JUGS i Grad Varaždin imaju 10 dana da državi vrate gotovo 10 milijuna kuna

U Javnu ustanovu Gradski stanovi prošli je tjedan stiglo rješenje inspekcijskog nadzora Ministarstva financija kojom se JUGS-u nalaže da u roku od 15 dana u državni proračun vrati 9,4 milijuna kuna.

Novac je to koji je JUGS dobio od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za potrebe poticane stanogradnje kojeg su, prema tumačenju inspekcije, trebali vratiti u državni proračun no JUGS ga je u razdoblju od 2009. do 2014. godine odlučio reinvestirati.

Na to je još prošle godine upozorilo i Povjerenstvo koje je osnovalo Gradsko vijeće s ciljem da ‘pročešlja’ stanje u Javnoj ustanovi Gradski stanovi.

Za sve obveze JUGS-a odgovara osnivač, odnosno Grad Varaždin, pa bi se tako gradski proračun mogao naći u problemima.

No, ravnatelj JUGS-a Zoran Svetec i gradonačelnik Goran Habuš nisu zabrinuti te ističu da rade na rješavanju tog problema.

– Već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna mogli bi izaći van s rješenjem. Mehanizmi za ovakve situacije postoje jer se poticana stanogradnja općenito našla u problemima zbog gospodarske krize tako da sad samo predstoji u suradnji s APN-om i Ministarstvom financija pronaći najbolji model. Ni ministastvu ni APN-u sigurno nije u interesu da se blokira jedna gradska ustanova, a još manje jedan grad – ističe gradonačelnik Goran Habuš.

– JUGS ima više od 50 neprodanih stanova i kad bi se ti stanovi prodali, problema ne bi bilo. Ali to je efekt gospodarske krize i s tim su se problemima suočili i suočavaju se i u drugim dijelovima Hrvatske. Rješenja postoje – dodao je Habuš.

Kako doznajemo, mogućnosti koje JUGS i Grad Varaždin s jedne strane te APN i Ministarstvo financija s druge strane razmatraju za rješavanje ovog problema spominju se osnivanje rezervnog fonda, ustupljivanje neprodanih stanova APN-u, obročna otplata duga ili pak kratkoročno zaduživanje Grada Varaždina kako bi se taj iznos otplatio jednokratno.

U petak bi se ravnatelj JUGS-a Zoran Svetec i gradonačelnik Goran Habuš u Zagrebu trebali sastati s predstavnicima APN-a i Ministarstva financija te razgovarati o tim mogućnostima.

Sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem vezano uz tu temu zatražila je i zamjenica gradonačelnika bez ovlasti i saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije