HDZ pobjednik izbora u varaždinskim mjesnim odborima

Nakon prebrojavanja glasova na današnjim izborima za Vijeća mjesnih odbora u Varaždinu najviše razloga za zadovoljstvo ima koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-HRAST-HSS-HSP-BUZ-ZS).

Oni su osvojili 26 posto glasova birača izašlih na izbore, odnosno 44 mandata.

Iza njih je Socijaldemokratska partija (SDP) s 23 posto glasova i 34 mandata, slijede Reformisti (NS-R) s 22 posto i 32 mandata, koji su ostvarili gotovo identičan rezultat kao i Hrvatska narodna stranka (HNS), koja je u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) osvojila 19 posto glasova birača i također 32 mandata.

Slijedi stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) s 5 posto glasova i 1 mandatom, Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) sa 4 posto i 5 mandata te nezavisne liste s ukupno 2 posto glasova i 5 mandata. Laburisti nisu uspjeli osvojiti nijedan mandat.

Od nezavisnih lista, najbolji rezultat ostvarila je lista Franje Puškadije u Poljani Biškupečkoj, s osvojena čak 3 mandata. U Jalkovcu je jednog vijećnika dobila lista Vlade Tomaškovića, a u 7. mjesnom odboru “Biškupec” jedno mjesto u tamošnjem vijeću mjesnog odbora čeka Stjepana Cepanca.

Odaziv na izbore veći je od onoga prije četiri godine, kada je na izbore izašlo 14 posto birača. Sada ih je izašlo njih 8.639 od 39.742, odnosno 22 posto.

Rezultate valja promatrati i u kontekstu brojki u koliko mjesnih odbora su pojedine stranke ili koalicije imale svoje kandidacijske liste. Tako su u svih 16 mjesnih odbora, 9 gradskih i 7 prigradskih, kandidacijske liste imale HDZ-ova koalicija te koalicija HNS-HSU.

Reformisti su na izbore izašli u 15 mjesnih odbora, jednako kao i SDP, a HSLS u 9 mjesnih odbora.

Četiri kandidacijske liste dostavio je ORaH, dok su jednu kandidacijsku listu imali Laburisti.

Kandidacijske liste grupe birača dostavili su nositelji liste: Stjepan Cepanec u 7. mjesnom odboru”Biškupec”, Franjo Puškadija u Mjesnog odboru Poljana Biškupečka i Vlado Tomašković u Mjesnom odboru Jalkovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije