Politika / Varaždinsko smeće

odgovor savjetniku u čistoći

GRAD O SLUČAJU BRIŠKI 'Gradsko vijeće jasno je utvrdilo način zbrinjavanja otpada i to su svi dužni poštivati'

GRAD O SLUČAJU BRIŠKI 'Gradsko vijeće jasno je utvrdilo način zbrinjavanja otpada i to su svi dužni poštivati'
Zvonko Lončar/RTL

Iz gradske uprave ističu da se neće miješati u radnopravne sporove između Roberta Briškoga i tvrtke Čistoća.

U ponedjeljak 8. veljače RTL Potraga objavila je prilog o Robertu Briškom, savjetniku Uprave Čistoće iz Varaždina.

Briški navodi da je na svom poslu šikaniran zbog očitovanja o ugovoru koji nije prihvatljiv za Čistoću, a radi se, ističe, o problematičnom sporazumu vezanim za bale.

Vezana vijest:

RTL Potraga VIDEO Prekršio obveze iz radnog odnosa jer je dolazio na posao!? Za Potragu govori šikanirani savjetnik Uprave varaždinske Čistoće

S obzirom na to da se u prilogu RTL-a spominju gradske tvrtke Čistoća, Varkom, ali i Grad Varaždin, dobili smo službeno očitovanje koje prenosimo u cijelosti.

- Grad Varaždin nije i neće se miješati u radnopravne sporove između g. Briškoga i tvrtke Čistoća. Nije točno da radna sudbina g. Briškoga ima bilo kakve veze s njegovim stavovima. G. Briški već duže iznosi stavove koji su suprotni stavovima Grada pa i uprave Čistoće, ponajviše vezane uz uporna nastojanja i prijedloge g. Briškoga da se podigne cijena zbrinjavanja tekućega otpada u gradu. To Grad nije prihvatio kao ni uprava i tu su nastali prvi sporovi, davno prije njegova mišljenja o II. Dodatku Ugovora – napisali su iz Grada te nastavili.

- Nacrt II. Dodatka „Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje“ je dio Integralne nagodbe o kojoj je Gradsko vijeće Grada Varaždina raspravljalo u srpnju 2020. godine te se sukladno tome radi o javno objavljenom dokumentu objavljenom na stranicama Grada Varaždina, koji je dostupan svakom tko je za njega zainteresiran. Taj dokument definira način rješavanja dugotrajnih problema Grada Varaždina vezan za balirani otpad, no s obzirom da nije niti parafiran, nije potpisan, niti je odobren od nadzornih odbora i Skupština javnih poduzeća, u ovom trenutku nikoga ne obvezuje niti po njemu bilo tko može postupati.

- G. Briški ima pravo na svoje mišljenje, ali bi trebao znati da osporavati odluke Gradskoga vijeća ne može ni gradonačelnik, ni direktor Čistoće, kamoli savjetnik direktora. To niti je njegova obveza niti je njegovo pravo. To je kao da savjetnik HEP-a osporava odluke Hrvatskog sabora. Naravno da to nikome ne pada na pamet.

- To tim više što je g. Briški sudjelovao u izradi niza dokumenata u kojima je navedena veća količina otpada odloženoga u Brezju od one koja je njemu sporna. Količina od ‪105.000‬ tona baliranog otpada koja se navodi u II. Dodatku dobivena je procjenom. Važno je napomenuti da je inicijalni Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada predviđao zbrinjavanje ‪120.000‬ tona što je Dodatkom II smanjeno. U javno objavljenom dokumentu Program sanacije lokacije Brezje odobrenom od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike 28. veljače 2019. procijenjeno je da postoji količina od ‪125.000‬ tona (dokumenti javno dostupni na poveznici - https://mzoe.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug-4925/okolis/steta-u-okolisu/sanacijski-programi-postupci/1818). Napominjemo da je g. Briški bio zadužen za izradu Programa gospodarenja otpadom Grada Varaždina od 2018. do 2023. godine (javno dostupan na poveznici https://glasila.hr/upload_data/site_files/svgv318.pdf) gdje je jasno naveo količinu od ‪114.688‬,96 tona baliranog otpada. Stoga, službeni dokumenti dokazuju da su neutemeljene izjave i insinuacije o tome da na lokaciji odlagališta Brezje postoji manje baliranog otpada nego što se spominje u Dodatku II te možebitnoj šteti koja bi nastala Čistoći d.o.o. Varaždin u slučaju da dođe do realizacije Dodatka II.

- Kada je riječ o podjeli društava Varkom i Čistoća, ni to nije dužnost i pravo g. Briškoga. Riječ je o podjeli iz 2013. godine (što je zakonska obveza), koja nema nikakve veze s ovim Gradskim vijećem i ovom gradskom administracijom. Mi smo 2017. godine zatekli sudski spor između Varkoma i Čistoće što je vjerojatno jedini primjer da se dvije komunalne tvrtke istoga grada međusobno spore na sudu. Upravo je g. Briški molio gradonačelnika da se taj spor okonča, što je i učinjeno. Ova administracija nema nikakve odgovornosti za to što posjed nad baliranim otpadom nije riješen kada ga je trebalo riješiti, pri čemu je Čistoća preuzela bilančno i fizički deponiju Brezje. Svojim stavom iz Odluke, Gradsko je vijeće jasno utvrdilo način zbrinjavanja otpada i to su svi dužni poštivati, pa i savjetnik uprave - napisali su iz gradske uprave. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video