Varaždinski film

Grad glazbe dobio svoj prvi filmski soundtrack

'Rifove revolucije' od sada i slušamo!

Osim što je osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe, Varaždin se može pohvaliti i jedinim hrvatskim glazbenim filmom koji je osvojio nagradu na nekom inozemnom festivalu, ali i jedinim filmskim soundtrackom. Dakako, riječ je o filmu Rifovi revolucije koji je na talijanskom festivalu FilMuzik Arts Festivalu osvojio nagradu za najbolji dugometražni glazbeni film i koji od danas ima svoj soundtrack u integralnom obliku „Glazba iz filma Rifovi revolucije/ Music from the motion picture Riffs of Revolution“.

Album je istovremeno osvanuo na svim streaming servisima (Spotify, Deezer, YouTube Music, iTunes, Amazon, TikTok i dr.) i sadrži čak 17 skladbi koje su producirali Arian Peharda i Jura Ščapec, a masterirao ih je američki producent Carl Saff poznat po suradnji s legendarnim rock sastavima poput Sonic Youth.

U svega godinu dana od premijere, film varaždinskog autora Jurice Hižaka, oduševio je publiku u kinima diljem Hrvatske (Zagreb, Vinkovci, Vodice, Varaždin, Čakovec, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Šibenik, Koprivnica i Ivanec), gostovao je na njujorškom Shockfestu, vinkovačkom DORF-u, ljutomerskom Grossman festivalu, beogradskom Dok’n’Ritam festivalu, a uskoro će gostovati i na Nektar OK Festu, najvećem otvorenom festivalu bivše države, na Tjentištu, u predivnoj okolici kanjona rijeke Tare.

Autorske i obrade

Budući da se radi o glazbenom filmu, Hižak je posebnu pažnju posvetio upravo glazbenoj komponenti filma te je okupio respektabilnu ekipu glazbenika predvođenu Arianom Pehardom. Za potrebe filma Peharda je skladao devet svojih kompozicija, napravio obradu Wagnerovog leta Valkira, te aranžirao šest Hižakovih songova koje su otpjevali Tihomir Galevski, Neven Stipčić i Tea Lovreković. Osim legendarnih songova poput „Lord of the game“ i „For you I’m ready to change“ na albumu se nalazi i jedna pjesma na talijanskom „La vita eterna“ koju je skladao Jura Ščapec, a otpjevali su je Bela Ščapec i Jurica Hižak

Suizdavač albuma je Koncertni ured u Varaždinu, a promocija albuma uz prigodni koncert i kviz održat će se 19. srpnja kod fontane ispred HNK Varaždin.

Najnovije