ROĐENDAN Glazbena škola Varaždin slavi 190. rođendan uz program cijele godine

Glazbena škola Varaždin ove će godine proslativi 190. godišnjicu svojeg postojanja, a povodom godišnjice pripremili su vrlo bogat, zanimljiv i kvalitetan program proslave ovog vrijednog jubileja, koji će sadržavati brojne koncerte, izložbe, skupove tijekom cijele godine.

> Glazbena škola Varaždin: Program proslave 190. rođendana

Program je predstavio Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole, a uz njega su na press konferenciji govorili i gradonačelnik Ivan Čehok, posebna savjetnica Župana Natalija Martinčević te Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, jednog od najvažnijih partnera Glazbene škole Varaždin.

– Glazbena škola Varaždin je druga najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, a tijekom bogate povijesti je mnogo dala za Varaždin i Varaždince. Trudimo se i dalje biti vrlo aktivni, samo u prošloj godini smo imali preko 200 različitih događaja u godini, a pošto su neki trajali i više dana, gotovo da nije bilo dana da se nešto nije događalo. Glazbene škole u manjim gradovima, veličine Varaždina, i moraju biti aktivne, surađivati aktivno na dobrobit svih u našem kraju – istaknuo je u uvodu Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole.

Program je već započeo u veljači, u ožujku su također brojni eventi, a upravo u petak otvoreni su i prvi Dani Josipa Klime, posvećeni poznatom hrvatskoj vijolinistu, jednom od brojnim učenika Glazbene škole Varaždin.

Travanj će biti jedan od najjaktivnijih mjeseci, a posebna atrakcija bit će gostovanje Glazbene škole iz Ravensburga, grada prijatelja Varaždina, koji će održati Open air koncert na Korzu u Varaždinu. Prije toga u Ravensburgu će gostovati varaždinski srednjoškolci koji će izvesti Genesis suitu, s arijama popularne britanske grupe Genesis.

Bit će tu i Hans Gabor Competition, najveće međunarodno natjecanje pjevača, gdje će jedna od svjetskih audicija biti upravo u Varaždinu, s komisijom u kojoj će biti varaždinski sturčnjaci.

Osim toga, bit će tu Međunarodno natjecanje pijanista Jurica Murai, vrijedi istaknuti i lipanj kada će svoj 50. rođendan proslaviti varaždinski skladatelj Davor Bobić, prigodnim programom u bivšoj Sinagogi. U studenom primjerice, odrćat će se praizvedba musicala ‘Glazba srca mog’, Ivana Josipa Skendera, još jednog bivšeg učenika škole, danas renomiranog skladatelja.

A brojni drugi događaji će se provlačiti u svakom mjesecu do prosinca, koncerti, izložbe, skupovi, sve do 12. prosinca kada će se posebnom Izložbom o povijesti i sadašnjosti Glazbene škole u Varaždinu, u palači Herzer završiti slavljenička godina.

Ispred osnivača Škole, Varaždinske županije, napore škole i dostignuća pohvalila je i posebna savjetnica Župana Natalija Martinčević.

– Varaždinska županija je ponosno da ima ovakvu školu, kao i svi njeni građani. Ova škola kroz godine je dala brojna ugledna glazbena imena, koja su pronijela ugled ime grada i županije kao što su Ruža Pospiš Baldani, Nada Puttar Gold, Lidije Horvat Dunjko, Tomislava Mužeka, Lane Kos, Zdenke Weber. Sve to nepobitna je činjenica da imamo jednu od najkvalitetnijih ustanova ovakvog tipa u Hrvatskoj, a Glazbena škola je jedan od najvrijednijih ambasadora Varaždinske županije – ustvrdila je Martinčević.

I varaždinski gradonačelnik istaknuo je vžanost Škole za kulturu i život grada, ali i istaknuo da jedino u ‘suživotu’ građana, grada i škole, ona i može opstati.

– Čestitam ovaj posebni, zreli jubilej, ali čestitam još više i na tome što Glazbena škola nije stara, već upravo suprotno, što je i danas tako svježa, mlada, šarolika, što se i vidi po ovom deplijanu na kojem je program, koji je vrlo atraktivan. Dakle, ne samo radi bogate povijesti, nego i upravo radi onoga što jest danas, čestitke svima u Glazbenoj školi. Čuo sam se ovih dana s gradonačelnikom Ravensburga, on je sretan da upravo mladi ljudi surađuju. Smisao Europe i jest suradnja mladih ljudi, a na području kulture je upravo suradnja mladih glazbenika – istaknuo je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

A program će u Glazbenoj školi provesti u suradnji sa praktički svim kulturnim institucijama u gradu Varaždinu, od kojih je jedna od navažnijih Koncertni ured Varaždin.

– Ponosni smo na našu suradnju sa Glazbenom školom Varaždin, to su naši prirodni partneri, mislim da svake godine surađujemo na 30 do 40 programa, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, da ne govorim o brojnim bivšim učenicima škole, profesorima. Čestitke svima njima ovaj vrijedni jubilej, a uvjeren sam da će program biti odličan – zaključio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Klikom na poveznicu pogledajte i cijeli program proslave po mjesecima:

> Glazbena škola Varaždin: Program proslave 190. rođendana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije