Vijesti / Scena

ŽESTOKI ELEKTRIČNI CIRKUS

ŽEC FEST Šest bendova 2. studenoga u Rogozu svira u spomen na Žeca metalca

ŽEC FEST Šest bendova 2. studenoga u Rogozu svira u spomen na Žeca metalca
Žec fest

'Ujedinjeno varaždinsko podzemlje' okupit će na jednom mjestu bendove BKD, Senf, Devastation, Drone Hunter, Bednja i Corpse Grinder.

U varaždinskom klubu Rogoz u subotu, 2. studenoga, s početkom u 20 sati sprema se žestoka svirka. 'Ujedinjeno varaždinsko podzemlje' organizira ŽEC fest u spomen na nedavno preminulog Željka Novaka Žeca, ikonu lokalne metalske i punk scene.

Vezana vijest:

Žec - Željko Novak NEMA VIŠE ŽECA IN MEMORIAM Otišao je Žec. Bio je jedan od prvih i najvećih varaždinskih heavy-metalaca

Žestoki električni cirkus, što je značenje akronima ŽEC, okupit će šest bendova, čiji su članovi Žecovi frendovi i poznanici 'koji su s njim dijelili vlakove, buseve, aute i klupice, gutljaje, kune, osmjehe i suze', stoji u najavi. 

- A namjera nam je ne stati na tome, već pretvoriti ŽEC u trajnu uspomenu na lika koji je bio sinonim za varaždinsku metal i punk scenu. Pa kad već nema našeg Žeca, da stvorimo jedan novi ŽEC i zadržimo ga s nama još mnogo godina! - poručuju organizatori.

Za Žeca će se te večeri u Rogozu svirati bendovi BKD, Senf, Devastation, Drone Hunter, Bednja i Corpse Grinder.

f0da933ee172fc152c87b3756eb3faef.jpg?v=2

Prvi put nakon 11 godina, u djelomično novoj postavi i s novim stvarima, na pozornicu dolazi sinonim za varaždinski death metal, Corpse Grinder. Bit će to njihov povratnički nastup.

- Žec me je unatrag par godina često znal pitati: 'Pa, dobro, kad bute opet svirali?!', a ja sam mu isto tak često odgovaral da budemo skoro, nek se još malo strpi. Nažalost, nije nas dočekal, i ovaj koncert nebu ko inače gledal iz publike, nego iz VIP zone negdi u visini. Nadam se da ga nebumo razočarali, kao ni ostalu ekipu! - poručuje Tomislav Novosel Tompa, alfa i omega Corpse Grindera.

Zatim je tu Bednja, (post) black metal bend iz Varaždina, 'najmračniji i najhladniji bend u okolici', koji je nastao, kako kažu, 'spojem mrznje, frustracija, otpora i energije'.

- Sa Žecom su neki od nas stasali, a neki se samo poznavali. Kroz sve naše prijašnje bendove bio je uvijek u publici na koncertima, podržavao naše glazbene hirove, a njih ni ne bi bilo da nismo (često posredno) upoznavali glazbu kroz Žecovu kolekciju. I upravo zbog toga smo nakureni na ovaj gig, jer je čovjek tog kalibra, uz sve svoje vrline i mane, zaslužio glasan, bučan i agresivan ispraćaj, kao i trajno mjesto na varaždinskoj sceni. Nadamo se da će i naš mali dio doprinijeti tome da ŽEC postane trajni glazbeni događaj u Varaždinu! A uz svu pozitivu i drugarstvo koje nas čeka 2. studenog, od nas možete očekivati i prijeko potrebnu dozu mržnje, manjak takta u komunikaciji, možda i poneko upiranje prstom... klasičan dirty work - najavljuju članovi Bednje.

'Obožavatelji riffova', članovi Drone Huntera, dobro poznati bend na varaždinskoj sceni, nastupit će prije Bednje.

- Žeca sam znao više od deset godina. Nikad nismo bili previše bliski prijatelji, ali svaki put kad bismo se sreli postojalo bi uzajamno poštovanje (i podjebavanje). Iako sam 23 godine mlađi od njega, nikad mi to nije predbacivao i tretirao me s jednakim rispektom kao svoje vršnjake. Što se tiče našeg benda, jedna anegdota se ističe u vezi Željka. Sreli smo se na nekakvom koncertu i Žec mi pristupi i veli: 'Bil sam v Zagrebu na nekakvom koncertu i bil je jedan bend di su isto trojica, instrumental i samo riffove peglaju, samo kaj su puno bolji od vas'. Žec je to rekel s najvećom mogućom ozbiljnošću, a meni je laknulo kad mi je jedno pol sata kasnije s šanka - namignul s osmijehom. To je bil njegov stil - prisjećaju se Žeca članovi Drone Huntera.

Devastation je još bend koji seže u pradavna metalska vremena, kad se scena u Hrvatskoj tek razvijala.

- Kao stara kuka, moram priznat da mi je bilo drago da je Žecu laknulo kad je prilikom našeg upoznavanja skužio da je ipak i dalje najstariji metalac u Varaždinu. A pošto je bio većim dijelom thrasher, Devastation spremaju za Žecov gig poseban i neuobičajen nastup. O čemu je riječ, dođite otkriti na svirci u Rogozu! - poruče Alex Bijažić, frontmen Devastationa.

Članove benda Senf organizatori najavljuju kao najveće 'party animals' u gradu.

- Kao isprika motor dedu kaj smo svaki put, njegovim mudrim riječima, 'za kurac', ovaj put bumo se potrudili da to nebumo. Nadamo se da vidiš to sve skupa od nekud i da ti je tam ok di god da to je. Vidimo se! - poručuju Senferi.

I na kraju, zapravo na početku koncerta, sviraju varaždinski pankeri iz benda BKD.

- Dragi naš Željko, od dana tvog preranog odlaska tridesetak ljudi, tvojih prijatelja i poznanika, odlučilo je napraviti koncert u tvoju čast! Unatoč raznim preprekama u organizaciji koncerta, koje su neminovne u našeg gradu, a to i sam znaš, raznoraznim pokušajima samopromocije i zarade na tvom imenu, birokraciji i ostalim veseljima - misija je uspješno završila! U tvojem tak dragom Rogozu, pokraj parka, di se većina nas upoznala s tobom, smijala, popila pivicu i stvorila nezaboravne uspomene, dogodil bu se koncert s kojim ti svi tvoji prijatelji žele reći da te nikad ne budu zaboravili! Nadamo se da nas gledaš od nekud i da si ponosan na svoje Varaždince koji su se tak složno udružili i marljivo radili radi sjećanja na tebe! Ponosni smo kaj smo te poznali i samo da znaš, ovo nije kraj - ovo je tek početak! Kak bi rekel naš Tusta, s kojim si ziher već nazdravil, 'ali nije to još gotovo". Vidimo se 2. studenog, znamo da buš gledal! - poruka je iz BKD-a koja vrijedi za cijeli ovaj koncert.

Šest bendova, klub Rogoz, Varaždin, 2. studenoga, vrata u 20 sati, svirka u 21, pa onda sve do iza ponoći - prvo izdanje ŽEC festa.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!