Vijesti / Scena

Festival plesa i pokreta

'LJUBIČASTO' Predstava Sanje Tropp Frühwald s temom tolerancije i različitosti otvara Kliker festival

'LJUBIČASTO' Predstava Sanje Tropp Frühwald s temom tolerancije i različitosti otvara Kliker festival
VRUM

Međugeneracijski ansambl u ovoj se predstavi bavi aktualnim temama različitosti i tolerancije drugih i drugačijih u našem društvu.

Kliker festival - festival pokreta i plesa za djecu i mlade - krajem tjedna otvorit će svoja vrata. Veliko otvaranje sprema se u HNK u Varaždinu uz predstavu 'Ljubičasto' redateljice i koreografkinje Sanje Tropp Frühwald

Premijera je na rasporedu u subotu 11. lipnja 2022. godine u 18 sati na Velikoj sceni Kazališta, a danas je 'Ljubičasto' najavljeno kao djelo nastalo po motivima Romea i Julije Williama Shakespearea u dramatizaciji Maje Katić. Predstava je nastala u koprodukciji VRUM umjetničke organizacije i HNK u Varaždinu.

U ovoj plesnoj predstavi za sve od 6 godina pa nadalje sudjeluje velik broj izvođača. Tu su u glavnim ulogama Hedera PerhajEndi Schrotter te Filip Sever, Bojan Ban, Hana Kunić, Sara Ipša, Nikolina Komljenović i članice Plesnog studija Vindi: Lorena Benčić, Tara Breški, Ivona Čorko, Lea Golub, Paula Ivaniš, Lana Jergan, Dora Obelić, Lola Perhaj, Greta Posavec, Vida Rak, Iva Stanisavljević i Tea Težak

VRUM-ov međugeneracijski ansambl u ovoj se predstavi bavi aktualnim temama različitosti i tolerancije drugih i drugačijih u našem društvu, a upravo je tako najavila 'Ljubičasto' i redateljica Tropp Frühwald. 

- Kad smo krenuli u istraživanje projekte, bila sam zainteresiranom temom tolerancije i različitosti u našem društvu. To mi se činila uvijek aktualna tema. Taman kad smo krenuli u taj proces, počela se događati strahota u Ukrajini. Može se činiti da je djeci i mladima to nešto strano, ali to nije tako. Puno nas je na pozornici i sve ta tema zaokuplja, a to smo itekako mogli vidjeti na probama. Neću vam otkriti od kuda naziv 'Ljubičasto', ali naši glavni likovi u predstavi, Mak i Iris, u predstavi ne umiru, kao što je to slučaj kod Romea i Julije, već kreću na put po svemiru i inspiriraju stanovnike planete da osvjeste potencijale drugih i drugačijih - rekla je redateljica te dodala da je ekipa s kojom je radila skroz nova te ih ima preko 30, od toga 22 izvođača i izvođačica. 

U predstavi ima i drugih elemenata osim suvremenog plesa i glume, odnosno cirkuski dio i jedno iznenađenje. Intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić izrazila je zadovoljstvo onime što je vidjela na probama. 

- Već sam rekla da ću varaždinsku publiku izložiti različitim estetikama i različitim teatarskim događajima. Dolazi svjetlo i ljepota u obliku 'Ljubičastog'. Oni su već na probama bili sjajni, tako da smo presretni što možemo biti koproducenti predstave i što smo imali priliku ugostiti ove prelijepe, mlade i talentirane ljude - kazala je Bulić. 

Glavnu ulogu igra (i pleše) mlada plesačica Hedera Perhaj. 

- Ovo je definitivno drugačije od svega što sam do sada radila. Ja sam u glumačkoj postavi i za mene je drugačije iskustvo. Ovo je veliki projekt. Probe i treninzi su bili taman, intenzivno, a kod mene je malo bilo straha zbog glumačkog dijela jer nemam toliko iskustva s tekstom na sceni. Zahvaljujući dramaturginji Maji i redateljici Sanji, zadovoljna sam kako je sve to skupa ispalo - istaknula je Perhaj, dok je njezin partner u predstavi Endi Schrotter. 

- Već sam prije pjevao u HNK u Varaždinu, a i tada je bio prisutan ples, ali još nisam imao priliku raditi plesnu predstavu. Još jedan novi moment je onaj dramski. Za mene je to novo i izazovno iskustvo. Bio sam oduševljen kada mi je ideja i koncept predstavljeni te mi nije dugo trebalo da odlučim raditi sa Sanjom i ostalom ekipom. Istinski guštam na sceni, a baš mi ovaj projekt daje taj divan osjećaj bivanja na sceni - kazao je Schrotter. 

Koreografkinja zračnih elemenata je Nikolina Komljenović, asistenica redateljice Davorka Čorko Rodeš, skladatelji su Cura i dečko (Vanesa Petrac i Ivan Marojević), scenograf je Denis Rubinić, kostimografkinja Ana Fucijaš, autor video animacija Dragan Đokić, a dizajner rasvjete Aleksandar Čavlek

Repriza predstave je u nedjelju, 12. lipnja u 17 sati u HNK u Varaždinu, a od jeseni će se naći na redovnom repertoaru. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video