Vijesti / Scena

ples, pokret i igre

KLIKER FESTIVAL Varaždin od 28. rujna do 4. listopada postaje plesna pozornica

KLIKER FESTIVAL Varaždin od 28. rujna do 4. listopada postaje plesna pozornica
Mario Knor/Kliker festival

Kliker festival, koji i ove godine donosi niz predstava, radionica, predavanja i koncert, petu godinu zaredom organizira umjetnička organizacija VRUM.

Varaždin postaje plesna pozornica na kojoj će se od 28. rujna do 4. listopada održati 5. izdanje Kliker festivala plesa, pokreta i igre te publici predstaviti izvođače iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Turske i Italije.

Kliker festival, koji i ove godine donosi niz predstava, radionica, predavanja i koncert, petu godinu zaredom organizira umjetnička organizacija VRUM, pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa, a programi će se održavati u HNK Varaždin i P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu.

Nakon zagrijavanja uz umjetničku rezidenciju i radionice s talijanskom koreografkinjom Eldom Gallo, festivalski program počinje održavanjem umjetničkog laboratorija u utorak, 29. rujna s početkom u 10 sati. Riječ je o umjetničkom laboratoriju Generator platforme, MOVING LAB 'TOUCHED' u sklopu kojeg će umjetnice istraživati nove umjetničke ideje i formate namijenjene mladoj publici, temeljene na plesu i pokretu, inovativnim oblicim prezentacije, interaktivnosti, inkluzivnosti i interdisciplinarnosti.

Laboratorij će se odvijati svaki dan u varaždinskom kazalištu, dok će u subotu s početkom u 11 sati u P4 centru za mlade sudionici prezentirati svoje zaključke.

U srijedu, 30. rujna i u četvrtak, 1. listopada će se za učenike II. i V. osnovne škole održati pop up predstava turske koreografkinje Ceren Oran 'Leteće riječi', dok je također u četvrtak u 18 sati na redu plesna radionica 'Krećem se - izražavam se' Andree Gotovine, nastala u suradnji s Kazališnim studijem mladih.

U ovoj jednodnevnoj radionici sudionici će istražiti vlastite tjelesne mogućnosti, kreativnost i slobodu kretanja. Radionica je primjerena psihofizičkom razvoju osobnosti svih 'plesača' s ili bez prethodnog iskustva.

Kliker petak donosi open space raspravu pod nazivom 'Drugačiji svijet je moguć!', a raspravljat će se o modelima suradnje u novom vremenu s naglaskom na izvedbenu umjetnost za djecu. Open space će se održati u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a sudjelovat će predstavnici festivala, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija.

Od petka u 18 sati konačno su na rasporedu i predstave otvorene za javnost. Slijedi neobična predstava 'Neobične ljubavi' Žaka Valenta u produkciji DIVERT I IMRC plesnog kolektiva, koja progovara o pojmu ljubavi, komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji ljubav tumače na potpuno neprimjeren način. Predstava je namijenjena svima od 5 godina na više.

Kliker petak nastavljamo s plesnom predstavom 'One' za publiku iznad 14 godina, koja je inspirirana odrastanjem. Riječ je o predstavi Andree Gotovine nastaloj u sklopu rada plesnih radionica Dramskog studija INK iz Pule, koja ovih dana doživljava svoju premijeru. Predstava je na rasporedu u 20 sati, a izvodi se u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

U subotu, 3. listopada, od 18 sati Kliker festival sprema predstavu 'Predivno drugačiji' koja govori o različitosti i pripadnosti grupi te posebnu radionicu VOGUE INTENSIVE koja istražuje različite aspekte tog urbanog plesnog stila s ciljem jačanja svijesti vlastite pojavnosti i prostora. Radionica je namijenjena početnicima, kao i iskusnim plesačima.

Zadnjeg dana festivala će se, u HNK u Varaždinu s početkom u 10 sati, ponovno održati predstava 'Predivno drugačiji', a nakon toga na redu je interaktivni tulum za djecu i mlade 'Kišni razdraganci'. Riječ je o hvaljenom audio-vizualnom projektu koji nam spremaju dva vesela autora Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Let 3, a koji je nedavno nagrađen glazbenom nagradom PORIN u kategoriji Najbolji dječji album.

Koncert počinje u 11 sati, a ulaz je, kao i na sve Kliker programe - besplatan.
Broj gledatelja i sudionika pojedinih programa je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka, dok se svi zainteresirani za sudjelovanje u Voguing radionici mogu prijaviti preko maila [email protected]

5. Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp - The Life of the Others, P4 - varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade 'Kultura nova' i Austrijskog kulturnog foruma.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com.
 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!