Politika / Varaždinsko smeće

'DOSTA JE!'

'VARAŽDINCI NISU OVCE' Par stotina nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv gradske uprave zbog problema sa smećem

'VARAŽDINCI NISU OVCE' Par stotina nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv gradske uprave zbog problema sa smećem
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Varaždinke i Varaždinci u subotu ujutro izašli su na glavni gradski trg te iskazali nezadovoljstvom aktualnim stanjem u gradu, naročito što se cijene odvoza otpada tiče...

'Nešto smrdi u našem gradu', 'Dosta je! Ostavke', 'Varaždinci nisu ovce', samo su neki od transparenata koji su danas, 5. siječnja, u jutarnjim satima nosili Varaždinci na prosvjedu održanom na Korzu.

Na Korzu se, prema policijskim procjenama, okupilo između 200 i 300 građana.

468bf6d46c676a671ff7fc3f7f9b42a8.jpg?v=1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miran prosvjed danima je bio najavljivan u grupi Varaždinsko smeće, u kojoj građani razmjenjuju iskustva i iskazuju nezadovoljstvo novim režimom odvoza i naplate otpada.

Organizatori su, u najavi događaja, zahtijevali neopozive ostavke gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovih zamjenika Zlatana Avara i Sandre Malenice, nezadovoljni načinom na koji se upravlja gradom, stoga je prosvjed nazvan i 'antičehokovskim'.

Vezana vijest:

Ivan Čehok komentira najavljenji prosvjed SUBOTA, 10 SATI, KORZO PROSVJED Čehok kaže da organizatori prosvjeda ne znaju organizirati ni zabavu za vrtne patuljke. I najavljuje pravne korake zbog laži, uvreda i kleveta

- Fokus prosvjeda je na varaždinskom smeću, točnije, povećanju cijena odvoza otpada. Nov je način sortiranja, a računi su sve veći, ne vidim smisao toga. Vršimo sortiranje, a plaćamo više, stvarno ne znam tko je tu lud - istaknuo je Damir Šilec, jedan od suorganizatora.

U dva mjeseca djelovanja Facebook grupe Varaždinsko smeće mnogo je toga izneseno, a Matija Mikac, također jedan od članova grupe, napravio je nekoliko studija, Čistoći uputio brojne prijedloge, a nitko se ne nije udostojio ni odgovoriti, dodao je Šilec.

Šilec je, prije početka prosvjeda, dodao da bi bio zadovoljan kad bi se okupilo tisuću ljudi, no, kaže, to 'u Varaždinu nije moguće' jer to nije u prirodi građana ovoga grada.

- Generalno nismo zadovoljni stanjem, Čistoća i gradonačelnik Čehok trebali bi slušati svoje sugrađane. Zar je tako teško pitati građane pa da zajedno probamo nešto dogovoriti?

- Previše smo inertni, glasni smo i bunimo se na Fejsu, a kad treba konkretno napraviti, onda ništa. Kad bi nas se okupilo više, pokazali bismo time zube te bismo znali da smo pokušali nešto konkretno, a ne da samo trkeljamo po Fejsu - rekao je Šilec.

Za prosvjed je napravljen letak u kojem se poziva na ostavke vladajućih.

- Napravili smo letak u kojem tražimo ostavku gradonačelnika i zamjenika, a poanta je bila da se ljudi trgnu. Ne možemo tražiti ostavku jer, budimo realni, nemamo nikoga drugoga tražiti da dođe na mjesto gradonačelnika. Ako se nakon prosvjeda ništa ne dogodi, nakon što prema Gradu i Čistoći uputimo nove dopise, onda ćemo tražiti ostavku. Zašto nas imate za budale? To je prošlo sve mjere zdravog razuma.

'DOSTA JE!' Varaždinci izašli na ulice te prosvjedom ukazali na problem smeća Varaždinsko smeće, prosvjed u Varaždinu 5.1.2018.

Najave gradonačelnika Čehoka da će poduzeti pravne mjere zbog kleveta i laži za koje je rekao da su iznesene u letku te izjavu da organizatori nisu u stanju organzirati ni zabavu za vrtne patuljke, Ivo Šprem, suorganizator prosvjeda, komentirao je ovako:

- Njegujemo fini građanski diskurs, a on se najviše referirao na naše izjave da oni 'žderu i piju u Gradskoj vijećnici na račun poreznih obveznika'. Naši su to penezi, želimo znati na što se troši, a oni nam podatke ne žele dati. Naš je diskurs u granicama normale, dok se gospodin Čehok s pokazivanjem srednjeg prsta svim građanima ne bi mogao pohvaliti. Gradonačelnik je sklon omalovažavanju neistomišljenika. Ono navedeno u letku je sve dokazivo, tako da se ne bojimo eventualnih tužbi - kazao je.

Osvrnuo se i na broj prosvjednika.

Vezana vijest:

PRITISCI ZASTRAŠIVANJE? Čistoća pisala poslodavcu Roberta Borovića, tražili podatke o njegovom zapošljavanju!

- Zadovoljni smo odazivom građana, obzirom da nemamo 'kulturu prosvjedovanja'.

Ovdje možete pogledati 'gerilski' snimak prosvjeda koji smo emitirali uživo, a na kraju članka je i video snimka kotrljanja bale smeća ulicama grada.

Nakon organizatora red je došao na obraćanje građana koji su izrazili želju za time, a posebne ovacije izazvala je Karmila Trtinjak. Ona je, između ostalog, u svom inspirativnom govoru istaknula da 'svi gunđaju, ali kad treba, onda nema nikoga' te se osvrnula na aktualnu problematiku bez dlake na jeziku.

Najavila je da će ponovni susret biti već za tjedan dana, a nakon što je netko iz publike kao problem naveo i cijenu grijanja u gradu, rekla je da je to posebna tema zbog koje se isto može prosvjedovati.

Vezana vijest:

Matija Benić STUDENT I AKTIVIST Ovaj mladić će na subotnji prosvjed dokotrljati balu smeća. On je student režije Matija Benić

Istaknuto je da je Robert Borović, pokretač Facebook grupe 'Varaždinsko smeće', pomalo zaplašen prijetnjama koje dobiva te zato nije bio na prosvjedu. Ipak, stigao je pred kraj i obratio se kratkim govorom prisutnima.

Mladi aktivist Matija Benić, koji studira režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, za potrebe jednog od kolegija sa svojim je kolegama osmislio performans koji je sniman, a kao cjelovit reportažni prilog bit će emitiran na HTV-u 4.

U sklopu performansa građani su improviziranu balu smeća, napravljenu od folije i punjenu plastičnim bocama, kotrljali ulicama Varaždina te se vratili na Korzo, gdje je prosvjed i započeo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video