Politika / Varaždinsko smeće

VARAŽDINSKO SMEĆE

Habijan pozvao prosvjednike, Čehok kaže: 'Ako će zahtjevi biti artikulirani, razgovarat ćemo. Ali ni pod kakvim posebnim uvjetima'

Habijan pozvao prosvjednike, Čehok kaže: 'Ako će zahtjevi biti artikulirani, razgovarat ćemo. Ali ni pod kakvim posebnim uvjetima'
Varaždinski.hr

Ako će doći s normalnim građanskim artikuliranim zahtjevima, onda naravno da ćemo razgovarati. A budući da sam pročitao kako oni ne pristaju na razgovor osim pod svojim uvjetima, onda ovisi o tome koji će to biti uvjeti. Građani su svi jednaki, nitko nema pravo postavljati posebne uvjete - Čehokov je stav prema Habijanovoj inicijativi.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan jučer je odaslao javni poziv predstavnicima prosvjednika koji su se prošle subote, 5. siječnja, okupili na glavnome gradskom trgu u sklopu inicijative 'Varaždinsko smeće'.

Rekao je Habijan kako poziva prosvjednike da se nađu na zajedničkom sastanku kako bi precizno artikulirali svoje stavove te kako bi se pokušalo naći neko rješenje, ali mirnim putem.

Vezana vijest:

Damir Habijan o prosvjedima ODJECI PROSVJEDA VŽ SMEĆE Habijan pozvao prosvjednike na razgovor: 'Tenzije su prešle granice, idemo sjesti i naći rješenje'

Riječ je o njegovoj inicijativi kao predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika varaždinskog HDZ-a, rekao je, ali i poručio da bi bilo dobro da tom sastanku, ako prosvjednici odgovore potvrdno, budu prisutni i predstavnici izvršne gradske vlasti, kao i predstavnici tvrtke Čistoća.

Gradonačelnik Ivan Čehok komentirao nam je Habijanovu inicijativu, rekavši uvodno kako njegovi zamjenici i on tjedno primaju preko 100 građana te da stoga nikad nije bilo nikakve zapreke da prime bilo kojeg građanina pa ni organizatore prosvjeda.

Osvrnuo se na napise iznesene u grupi, u komentaru Habijanovog poziva, da je gradska vlast tek sada reagirala, nakon što je održan prosvjed.

- Građani vjerojatno ne znaju da je Čistoća pozivala neke od najaktivnijih prosvjednika kako bi im predočila cijeli sustav odvoženja i zbrinjavanja i strukturu cijena, međutim ta se gospoda nisu nikad odazvala. Dapače, koliko mi je poznato, Čistoća ima i pismene potrvrde da ne žele razgovarati - podsjetio je Čehok.

Dodao je da su gradonačelniku svi građani isti i svi pod jednakim uvjetima mogu doći u njegov ured i razgovarati. Međutim, kaže, do sada nitko nikada to nije ni tražio, dapače odbijali su razgovore u Čistoći. 

- Što se tiče Habijanova poziva, ja otpočetka i tvrdim da je Gradsko vijeće druga adresa, nakon Čistoće, za tu temu, jer Gradsko vijeće određuje broj odvoza, koji presudno utječe na cijenu. Nažalost, u javnom savjetovanju organizatori prosvjeda nisu se javili sa svojim prijedlozima, što znači da ih ja i primim, ponovno bismo morali otvoriti javno savjetovanje i opet će se morati formalno javiti - skreće pažnju Čehok na proceduru.

On, kaže, iz prosvjeda nije razabrao koji su zahtjevi prosvjednika. 

- No moram napomenuti nekoliko stvari.  Pod a, da smo mi građanima ublažili cijenu već u listopadu, preuzevši plaćanje biootpada. Pod b, da smo na Gradskom vijeću smanjili broj odvoza pa onda i cijenu prije nego što je istekao predviđeni rok od 6 mjeseci. Pod c, da je Čistoća odvozila besplatno i više nego što je bilo odlukom propisano. Pod d, da smo donijeli odluku o pokrivanju dijela troškova umirovljeničkim samačkim obiteljima. Pod e, da je Čistoća iscrpila sve svoje unutarnje mogućnosti, iz čega proistječe da razlozi povećanja nisu interne prirode, što se sada vidi i iz činjenice da je u svim gradovima s kojima se možemo uspoređivati cijena drastično porasla - nabrojao je gradonačelnik sve učinjeno.

Hoće li se odazvati sastanku kojeg je sazvao Habijan, ovisi o nekim stvarima, kaže Čehok.

- Bilo bi logično da prosvjednici pošalju svoje zahtjeve. Jer ako netko prosvjeduje, onda valjda zna koji su mu zahtjevi i prijedlozi. Dakle, sve ovisi o načinu na koji će artikulirati svoje zahtjeve. Ako će dolazak u Gradsku vijećnicu biti praćen letkom i transparentima, onda naravno da ja imam toliko ljudskog dostojanstva da s takvim ljudima ne razgovaram. Ako će doći s normalnim građanskim artikuliranim zahtjevima, onda naravno da ćemo razgovarati. A budući da sam pročitao kako oni ne pristaju na razgovor osim pod svojim uvjetima, onda ovisi o tome koji će to biti uvjeti. Građani su svi jednaki, nitko nema pravo postavljati posebne uvjete - Čehokov je stav prema Habijanovoj inicijativi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video