POSJET MEĐIMURJU

VELEPOSLANIK FRANCUSKE ‘Reputacija Međimurja kao regije izvrsnosti odavno je prešla granice Hrvatske’

Veleposlanik Francuske Philippe Meunier u posjetu Međimurskoj županiji: 'Čast mi je biti u regiji koja daje prednost razvoju poljoprivrede koja brine o svom okolišu i koja je odavno shvatila da je kvaliteta okusa plod znanja i vještine, ali i skladnog odnosa s prirodom.'

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine u službenom posjetu
Međimurskoj županiji boravili su veleposlanik Francuske Republike
u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Philippe Meunier u
čijoj su pratnji bili gospodarski ataše Barbara
Jadrijević Petrović
, direktor Francusko-hrvatske
gospodarske i  industrijske komore Marko
Klenović
, ataše za kulturu i zamjenik direktora
Francuskog Instituta u Zagrebu Thomas Schnabel.

Posjet Međimurskoj županiji započeo je radnim sastankom sa
županom Međimurske županije Matijom Posavcem
koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale
Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode
sredstvima europskih fondova. Uz župana, sastanku su nazočili
zamjenici župana Sandra Herman i Josip
Grivec
, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske
djelatnosti Darko Radanović i pročelnica UO za
poslove župana Vesna Haluga.

Veleposlanik je posjetio i Tehnološko inovacijski centar gdje je
direktorica Sandra Polanec Marinović predstavila
REDEA-u s posebnim naglaskom na mogućnosti investiranja u
Međimursku županiju te pre-care i post-care sustav skrbi za
svakog investitora u čemu Međimurje prednjači.

Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je kako je
Međimurje vrlo atraktivna sredina za ulaganja, kvalitetno
prometno povezana sa zemljama Europske unije, razvijenom
infrastrukturom, brzom i efikasnom javnom upravom i stručnim
službama te dobro opremljenim gospodarskim zonama. – No, glavna
odrednica u Međimurskoj županiji jest ulaganje u obrazovanje i
znanost jer je to jedino jamstvo budućnosti Županije kao županije
visokoobrazovanih ljudi i naprednih tehnologija – rekao
je.

Marko Klenović, direktor Francusko-hrvatske gospodarske i
industrijske komore, pohvalio je međimursku efikasnu javnu upravu
koja prednjači u Republici Hrvatskoj prilikom pomoći
gospodarstvenicima i investitorima, te je najavio intenzivniju
suradnju s članovima Francusko-hrvatske industrijske i
gospodarske komore.

Veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj obišao je
i tvrtku “Šestan Busch” u pratnji direktora Alojzija
Šestana
koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom
poslovnom suradnjom jer je od 2015. do danas za francusku
specijalnu policiju isporučio 8.676 kaciga posebno razvijenih s
francuskim stručnjacima. Veleposlanik Meunier, izrazito
zadovoljan viđenim kazao je da je za očekivati i novu poslovnu
suradnju Francuske i Međimurja.

U Srednjoj školi Prelog održana je i konferencija za novinare te
je predstavljen projekt “Good France” koji će od 21. do 24.
ožujka2019. godine biti održan diljem svijeta, a Međimurska
županija jedina je regija iz Hrvatske koja je u projektu
zastupljena s dva restorana “Mala hiža” i “Mamica”.

Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek
kazao je: “Iznimno mi je drago jer sam prije 20 godina bio jedan
od osnivača Srednje škole Prelog, škole koja danas živi punim
plućima. Razmjena učenika na tako visokoj razini i dolazak
visokih delegacija u našu županiju, grad i školu velika je čast.
Moram istaknuti da je Prelog grad razvijenog gospodarstva. Imamo
i devet stranih investitora , a vjerujem da ćemo nakon ovoga
posjeta imati i zainteresirane francuske investitore.”

Ravnatelj Tomislav Gregur pozdravio je nazočne i
kazao kako sedam učenika i profesor partnerske škole iz
francuskog Bergeraca borave mjesec dana u Međimurju na terenskoj
nastavi u okviru programa Erasmus+ te će učiti o gastronomiji
Međimurja i Hrvatske. Suradnja traje već 4 godine, te učimo jedni
od drugih.

– Ujedno obilježavamo i “Dane frankofonije” tijekom kojih naši
učenici pripremaju francusku, a njihovi međimursku hranu.
Najvažnije je da mladi uče, druže se i da u kuhinji nema prepreka
već su kao jedno bez obzira što su iz različitih zemalja i govore
različitim jezicima – rekao je Gregur.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je i ovaj
posjet rezultat mikro diplomacije u kojoj je Međimurje izrazito
aktivno te iznimno važnim ocijenio povezivanje na svim razinama,
a poglavito regija što je jedna i od temeljnih politika Europske
unije.

– Posebno nam je zadovoljstvo što možemo ugostiti veleposlanika
jer s Francuskom imamo više dodirnih točaka nego što mislimo.
Suradnja na području gospodarstva, kulture i međusobne razmjene
učenika traje dugi niz godina. Kada govorimo o gospodarstvu iz
Međimurja je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 267 milijuna, a
67 milijuna kuna je uvoz iz Francuske u Međimurje. Kada bi takav
odnos uvoza i uvoza bio u cijeloj zemlji, tada bi naša Hrvatska
bila mnogo bolje razvijenija i sretnija zemlja. Želimo se dalje
povezivati, ponosni smo što je srednja škola Prelog uključena u
ovo prijateljstvo – kazao je župan Posavec.

– Reputacija Međimurja kao županije izvrsne na području
gospodarstva prelazi granice, prepoznata je na međunarodnoj
razini što je nedavno u Cannesu potvrdio i Financial Times. Jako
mi je drago što sam ovdje i što sam se susreo sa županom
Posavcem. U Međimurje sam dolazio I privatno, kao turist no
uvjeren sam da će moj prvi službeni posjet dodatno poboljšati
naše veze s Međimurjem. Sve više francuskih turista dolazi u
Hrvatsku, prošle godine oko 600.000, a nadam se da će s obzirom
da iznimno cijene dobru hranu i vino sve više Francuza dolaziti i
u Međimurje.

Veliko nam je zadovoljstvo što ste nam omogućili da danas
najavimo novo izdanje Goût de France-a u obrazovnoj ustanovi u
kojoj se prenosi kuharsko umijeće, u kojoj se obrazuju mladi
kuhari koji će stvarati budućnost kulinarstva, u kojoj se
povezuju mladi iz Hrvatske i Francuske, u regiji koja daje
prednost razvoju poljoprivrede koja brine o svom okolišu i koja
je odavno shvatila da je kvaliteta okusa plod znanja i vještine,
ali i skladnog odnosa s prirodom. Zbog svih ovih razloga nismo
mogli pronaći bolje i simbolički prikladnije mjesto i trenutak –
poručio je veleposlanik Meunier.

Goût de France se 21. ožujka vraća na velika vrata: najveća
svjetska manifestacija u više od 150 zemalja slavi francusku
gastronomiju! Kao i svake godine na 5 kontinenata, više od 5 000
kuhara priprema svoju viziju “francuske večere” u četiri slijeda,
no ove godine cilj je slaviti odgovorno i održivo kuhanje te
sastaviti “jelovnik za zaštitu planeta”. Goût de France počinje u
četvrtak, 21. ožujka i trajat će do nedjelje, 24. ožujka. Popis
restorana koji će sudjelovati bit će predstavljen novinarima
sutra u podne u Francuskom institutu u Zagrebu. Na web stranici
Veleposlanstva i Francuskog instituta poseban dio bit će posvećen
Goût de France-u.

Međimurje kao jedina hrvatska regija s dva restorana sudjeluje u
ovom događaju koji je 2015. godine upisan i na UNESCO-vu listu
nematerijalne baštine. Restoran Mala Hiža iz Mačkovca u projektu
je od samog početka – posljednje 4 godine, te Pansion Mamica u
Nedelišću koji se pridružio ove godine.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska vokalna skupina
Srednje škole Prelog s međimurskom popevkom koja je od prošle
godine također na UNESCO-voj listi nematerijalne
baštine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije