radnom su sastanku ministru predstavljeni značajni gradski projekti, ne samo oni vezani za kulturu već projekti koji bi, prema riječima gradonačelnika Marijana Škvarića, trebali biti dodatni zamašnjak razvoja grada Lepoglave, a time i kulture. Naime, stvaranjem dodatne vrijednosti realizacijom triju značajnih gradskih projekata – Tehnološkog centra drvene industrije, Centra za posjetitelje i Centra bioraznolikosti, stvorili bi se i bolji uvjeti za razvoj kulture.

– Ova tri centra su me uvjerili da ovdje neko promišlja održivi razvoj, ne samo grada već i sredine pa i regije. Pitao sam kako je s mojim resorom – što ima od kulture i kuda stanovnici ovog gradića gravitiraju? Nama je u interesu da se gradovi i gradići međusobno spoje i da žive zajedno. Naravno da sve ovdje usmjereno prema Varaždinu koji bi trebao biti magnet kulture. Tu je i Krapina, a i Zagreb nije daleko. S druge strane važno je u samoj sredini razvijati točke kreativnosti – rekao je ministar Šipuš za Lepoglava.net

Ministar se osvrnuo i na bogatu lepoglavsku baštinu te najavio potporu Ministarstva kulture u njenom očuvanju.

– Ovdje nas čekaju financijske obveze kojima ćemo poboljšati situaciju vezanu za stanje vjerskih objekata – dodao je Šipuš istaknuvši da bi za ovu regiju dobitna bila kombinacija kulture i turizma.

Nakon sastanka održanog u Gradskoj vijećnici ministar Šipuš u pratnji je svojih domaćina razgledao Dom kulture, Galeriju Zadruge lepoglavske čipke, Galeriju Jamnić, muzej čipke, lepoglavsku župnu crkvu, samostan te lepoglavske kapelice koje je oslikao Ivan Ranger.

Susreo se i biskupom Varaždinske biskupije msr. Josipom Mrzljakom te s njim razgovarao o potrebi nastavka restauracije sakralnih objekata u Lepoglavi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije