Vijesti / Scena

samo muzika!

MP4 Mladi varaždinski izvođači iz Gossip Crewa nastupili na prvom sessionu u centru za mlade

MP4 Mladi varaždinski izvođači iz Gossip Crewa nastupili na prvom sessionu u centru za mlade
P4

MP4 je program koji za cilj ima potaknuti autorsko glazbeno stvaralaštvo kod mladih na području sjeverne Hrvatske.

U Varaždinu je glazbena scena na izdisaju, gotovo pa ni ne postoji. Muzika je nekad bila puno bolja, a na koncerte je dolazilo gro ljudi. Totalno su to promašene teze koje najčešće dolaze od ljudi koji su zapeli u svojoj prošlosti, koji ne prate glazbenu scenu i ne prihvaćaju nikakve novitete. Jer, da, varaždinska glazbena scena nakratko se povukla.

Trebala se resetirati, osvježiti i napuniti novim idejama mlađe generacije glazbenika i glazbenica, izvođača i izvođačica, kreativaca i kretivki, producenata i producentica. Kad smo mi ili vi koncerte radili za sebe i čudom se čudili gdje je publika, mlađarija se zatvorila redom u podrume stambenih zgrada, kuće ili stanove i, baš kao što gledamo na filmovima ili serijama, stvarala svoju glazbu. 

A kakva je to „njihova“ glazba?

Žanrovski su usmjereni prvenstveno na rap, hip-hop i trap, ima tu elektronike, a otvara se i vrli novi svijet popularnog i sanjivog ritma synth popa. Rock, metal i pank? Tu su. Itekako se osjeća njihov utjecaj na glazbeni izričaj spomenute mlađe glazbene generacije, a i energija na koncertima poprilično je slična (trap je novi pank!). Krenimo redom.

Na sceni je najprije bljesnula kantautorica Fani Solomun, solidno se probijaju DJ Voltair, Giogio, Natasha, Elusive Mind, Collective Rage, DodgerArtfool&TheVipers, a onda se pojavio Jurek i svojim rapom stekao popriličnu prepoznatljivost.

Sad je jasno da mentorstvo i podršku nalazi u dečkima i curama iz Gossip Crewa koji i sami rade odličan posao: Arbod, Bais, Patrik Vresk, Zebec, Veprić Ubil Lovca, Neno i drugi. Nedavno su se predstavili na sceni BNF i Ški. Stvari im uglavnom produciraju nuSynergetic (Marin Kereša) i Peron 20 (Jurica Pađen), a spotove potpisuju dečki iz Looma film and sound studija (Dario Mikulek i Timon Terzić), Domy Media (Dorian Domiter) ili pak Monika Rusak.

Svi navedeni glazbenici i glazbenice spremni su i zreli za nastup, ali javio se stari problem - nije bilo konkretne platforme ili, još jednostavnije, prostora u Varaždinu gdje bi mogli nastupati. Tu je uskočio P4 - centar za mlade i nezavisnu kulturu koji je pokrenuo Hladoveenu, ljetni program usmjeren na lokalnu glazbenu scenu te je izvođačima i izvođačicama ponudio stage i prostor za svirku (i da, svi koncerti su itekako posjećeni!), a onda je osmislio i MP4.

MP4 – platforma za live nastupe i snimanje sessiona

MP4 je program koji za cilj ima potaknuti autorsko glazbeno stvaralaštvo kod mladih na području sjeverne Hrvatske. MP4 potiče raznolikost glazbenog stvaralaštva, međusektorsku suradnju u kreativnim industrijama te je podrška mladima koji ulaze u glazbenu industriju.

Zamišljeno je da se program sastoji od dva dijela: MP4 Sessiona, u sklopu kojeg su odabrani izvođači i izvođačice dobili priliku besplatno snimiti session od 20 minuta, i LIVE nastupa u spomenutom programu Hladoveena. Pečetri je proljetos izbacio javni poziv za prijavu na MP4 program i stiglo je 13 sjajnih prijava iz cijele sjeverne Hrvatske.

Stručni žiri u kojem su bili programski direktor P4 Nino Preložnjak (njegova je ideja cijelog MP4 programa), programska voditeljica u P4 Jelena Brcković i producent Marin Kereša iz Udruge nuSynergetic odabrao je 3 izvođača za sudjelovanje u MP4 programu: Patrika Vreska iz Gossip Crewa, DJ Voltaira i bend Đutko i Plodovi Zemlje.

Odabrani izvođači već su imali zapažene i dobro posjećene nastupe u Hladoveeni, a MP4 Sessione su snimili uz stručnu podršku Udruge nuSynergetic (Marin Kereša i Vlatko Blažek). Dodajmo da su za koordinaciju programa bili zaduženi Nino Preložnjak, Jelena Brcković i Viktor Ožeg, Antonio Mohenski osmislio je dizajn, fotografije potpisuju Dino Cafuk i Anea Mamić, a u realizaciji su pomogli Tena Terzić te volonteri Jurica Pađen i Enio Vešligaj

Tri MP4 Sessiona bit će objavljena na Pečetri YouTube kanalu u tri petka, a prvi session Patrika Vreska uz potporu Gossip Crewa premijerno će biti prikazan u petak 15. listopada, a možete ga pogledati u nastavku. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video