Vijesti / Scena

glazbena scena

INTERVJU beverly brooks: 'Stvaramo bez pravila i pritiska, iz gušta'

INTERVJU beverly brooks: 'Stvaramo bez pravila i pritiska, iz gušta'
beverly brooks

Osim što kroz ime benda odaju počast i varaždinskim kvartovima, oni svojim zvukom odaju počast od jazza do trip hopa, s dominantnom gitarom i vokalom koji čine okosnicu ambijenta stvorenog oko beverly brooks.

beverly brooks, varaždinski bend, objavio je drugi studijski album 'albumex'. Izdanje dolazi pet godina nakon prvijenca 'morning' s kojim su se predstavili na glazbenoj sceni. 

Osnivače predstavljaju pjevačica Žarka Krpan i gitarist Jura Geci, a upravo je povod za razgovor bilo ono vrijeme između - što se sve događalo s beverly brooks u ovih par godina, kako je teklo snimanje novog albuma te kakvi su planovi za budućnost. 

Osim što kroz ime benda odaju počast i varaždinskim kvartovima, oni svojim zvukom uvelike odaju počast žanrovima od jazza do trip hopa, s primarno dominantnom gitarom i vokalom koji čine okosnicu ambijenta stvorenog oko beverly brooks. 

Prošlo je gotovo pet godina od vašeg prvijenca 'morning'. Što se sve događalo kod vas u međuvremenu?

Par mjeseci nakon što smo objavili album svijet je zadesila pošast od korone i sve je stalo. Igrom slučaja dvojica članova iz benda, basist Gašper Gantar i bubnjar Danijel Ivanković, iselili su iz Hrvatske. Juru i mene to nije obeshrabrilo te smo nastavili stvarati kao duo. Tako smo dogurali do posljednje dvije godine kada su nam se pridružili basist Vjekoslav Geček i bubnjar Emir Čovran s kojima smo snimili drugi studijski album 'albumex'.

Pošto se Emir posvetio drugim projektima ponovno smo bili u potrazi za bubnjarem. Sretni smo što nam se u rujnu 2023. pridružio Nikola Mikulić na bubnjevima te smo napokon, u ovoj finalnoj postavi, mogli krenuti ozbiljno vježbati i pripremati stare i nove materijale za koncertnu promociju albuma i svih budućih pjesama koje nastojimo objaviti.

'albumex' je izašao s dvije pjesme na hrvatskom jeziku. Pošto si autorica tekstova, kako si se odlučila za taj potez? Mnogi kažu da im je prirodnije pisati na engleskom, dok je na hrvatskom jeziku puno teže uglazbiti tekst…

Moram priznati da je to bio dug proces nagovaranja. Borila sam se s idejom pisanja i pjevanja na hrvatskom jeziku upravo iz tog razloga što mi je engleski uvijek bio prirodniji i melodičniji od hrvatskog. Ne znam otkud taj strah od materinjeg jezika, vjerojatno je to stvar navike i dugogodišnjeg slušanja glazbe na engleskom.

U nekom momentu sam se prepustila pa je nastala prva na hrvatskom - '5 minuta'. A odmah za njom i 'Kreni'. Izgleda da sam otvorila neke kanale jer od svježih pjesama koje smo nedavno osmislili, nekolicina ih i je na hrvatskom. Neću vam lagati, i dalje mi je draže pisati i pjevati na engleskom makar sam sad zadovoljna jer stvaram neopterećena jezikom. Glavno da je nama kao bendu stvar dobra i da uđe slušatelju u uho.

'Island' je vaš prvi spot – kako ste odlučili baš za tu numeru da ona bude prvi singl s albuma te kako je teklo snimanje spota? 

Mi smo zapravo htjeli izdati 'Island' na ljeto s obzirom na tematiku. Međutim mastering nam se malo odužio pa nismo uhvatili taj ljetni val. Sva sreća mood pjesme jest neka sanjiva melankolija pa se spot dobro uklopio i za kraj ljeta. Ideja spota je moja tako da sam skupljala morske rekvizite, šašave kostime, perike, naočale, mjesečinu, rezuckala od kartona valove i čak rep sirene koji na kraju nije završio u spotu (smijeh).

S obzirom na kratak rok i mali budžet dobro nam je došla kreativnost i naš genijalni snimatelj i montažer Damir Chytil. Sve naše lude ideje maestralno je ostvario i mi smo prezadovoljni rezultatom.

Na albumu ima mnogo suradnika, s tim ste i ponajviše razvili zvuk od prvog izdanja – možeš li reći malo više o tom procesu i uključivanju glazbenika -suradnika u proces snimanja albuma?

Uključivanje suradnika teklo je spontano. Dok kao autor osmišljavaš i stvaraš glazbu često puta čuješ druge instrumente, odnosno zamišljaš dionice različitih instrumenata koje nemaš nužno u bendu, a koji bi se savršeno uklopili u pjesmu. Srećom, Jurino bogato i dugogodišnje djelovanje na sceni popraćeno je prijateljstvima s raznim muzičarima.

Tako da kad smo osjetili potrebu za brass sekcijom, klavirom, hammondom, sintezajzerom ili pak violončelom znali smo kome se obratiti. 

Album je objavljen pod diskografskom kućom Dancing Bear. Kako je došlo do te suradnje? Je li problem za još neafirmirane bendove pronaći izdavača?

Odlučili smo početkom prošle godine da želimo pronaći izdavača pa smo na nekoliko strana poslali naš album prvijenac 'morning'. Silvije Varga, direktor diskografske kuće Dancing bear, nam se prvi javio. Oduševljen albumom pozvao nas je na sastanak. Za nas je bio zainteresiran još jedan hrvatski izdavač, ali smo nekako išli po osjećaju te intuitivno odabrali Dancing bear.

U svakom slučaju put do izdavača nije lak, a kod nas je bio plod velikog rada i truda. Važno je napomenuti da put ne staje na pronalasku izdavača. Iako puno ovisi o izdavaču, autor i dalje nastavlja svoj izazovan put s financijskim izdacima u vidu snimanja, miksanja, masteriranja pjesama te kasnije videa pa do učenja pravila marketinga i kako se plasirati na društvenim mrežama, u medijima i naravno na sceni.

Iz objava na društvenim mrežama vidi se da glavni kreativni dio za određenu pjesmu nastaje na probama. Koliko ih često imate, kako stvarate tamo, tko je glavna pokretačka snaga ili je to jedinstvo vas četvero u tom trenutku?

Tako je. Magija nastaje na probi (smijeh). Juri i meni je već neko dugogodišnje pravilo da jedan drugome dođemo svaki sa svojom idejom. On s nekim gitarskim riffom, ja s vokalnom melodijom. Pa to krenemo uobličavati i raditi aranžmane zajedno s Vjekom i Nikolom. Nekad skica nastane iz nule na licu mjesta, nekad zagrebemo u nešto pa skroz zaboravimo i stavimo sa strane te izvučemo iz arhive kad nas ponovno inspirira.

Stvaramo bez pravila i pritiska. Iz gušta. Iako smo Jura i ja autori glazbe, pjesmu može inspirirati beat bubnja ili neka groovy linija basa tako da bi rekla da svi sudjelujemo u procesu stvaranja.

Probe nastojimo imati barem jednom tjedno. Kako non stop radimo i na novim materijalima, Jura i ja obično ubacimo još jednu probu u tjednu kao duo. A i sada smo pojačali raspored proba s obzirom da nam se bliži koncertna promocija.

Uskoro dolaze i koncerti na kojima promovirate novi materijal. Kako se može pridobiti svirka u nekom klubu, koliko je pak teško bukirati određeni prostor, privući publiku, baviti se marketinškim poslovima vezanim uz bend…

Moram reći da po tom pitanju, od svih članova benda, ja kao kazalištarka imam najmanje iskustva s organizacijom i pronalaskom svirki. Ono što je sigurno jest naša koncertna promocija 'albumexa' 17. travnja na Sceni Rogoz. U zagrebačkoj Močvari smo 24. travnja gdje nastupamo kao predgrupa Reperu iz sobe. Za sada dogovaranje svirki ide preko prijatelja i poziva, a dalje ćemo slati ponude gdje nam se čini da bi postojao interes. For the time being - to prepuštam muškim snagama benda.

Stanje na pjesmama je sanjiva melankolija, nostalgija i taj osjećaj ljeta. Koliko je tu uzora iz onih vremena ranih sedamdesetih i devedesetih godina kada su dominirali dream/pop/rock bendovi?

Baš sam za ovo pitanje pitala Juru želim li spomenuti neke utjecaje (smijeh). Rekla bih da je odgovor za nas izazov jer nam je ukus šarolik i plovimo svakojakim žanrovima od jazza, bluesa, rokenrola do trip hopa. Zato nas je vjerojatno kao bend i teško svrstati u neku žanrovsku ladicu jer se osjete različiti utjecaji.

Mogla bih vam sad napisati podužu listu bendova, kantautora i kantautorica, ali mislim da ne bi bilo fer nekoga izostaviti pa ću se suzdržati.

Naveli ste da usporedno s ovim albumom, već se stvaraju nove pjesme. Je li onda za vas taj proces snimanja i stvaranja glazbe konstantan, a samo je pitanje koje će i koliko pjesama završiti u završnom obliku na studijskom izdanju? Što su idući koraci za bend?

Složila bih se s tom tvrdnjom. Mi konstantno nešto stvaramo i planiramo snimanja novih pjesama. Dok se stvori gomila materijala biramo s toga brda ono što nam najbolje sjeda pa dalje odlučujemo hoće li to biti demo, singlica, album...

Nemamo neki striktni plan, datum i rok, samo znamo da kod nas rad nikada ne staje.

Drugi studijski album beverly brooks 'albumex' možete preslušati na streaming platformama i YouTubeu. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video