Stričak: Sveučilište Sjever mora postati najkonkurentnije u Hrvatskoj

Odlukom Vlade Republike Hrvatske odlučeno je kako će Sveučilište Sjever postati sveučilište pod državnim nadzorom, dakle, javno, a ne više privatno. Taj potez pozdravljen je sa svih strana, no zastupnici HDZ-a u saboru digli su ruke protiv takve odluke.

Ipak razlog protivljenja nije pretvaranje Sveučilišta Sjever u javno sveučilište, kazao nam je predsjednik varaždinskog HDZ-a Anđelko Stričak.

– HDZ nije protiv pretvaranja Sveučilišta Sjever u javno, već se protivimo činu kojim je to učinjeno. Već 13. travnja Sunčana Glavak u procedru je uputila Prijedlog zakona o Sveučilištu Sjever, no on se u potpunosti ignorirao od strane vladajućih, dok su s druge strane u proceduru po hitnom postupku stavili svoj program, koji je identičan našem, no mnogo nerazrađeniji – kazao nam je Anđelko Stričak.

Protiv postupka, ne cilja

Protivljenje u Saboru nije bilo protivljenje samom cilju, već postupku na koji je to učinjeno jer, smatra, time se radi na štetu sveučilišta, a samo zato da bi se dobilo nekoliko političkih poena.

– Naš je prijedlog obuhvatniji i napravljen s jasnim planom da kroz niz godina Sveučilište Sjever postane jedno od najrazvijenijih sveučilišta u Hrvatskoj. Takav plan nije moguće ostvariti na brzinu, već je nužno da se postepeno radi na tome. Zbog toga smo preporučili da u početku mentorstvo nad Sveučilištem Sjever ima zagrebačko sveučilište – dodao je Stričak.

Kroz nekoliko godina Sveučilište Sjever postalo bi izrazito konkurentno i među najjačima u Republici Hrvatskoj.

FOI je fakultet budućnosti

– Kad pogledamo fakultete koji već postoje na sjeveru Hrvatske i one koji su tek u razvoju, vidimo da potencijala ima iznimno mnogo. Pa Fakultet organizacije i informatike je jedan od najboljih fakulteta u Hrvatskoj, a tome treba pridodati i njegovu perspektivu u budućnosti, FOI je fakultet budućnosti – rekao nam je Stričak.

Mjere koje su potrebne Sveučilištu Sjever odnose se prije svega na razvoj viših škola koje bi se trebale organizirati u centre izvrsnosti i na taj način podignuti svoju kvalitetu.

Na kraju je dodao kako bi bilo bolje da se centar Sveučilišta Sjever premjesti u Varaždin, smatra kako bi na taj način stvari funkcionirale mnogo bolje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije