Vijesti / Scena

Povratnički koncert

OVERFLOW U ELEPHANTU Eksplozivan i dugoočekivani povratak na scenu

OVERFLOW U ELEPHANTU Eksplozivan i dugoočekivani povratak na scenu
Facebook Caffe Bar Elephant

Vrijeme na koncertu je bezobrazno brzo prošlo, s obzirom na pola sata to nije ni čudno, ali nakon toliko godina ovo je bio mali i eksplozivni teaser i pretpremijera albuma koja će se nastaviti na njihovim solo i festivalskim nastupima sljedeće godine.

Overflow se vratio! I to kako... Ekipa iz Koprivnice i Varaždina odlučila je veliki povratak na scenu izvesti na pomalo guinnessovski modus operandi. Tri koncerta u tri grada – Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu - u jednoj večeri.

Drugi u nizu održao se jučer u varaždinskom Elephant Baru s gotovo točnim početkom u 21 sat. Atmosfera je već dvadesetak minuta prije bila uzavrela, kafić pun, a ljudi nestrpljivi. Okupile su se generacije kojima je Overflow bio, a još uvijek i je ljubav, upoznata u tinejdžerskim danima koji su već odavno iza njih.

Godine 2020. Overflow će proslaviti tridesetu obljetnicu od osnivanja, a kako su tri pjesme s nadolazećeg albuma već predstavljene, čini se da će to biti nova mladost za bend koji, doduše, ima samo jednog člana sa stažem od 1990. 

Time nimalo ne umanjujem mali generacijski raskorak koji je postignut jer svježa krv je uvijek dobro došla za neke nove pothvate pa su na jučerašnjim koncertima predstavljeni novi (i stari) članovi. Uz sada već standardnu postavu i osovinu Žike (Goran Živković) kao frontmena, Zokija (Zoran Piberčnik) na basu i Krta (Marko Kuhar) na bubnjevima, bendu se pridružio Vedran Dautanec Dauc i stari znanac Konrad Mulvaj na drugoj gitari.

Dauc je imao vatreno krštenje, fantastični intro poslužio je kao kulisa za polusatno 'razbijanje' novim pjesmama, Zoki, Krt i Konrad su se pridružili u podršci te nakon nekoliko minuta prizvali Žiku na malu scenu Elephanta.

Trilogija pjesama i videospotova – 'From My Lips', 'Word' i 'Dim' – tvori jednu priču o ljubavi, ljubavi prema muzici, punku, rocku, gradu, životu, žalovanju, starosti i današnjem poimanju (važnosti) glazbe kroz streaming servise preko kojih se evociraju sjećanja i osjećaji prema onome što se dobiva kroz energiju onih koji ju rade. Ta životna energija ogleda se u voljenju onoga što radiš pred svojom publikom, a Overflow zaista voli biti na sceni, svirati i u tome guštati.

Foto: Caffe Bar Elephant

S 'From My Lips' su, nakon žestokog instrumentalnog uvoda (hint: RHCP s Fruscianteom, Fleaom i Smithom), otvorili varaždinski koncert.

Sljedeću informaciju nisam ni znao, ali Žika je u jednom trenutku spomenuo da su na tom mjestu prije pet godina i tri mjeseca odsvirali zadnji koncert – čini se da je bio red da se ovdje vrate i nadoknade propuštene godine bez svirke koja je jučer bila, iako u neprimjerenom prostoru za punk-rock koncerte, prava dodatna nastava i školovanje za sve one koji su propustili jedne od pionira žanra u Hrvatskoj.

Sviralo se samo novo i ono što će tek doći. Već objavljene i spomenute nove pjesme nisu odsvirane jedna za drugom, već su raspoređene između novih, čija nam imena nisu bila predstavljena. Tako je 'Words' našla svoje mjesto kao treća, a 'Dim' kao posljednja, ujedno prikazujući tu notu koja ih odaje kao i autore koji u pravom trenutku znaju zatomiti svoju energiju i glazbenu eksplozivnost, odgađajući je nauštrb stihova prema gradaciji pjesme.

Foto: Caffe Bar Elephant

Ostatak materijala bezbolno je uklopljen i ne ispada iz barijera koji su zacrtani u genetskom kodu Overflowa. Vrijeme na koncertu je bezobrazno brzo prošlo, s obzirom na pola sata to nije ni čudno, ali nakon toliko godina ovo je bio mali i eksplozivni teaser koji će se nastaviti kao cjelovito djelo na njihovim solo i festivalskim nastupima diljem Hrvatske sljedeće godine.

Nakon nastupa ekipa je brzo spakirala stvari i uputila se na treći koncert večeri u zagrebački Vinyl. Blago onima koji su prisustvovali 'svetom trojstvu' jer s ponavljanjem gradiva i sintezom malo tko nije bio ispunjen barem do novih susreta.

Zanimanje za Overflow nije posustalo niti nakon te petogodišnje pauze, vjerojatno ne bi ni da im je stanka bila duplo duža jer ono što su oni kod publike posijali  prije trideset godina, neće uvenuti tako brzo. Plodovi rada još uvijek su čvrsti i postojani, a čini se da nova berba stiže uskoro – u puno dužem trajanju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video