Vijesti / Scena

nezavisna kultura u gradu

CENTAR ZA MLADE U P4 predstavljen bogat kulturni, glazbeni i scenski program za 2021. godinu

CENTAR ZA MLADE U P4 predstavljen bogat kulturni, glazbeni i scenski program za 2021. godinu
P4

U P4 ove godine nema čega nema - od predstava, koncerata, sessiona, gledanja utakmica, radionica, noviteta...

P4 - centar za mlade i nezavisnu kulturu u 2021. godini nastavlja biti mjesto gdje će mladi imati priliku informirati se o projektima i programima vezanima za obrazovanje, mobilnost, volontiranje i kreativno izražavanje, podržati i pratiti programe iz područja nezavisne kulture od lokalne do međunarodne razine te sudjelovati u aktivnostima (kreativnima, kulturnima, edukativnima, slobodno vrijeme) namijenjenima iskuljučivo njima.

P4 od 2021. godine otvara zajednički prostor (Podrum i Dvorište) za svakodvnevni boravak i rad (co-working space). 

Program su u utorak, 13. travnja predstavili programski direktor u P4 Nino Preložnjak, programski asistent Viktor Ožeg te voditelji i voditeljice pojedinih programa Brankica Ledinski, Dominik Svetec, Tim Hrvaćanin i Maja Kućar, a uz prisutnost zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina Sandre Malenice i pročelnice Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirne Kezele.

- Nova sezona i program P4 centra za mlade i nezavisnu kulturu u 2021. godini kreiran je prema potrebama i želja mladih ljudi koje su izrekli u istraživanju u kojem je sudjelovalo njih više od 1600, a P4 crew direktno je razgovarao s mladima kako unaprijediti program te im ponudio da sami kreiraju i vode dio programa u P4. Rezultat svega je suvremen program za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu koji se dijeli na cjeline KULTUR4, R4DIONICA I DOKOLIC4 (slobodno vrijeme i festivali). I to nije sve! Od ove godine svi zainteresirani i zainteresirane mogu postati P4 LOJALCI ili P4 LOJALKE i biti dio P4 programa vjernosti - istaknuo je programski direktor u P4 Nino Preložnjak.  

- Ponosna sam na činjenicu što je P4 centar za mlade i nezavisnu kulturu postalo inkluzivno mjesto s programom koji rade mladi za mlade. Riječ je o trogodišnjem i kontinuiranom radu te suradničkom upravljanju Grada Varaždina s Udrugom mladih V.U.K. Udruga mladih V.U.K. ove je godine dobila institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva RH, a Grad Varaždin je odlučio istim iznosom pratiti i dati podrđku V.U.K.-u za realizaciju programa za mlade i nezavisnu kulturu - istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica.

KULTUR4

Jedan od novih programa u P4 u 2021. godini je tp4 (teatar u P4) koji se odnosi na gostovanja hrvatske nezavisne kazališne scene, dok je drugi novitet program nazvan mp4 (music P4), koji je usmjeren na mlade i nezavisnu glazbenu scenu u Varaždinu.

R4DIONICA

Mladi će u 2021. godine imati priliku besplatno pohađati radionice hip-hop i suvremenog plesa, breakdancea, ali i radionice qp4 (queer P4) koja je namijenjana mladim pripadnicima i pripadnicama LGBTQ skupine u Varaždinu u sklopu koje će imati priliku, u sigurnom prostoru i okolini, razgovarati o outanju, zdravim vezama, zdravlju i queer kulturi.

U P4 će i ove godine biti održana Čeličana, radionica koja se bavi mentalnim zdravljem mladih koje se nametnulo kao prioritet u radu s mladima i velika potreba kod mladih tijekom pandemije koronavirusa. Ove će godine polaznici i polaznice, uz stručnu psihološku pomoć, imati priliku razgovarati o depresiji, anksioznosti, altruizmu, cyberbullingu, razvoju identiteta, kako učiti i sl.

DOKLIC4

Dodatnim uređenjem Dvorišta i Podruma stvoreni su još bolji uvjeti za svakodnevni, a ugodni boravak, rad (co-working) i druženje u P4. Mladima su tako na raspolaganju besplatni internet, TV screen, zvučnici, udobni kauč i fotelje, radni stolovi, aparat za kavu i čaj, sanitarni čvorovi i dodatne klupe za sjedenje u dvorištu.  Osim samog prostora, u ovom je programu predviđeno redovito informiranje o mogućnostima mobilnosti, (samo)zapošljavanja, kako razviti ideju od 0 do 1, itd. 

Program DOKOLIC4 je usmjeren na provođenje slobodnog vremena koji su osmislili mladi u sklopu participativnog poziva Programiraj 2021. Tu spadaju radionica kreativnog pisanja, igranje kraljevske igre šaha, igranje popularne fantasy igre Dungeons&Dragons, bit će održana putopisna predavanja, FIFA turnir u PlayStationu, i mnoge druge društvene igre. 

Program vjernosti 

Program vjernosti je namijenjen najvjernijim i najsrdačnijim podupirateljima i podupirateljicama P4 - centra za mlade i nezavisnu kulturu te P4 programa, a nazvani su P4 Lojalke i P4 Lojalci. 

Lojalke i Lojalci su svi oni koji žele postati članovima P4 i podržati program P4, a da bi i službeno postali P4 Lojalke i Lojalci, ispunit će online obrazac s osnovnim informacijama te automatski ući u svijet ekskluzivnih informacija, dodatnih pogodnosti i dobrih popusta u P4! 

Sve informacije o najavljenim programima možete pronaći OVDJE

Svi programi i rasporedi podložni su promjenama. Naglašavamo da vodimo računa o sigurnosti i zdravlju mladih te da će sve aktivnosti biti održane u skladu mjera i preporuka vezanih za pandemiju koronavirusa.

Fotografije: Dino Cafuk i Anea Mamić

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video