Vijesti / Scena

Kvart zona mladih

ŠPANCIRFEST Kvart pozornica na Starom gradu donosi urbani glazbeni program koji se ne propušta, evo tko sve svira

ŠPANCIRFEST Kvart pozornica na Starom gradu donosi urbani glazbeni program koji se ne propušta, evo tko sve svira
Varaždinski.hr/Špancirfest/Kvart

U KVART zoni stvorenoj za mlade i one koji se tako osjećaju bit će 'dignuta' još jedna pozornica na kojoj ćemo slušati devet različitih izvođača.

Špancirfest počinje za osam dana, 23. kolovoza, a mi bacamo oko na program i gledamo što sve ovogodišnje 21. izdanje varaždinskog festivala nudi.

Novosti na Špancirfestu ima svake godine, a ove će to biti KVART zona mladih na Starom gradu. Festival će dobiti svoj 'kvart', a uz postojeću gastro zonu na istom mjestu s glavnom pozornicom, niknut će još jedna – na prostoru ispred samog dvorca.

U zoni stvorenoj za mlade i one koji se tako osjećaju bit će 'dignuta' još jedna manja pozornica na kojoj ćemo slušati devet različitih izvođača.

Ova zona ostvarila se u suradnji inicijative Varaždin for European Youth Capital 2022 i Udruge mladih V.U.K., a kako navode iz organizacije, karakteristike su joj sloboda, otvorenost, ljubav i različitost.

Zasad dostavljamo samo glazbeni program, a ostale događaje, radionice i popratne sadržaje koji će se odvijati u KVART-u objavljivat ćemo u danima koji slijede.

Petak, 23. kolovoza

Prvi na scenu i pozornicu KVART zone stupa riječki Jonathan. Bend čine petorica prijatelja koji su dio svog prijašnjeg glazbenog iskustva prenijeli  u kombinaciji sirovog zvuka, indie prizvuka s elementima punk rocka.

Svirali su diljem Hrvatske, nekoliko puta napunili zagrebačku Tvornicu kulture, riječki Pogon kulture ex Stereo, a ove godine bili su na turneji po SAD-u. Od 2011. i osnivanja dokazali su koliko su svježi i potrebni hrvatskoj glazbenoj sceni te s tri albuma pokazali svoju (svjetsku) kvalitetu. Jednostavno, bend su koji se ne propušta. Na pozornicu se penju u 23 sata i 45 minuta. 

Subota, 24. kolovoza

Promocija prvog albuma High5 iz 2015. postavila je nove standardne na sceni. Dečki su postigli ono što nitko, a vjerojatno još dugo i neće uspjeti, a to je da su rasprodali Tvornicu s albumom prvijencem. Sada dolaze na pozornicu Kvart zone mladih s hitovima kao što su 'Mama napokon sam uspio', 'Jackie Chan', 'Otrova u čaj', 'Cheez', 'Glavozin', 'Kebile'...

Jedan od najetabliranijih hip hop festivala u Hrvatskoj Drito iz Tvornice nezamisliv je bez njih, a ove su godine nastupili na najjačem međunarodnom graffiti festivalu u Bolu na Braču - Graffiti na Gradele. KVART zvuči kao njihova najprirodnija okolina u kojoj će razdrmati varaždinsku urbanu publiku. Koncert starta u 23 sata i 45 minuta. 

Nedjelja, 25. kolovoza

Varaždinski bend Jam Ritual dolazi zaokružiti prvi Špancirfest vikend u KVART zoni. Skupili su više od 200 nastupa diljem Hrvatske i regije uključujući velike i poznate festivale kao što su INmusic, UFO festival, itd. Svirali su kao predgrupa poznatoj američkoj rock atrakciji Rival Sons i bendu Skunk Anansie.

Dva singla na hrvatskom jeziku – 'Padobran' i 'Uranjam' – čekaju svoje objedinjavanje na studijskom izdanju, a ako netko ima rezidenciju u KVART-u, onda je to definitivno JR ekipa. Bend izlazi na scenu u 20 sati. 

U ponedjeljak 26. kolovoza i utorak 27. kolovoza KVART zona se pretvara u pozornicu za DJ-a (20 sati), a program s bendovima nastavlja se u srijedu, 28. kolovoza.

Srijeda, 28. kolovoza

Anita Valo i Meri Jaman, glazbenice i autorice, idejne su začetnice sastava Meritas, koji od 1996. njeguje autorski pop glazbeni izraz koji se već tada pripisuje svjetskom zvuku.

Iako samozatajne i izbirljive u načinima pojavljivanja, na svojim koncertima vrhunski dočaravaju snagu koja se skriva u njihovim skladbama, ali i ono poetično, toplo i intimno, onaj njima svojstveni sraz melankolije. Iza sebe imaju šest albuma, dobitnice su nacionalne diskografske nagrade Porin, a nježne melodije ljubavi širit će i KVART-om. Koncert počinje u 20 sati. 

Četvrtak, 29. kolovoza

Radio Aktiv autorski je bend osnovan 2009. godine u Puli. Zvuk benda baziran je na rocku pomiješanim s različitim stilovima glazbe uz tekstove na hrvatskom jeziku.

2011. godine osvajaju dvostruku titulu najboljeg mladog benda Hrvatske na najvećim hrvatskim demo festivalima (HGF, HR Demo Klub), nakon čega se široj javnosti predstavljaju sa svoja prva dva službena singla – 'Vrtimo se' i 'Svaku noć, svaki dan'. Ekipa je čitavo vrijeme koncertno aktivna i može se pohvaliti klupskim te festivalskim nastupima diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije. Radio Aktiv počinje u 20 sati na KVART pozornici. 

Petak, 30. kolovoza

Kandžija spada među najbolje hrvatske repere već najmanje deset godina, a nakon posljednjeg solo albuma 'Beton' samo je zabetonirao svoju reputaciju. Znan kao Hamdija ili Kandžija Osjekanović, pravim imenom Stjepko Galović je uz svoje Gole Žene nastupao diljem Hrvatske.

Onaj tko ga je barem jednom gledao uživo, poželio se vratiti na neki njegov koncert. Pozornica u Kvart zoni bit će spremna da nakon tjedan dana bude spremna za Stjepkovo rasturanje 'Seljaka', 'Donjeg Miholjca' ili 'Đure'. Kandžija svoj nastup počinje u 23 sata i 45 minuta. 

Subota, 31. kolovoza

Audio-vizualna elektro-glazbena atrakcija, kako mnogi glazbeni kritičari kažu, najbolja je uživo. Riječ je o ABOP-u (After je bolji od partyja) koji glazbenu inspiraciju vuku iz Chicago housea i Detroit techna, međutim na pozornici ne postoji DJ, već pet vrhunskih glazbenika s dvojicom bubnjara kao pokretačima masa.

Glazbenici koji čine ABOP već su dugo aktivni na sceni kao pratnja i članovi mnogih popularnih bendova poput Elementala, Pips Chips & Videoclipsa, Kriesa, Mayalesa i drugih. Već početno kvartovsku i psihodeličnu atmosferu, ABOP će dovesti do vrhunca energičnim audio-vizualnim afterom. Koncert počinje u 23 sata i 45 minuta. 

Nedjelja, 1. rujna 

Mayales je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan gotovo trideset godina, a sada će zatvoriti ovogodišnji glazbeni program u KVART zoni.

Njihova glazba preskače uobičajene okvire domaće scene i postavlja nove standarde kvalitete i originalnosti. Ponovni uzlet Mayalesa nije slučajan jer album 'Simbol za sunce' proglašen je najboljim hrvatskim albumom 2017. godine, a osvojili su i Porin za najbolji rock album. Nastup počinje u 20 sati. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!