P4

Otvoren KVART festival u Varaždinu, drugi dan već krenuo

Evo kako je bilo prvog dana festivala.

Sunčano vrijeme i dobra atmosfera obilježili su prvi dan KVART festivala u četvrtak, 6. lipnja u sklopu tvornice Varteks. Program je započeo WMN Amplified aktivnostima i prezentacijom partnerskih organizacija iz Austrije, Slovenije, Rijeke i Varaždina, a koje su posjetiteljima pokazale na koji se način mladi (kreativci) mogu uključiti u međunarodne projekte, te predstavile glazbenice iz regije (Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Hrvatska). Cilj svih ovih aktivnosti bio je umrežiti kreativce u glazbenoj industriji, pokazati na koji način se mogu umrežiti i povećati svoju vidljivost, te prikazati prakse koje podržavaju rodnu osjetljivost u kulturi.

KVART festival otvorio je direktor festivala Nino Preložnjak koji je istaknuo da veseli činjenica da je KVART u svojem šestom izdanju pokazao napredak, preselio na veću lokaciju, ponudio najbogatiji glazbeni i popratni program do sada, te zahvalio svim prijateljima festivala, te djelatnicima i Upravi Varteksa na otvaranju prostora Varteksa posjetiteljima KVART-a.

Stotinjak mladih iz Hrvatske

Svim prisutnim posjetiteljima se ispred Grada Varaždina obratio i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskoj vijeća Grada Varaždina, koji je istaknuo da Grad Varaždin podržava KVART festival od samih početaka.

Na KVART festivalu inače boravi stotinjak mladih iz cijele Hrvatske (Slavonski Brod, Pakrac, Knin, Split, Vukovar, Čakovec, Konjščina, Krapina, Varaždin) koji su sudjelovali i na panel raspravi na temu Europski parlament i mladi. Gosti panel rasprave bili su Nina Skočak i Ladislav Ilčić, kandidati za Europski parlament, koji su sasvim otvoreno razgovarali o politikama za mlade na razini Europske unije, svojem procesu kandidature te izazovima u kampanji. Mlada publika imala je puno pitanja za kandidate koja su uglavnom bila vezana uz ljudska prava, ali i programima kandidata, te na koji su način usmjereni na mlade u svojim programima.

Nakon konferencijskog dijela programa na KVART stageu zasvirali su energični Međimurci iz Scifidelity Orchestra, a publiku je na aferu zagrijavala zagrebačka glazbenica niniva.

Headliner Grše

Program drugog dana festivala već je počeo Erasmus+ radionicama za srednjoškolce o europskim izborima, korištenjem društvenih mreža za potrebe kampanje te parlaonica na temu biračkih prava. Sve polaznice podravili su i predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Na rasporedu je i razgovor s Krešimirom Šustićem, poznatijim kao PR-ovcem Baby Lasagne koji je ispričao o svojem iskustvu rada s Baby Lasagnom, pripremom za Euroviziju i cijelom procesu izgradnje medijske priče oko hrvatskog glazbenika na Euroviziji.

Do 15 sati traju i WMN Amplified radionice na temu „Od ideje do projekta – prilike za mlade u kulturi“ koju vodi voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina Dorotea Solomun, a slijedi i radionica za glazbenike o vođenju glazbenog tima koju vodi mlada beogradska poduzetnica Sonja Denda.

Glazbeni program počinje u 17 sati svirkom mladih glazbenika umjetničkih imena nac. i Vano, a zatim slijedi set WMN Amlified nastupa regionalnih glazbenica i kantautorica tam (Srbija), Dina Jashari (Sjeverna Makedonija), LAV (Slovenija) i Fani Solomun (Varaždin). Headlineri petka su Grše i Buntai. Triljski glazbenih, predvodnik nove hip-hop/trap genereacije glazbenika prvi će put svirati na KVART festivalu, a na stage izlazi u 23 sata. Prije njega svirat će zagrebački trap trio Buntai od 22 sata.

KVART festival traje do subote, 8. lipnja. Više o programu KVART festivala dostupno je na www.pecetri.com/kvart, a ulaznice za petak i subotu su dostupne online na www.core-event.co ili fizičke u Tisak Media trgovinama.

Najnovije